ΠολιτισμόςΑρχείο

Το μυστηριώδες Γυάλινο Σπίτι λίγο έξω από την Καλαμάτα και ο αστικός μύθος που το συνοδεύει

Ένα μυστηριώδες κτήριο βρίσκεται στο Ακρογιάλι Μεσσηνίας για το οποίο έχουν ακουστεί διάφορες ιστορίες. Υπήρξε σημείο αναφοράς λόγω της περίεργης κατασκευής του αλλά και για συγκεντρώσεις που είχαν τρομάξει τους κατοίκους της περιοχής. Ένας αστικός μύθος επικρατεί από τη δεκαετία του ’90 γύρω από το «Γυάλινο σπίτι».

Το συγκεκριμένο κτήριο, γνωστό ως «Ενσόφιον», ήταν μια σχολή εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε από τον Έλληνα του Καναδά, Χαράλαμπο Βακαλόπουλο, ο οποίος εγκαταστάθηκε σε προχωρημένη ηλικία στην Καλαμάτα, τόπο καταγωγής της γυναίκας του.

Λίγο έξω από την πόλη της Καλαμάτας, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από αυτή, κατασκεύασε αυτό το ιδιόμορφο κτίσμα πάνω σε έναν ερημικό λόφο.

Ενσόφιον Γυάλινο σπίτι Μεσσηνία

 

Τι ήταν το Ενσόφιον

Επρόκειτο για μια εσωτερική σχολή που μετέδιδε τις διδασκαλίες της Προαιώνιας Σοφίας μέσω τεσσάρων κυρίως πρακτικών γνώσεων. Αυτές ήταν η Αυρογνωσία, ο Ομαδικός Διαλογισμός, η Δημιουργική Αυτοπραγμάτωση και η Εθελοντισμική Υπηρεσία.

Αποτελούταν από τρεις αίθουσες Διδασκαλίας, μια Εσωτερική, Φιλοσοφική και Μεταφυσική ενώ διέθετε και μια αγγλοελληνική βιβλιοθήκη καθώς και ένα κτήριο ξενώνων διανομής και φιλοξενίας για 25 άτομα.

Αστικός μύθος και εγκατάλειψη

Πολλές ιστορίες έχουν ακουστεί για το αινιγματικό «Γυάλινο σπίτι». Κάποιοι κάνουν λόγo ότι πρόκειται για ένα στοιχειωμένο κτήριο, άλλοι ότι είχαν δει ύποπτες συγκεντρώσεις όταν βρισκόταν σε λειτουργία, αλλά και αργότερα, μιλώντας για αιρέσεις ή ακόμα και για σατανιστικές τελετές. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που από περιέργεια και μόνο το επισκέφθηκαν νομίζοντας ότι επρόκειτο για μια νέα καφετέρια!

Τα τελευταία χρόνια το «Γυάλινο σπίτι» αφέθηκε στη φθορά του χρόνου και τη μανία των ανθρώπων. Γκράφιτι στους τοίχους, σπασμένα γυαλιά, κατεστραμμένα έπιπλα, σκισμένα βιβλία συνθέτουν το σκηνικό που θα συναντήσει ο σημερινός επισκέπτης. Κανείς δεν ξέρει γιατί ξαφνικά εγκαταλείφθηκε. Σε κάθε περίπτωση η θέα από το σημείο παραμένει υπέροχη.

Τον Μάρτιο του 2020 ο Πάνος Κουντάνης ανέβασε στο YouTube ένα βίντεο από την επίσκεψή του στο «στοιχειωμένο γυάλινο σπίτι». Πάρτε μια γεύση: