ΟικονομίαΑρχείο

Πελοπόννησος: Πήρε την κατηφόρα ο τουρισμός – Πρώτες σε ζημιές Κορινθία και Αργολίδα

Τεράστιες είναι οι ζημιές στον κλάδο του τουρισμού, κάτι που αποτυπώνεται και στη βαθιά ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας που στο τρίτο τρίμηνο του 2020 έφθασε το 11,7%.

Πρώτη στις ζημιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στους τομείς τουρισμού και εστίασης το 2020 έρχεται η Κορινθία. Ακολουθεί η Αργολίδα και αμέσως μετά η Μεσσηνία.

Πίνακας τουρισμός και εστίαση μεταβολή κύκλου εργασιών

 

Όπως είναι λογικό και επόμενο η καθίζηση στους δύο αυτούς κύριους οικονομικούς τομείς, συνεπάγεται ανάλογη μείωση του ετήσιου κύκλου εργασιών και στους υπόλοιπους τομείς του εμπορίου, πολιτισμού και αναψυχής, και λίγο μικρότερη στις υπηρεσίες.

Το β’ τρίμηνο του 2020 στην Αργολίδα

Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019 στην Αργολίδα η μείωση στον τζίρο των καταλυμάτων φθάνει το 79,7% για το μήνα Ιούνιο και το 67,9% για τον Ιούλιο.

Η μείωση στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης το β’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με πέρσι κυμάνθηκε στο 63,5%, καθώς η μείωση των επισκεπτών συμπαρέσυρε, όπως είναι φυσικό, και αυτόν τον τομέα της οικονομικής δραστηριότητας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την Πελοπόννησο

Tα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εξηγούν εν μέρει, αλλά με αριθμούς, το τι ακριβώς συμβαίνει:

  • Ανάμεσα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσον αφορά στη μεταβολή (μείωση) του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων 2020/2019, στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης αρνητική πρωταθλήτρια είναι η Κορινθία, ενώ ακολουθούν Αργολίδα και Μεσσηνία
  • Όσον αφορά στην Εστίαση, στην… κατηφόρα προηγείται η Αργολίδα και την ακολουθεί η Μεσσηνία
  • Φαίνεται να «κρατάει» η Αρκαδία, αλλά πρέπει να συμπεριλάβουμε στο συλλογισμό, ότι 1) τα στατιστικά στοιχεία αφορούν στο 2ο και 3ο τρίμηνο 2020 ενώ ο τουρισμός της Αρκαδίας είναι περισσότερο χειμερινός και 2) ότι η τουριστική και συναφής κίνηση στην ορεινή Αρκαδία είναι κυρίως «εσωτερική κίνηση».