ΚόσμοςΑρχείο

Το τερμάτισαν οι Κινέζοι: Μπριζόλες από την Αυστραλία φταίνε για τον κορωνοϊό!

Μετά κόπων και βασάνων οι Κινέζοι βρήκαν τελικά τι φταίει για τον κορωνοϊό. Και ναι, δεν είναι άλλες από εισαγόμενες κατεψυγμένες μπριζόλες από την Αυστραλία!

Σε μια εκστρατεία αποπροσανατολισμού η Κίνα επισημαίνει τώρα ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να έχει ξεκινήσει από τη χώρα των καγκουρό και να «ταξίδεψε» έως την αγορά άγριων ζώων της κινεζικής πόλης Ουχάν μέσω κατεψυγμένων εξαγωγών μπριζόλας.

«Μπριζόλες με κορωνοϊό»

Άρθρο στην εφημερίδα «Global Times» – φερέφωνο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας κατηγορεί την Αυστραλία για «εξαγωγή του» ιού στην Κίνα και την ίδια ώρα επιτίθεται στις ΗΠΑ με ένα νέο προσβλητικό καρτούν, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Το επίμαχο άρθρο των «Global Times» αναφέρει ότι ο ιός εισήχθη στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη μέσω κατεψυγμένων τροφίμων από χώρες συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.

«Το γεγονός ότι ο νέος κορωνοϊός εισήχθη πέρυσι από την Αυστραλία στην υπαίθρια αγορά άγριων ζώων της Ουχάν δεν μπορεί να αποκλειστεί», όπως γράφει το δημοσίευμα αν και οι πηγές που επικαλείται, παραδέχτηκαν ότι δεν διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία.

Το Πεκίνο ξεκίνησε να προωθεί τη θεωρία αυτή από τον Οκτώβριο όταν εμπειρογνώμονες εντόπισαν μία έξαρση στην πόλη Κουινγκντάο και βρήκαν δείγματα του νέου κορωνοϊού σε πακέτα εισαγόμενου κατεψυγμένου γάδου.

Υπενθυμίζεται ότι κρούσματα του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν για πρώτη φορά επίσημα στην πόλη Ουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019, προτού ο ιός εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας 1,5 εκατομμύρια θανάτους.

Η εφημερίδα «The Global Times» υποστηρίζει ότι, κατεψυγμένα προϊόντα εισήχθησαν στην Κίνα από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων κρέατος από Βραζιλία και Γερμανία, μπριζόλα Αυστραλίας, κεράσια από την Χιλή και θαλασσινά από το Εκουαδόρ.

Το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσε τον Οκτώβριο ότι, οι εργαστηριακές δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι η νόσος Covid-19 θα μπορούσε να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων.

Ο Γιανγκ Ζανκίου, ειδικός παθολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουχάν, δήλωσε στους «Global Times» ότι η ανακάλυψη αυτή καθιστά δυνατή την εισαγωγή του ιού στην Κίνα.

«Η ιδέα δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μας. Αλλά τώρα φαίνεται εύλογο ότι ο ιός μπορεί να έχει εισαχθεί στην πόλη Ουχάν μέσω εισαγόμενων κατεψυγμένων προϊόντων», επισημαίνει.

Τι λένε Δύση και ΠΟΥ

Ωστόσο, για τους δυτικούς επιστήμονες, η θεωρία αυτή είναι «εξαιρετικά κερδοσκοπική» και είναι απίθανο να είναι αληθινή, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Όπως ισχυρίζονται είναι πολύ πιο πιθανό η νόσος Covid- 19 να μεταδόθηκε από νυχτερίδες σε άλλο είδος ζώου και εν συνεχεία σε ανθρώπους στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ο ιός αυτός μπορεί να «επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό συνθήκες ψυχρής αποθήκευσης», αλλά τα παραδείγματα είναι «σπάνια και απομονωμένα».