ΚοινωνίαΑρχείο

Καλαμάτα: Έκαναν συγκέντρωση για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και τους συνέλαβαν

Σε τρεις προσαγωγές οι οποίες εξελίχθηκαν σε συλλήψεις προχώρησαν το πρωί της Κυριακής αστυνομικοί που είχαν παραταχθεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, για να αποτρέψουν πιθανές συγκεντρώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Πρόκειται για τρεις άνδρες ηλικίας 32, 38 και 42 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν για απείθεια. Σύμφωνα με την Αστυνομία οι τρεις τους αρνήθηκαν να αποχωρήσουν όταν οι αστυνομικοί υπέδειξαν στους αρχικά 15 συγκεντρωθέντες να φύγουν γιατί ίσχυε από τις 5 το πρωί της Κυριακής έως και τα μεσάνυχτα απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων.

Στους συλληφθέντες επιβλήθηκε μεταξύ άλλων διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στον καθένα.

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Παραβιάστηκε κάθε έννοια νομιμότητας

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταγγέλλει ότι παραβιάστηκε κάθε έννοια νομιμότητας, με το να απαγορεύει η Αστυνομία σε πολίτες να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι οποίοι εν προκειμένω δεν παραβίασαν κανένα υγειονομικό μέτρο.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται από εκείνη τη νύχτα του Δεκέμβρη, όταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, σε μία δολοφονία που έβαλε φωτιά στις τελευταίες ημέρες του 2008 με τη νεολαία να εξεγείρεται, καταγγέλλοντας την κυβερνητική/κρατική βία, διεκδικώντας τα δικαιώματα σε μόρφωση, δουλειά, ελευθερία. Σήμερα, σε καιρούς πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φροντίζει να προκαλέσει εκ νέου με τη χουντικής κοπής απόφασή της για απαγόρευση των συγκεντρώσεων, μένοντας πιστή στον αυταρχικό δρόμο που χάραξε κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Είναι προφανές πως η πανδημία και οι δραματικές εξελίξεις από την αδράνεια της κυβέρνησης στην προετοιμασία της χώρας και του ΕΣΥ, δεν επιτρέπουν μαζικές συγκεντρώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που θέτουν σε κίνδυνο την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης και η ΕΛ.ΑΣ. έχουν δικαίωμα να καταστρατηγούν το Σύνταγμα, δήθεν για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Εξάλλου, αν ήθελαν να τηρήσουν το νόμο και να επιβάλουν πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων προστασίας, ας πήγαιναν την περασμένη Κυριακή στην Πάρνηθα να δουν τον κ. Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο του γενικότερου κρεσέντο καταστολής, από το πρωί της Κυριακής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν «παρατεταγμένες» στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, προφανώς όχι με δική τους βούληση αλλά κατ’ εντολή της πολιτικής τους ηγεσίας, με σκοπό να αποτρέψουν μια ολιγομελή εκδήλωση της Αντιφασιστικής Κίνησης, όπου τηρούνταν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και προχώρησαν σε 3 προσαγωγές.

Παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας, η Αστυνομία απαγορεύει σε πολίτες να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου οι οποίοι δεν παραβίασαν κανένα υγειονομικό μέτρο. Ο ανίκανος να συλλάβει τους καταδικασμένους νεοναζί της Χρυσής Αυγής κ. Χρυσοχοΐδης, δίνει τώρα εντολές να προσαχθούν πολίτες. Μαζί με τον ανεύθυνο κ. Μητσοτάκη φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή ντροπιαστική εικόνα. Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. Η μνήμη δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα. Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την πορεία της πανδημίας δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από ακροδεξιούς και αντιδημοκρατικούς αντιπερισπασμούς.

Ανταρσία στο Μωριά: Να παρθούν πίσω οι συλλήψεις

Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στο Μωριά» ζητά την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων χωρίς καμία κατηγορία:

«Καταγγέλλουμε τις 3 συλλήψεις και το όργιο της αστυνομικής αυθαιρεσίας σήμερα 6/12 στο κέντρο της Καλαμάτας ενάντια στον κόσμο που βρέθηκε εκεί να διαδηλώσει για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας.

Οι δυνάμεις καταστολής αφού προσέγγισαν το σημείο διαμαρτυρίας, προχώρησαν εντελώς αναίτια σε επιθέσεις στους παρευρισκόμενους, κάνοντας 3 προσαγωγές αγωνιστών οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις!

Η κυβέρνηση με την βάρβαρη πολιτική της κάνει ξεκάθαρο πως όσοι και όσες αγωνίζονται ενάντια σε αυτή, υπερασπιζόμενοι/ες τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ελευθερίες του λαού αλλά και τις ανάγκες του σε συνθήκες πανδημίας, θα καταστέλλεται με τον σκληρότερο τρόπο. Το δόγμα “νόμος και τάξη” που θέλουν να επιβάλουν στο λαό και τον κόσμο του κινήματος δεν θα περάσει.

Οι προσαγωγές και η αστυνομική βία δεν μας φοβίζουν. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το σύνθημα του Δεκέμβρη «στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες για τούτη την κυβέρνηση τελειώσανε οι μέρες» παραμένει επίκαιρο

Θα σπάσουμε στο δρόμο το φόβο και την τρομοκρατία, θα αντισταθούμε στη νέα βαρβαρότητα κυβέρνησης-κεφαλαίου, όπως έκαναν σήμερα χιλιάδες κόσμου σε γειτονιές και πόλεις όλης της Ελλάδας!

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της πανδημίας με κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, απεργίες.

  • Να μπει τέλος στην κυβερνητική και κρατική τρομοκρατία.
  • Να απελευθερωθούν χωρίς καμία κατηγορία οι συλληφθέντες!»