ΚοινωνίαΑρχείο

Κορωνοϊός: Ποιο έντυπο συναίνεσης θα συμπληρώνουμε για τον εμβολιασμό

Ένα σύντομο ερωτηματολόγιο θα πρέπει να συμπληρώσουμε πριν τον εμβολιασμό μας για την Covid-19 σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας την ημέρα του εμβολιασμού, ενώ παράλληλα θα ερωτάται εάν υπάρχουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός αρχίζει να ξεδιπλώνεται σταδιακά και η συμπλήρωση εγγράφων είναι ακόμη ένα στοιχείο που έρχεται στο φως.

Όπως φαίνεται στη φόρμα που ακολουθεί και θα βρίσκεται στα εμβολιαστικά κέντρα που ετοιμάζονται, μεταξύ των ερωτήσεων που θα γίνονται στους πολίτες από τους γιατρούς πριν τη λήψη του εμβολίου είναι εάν έχουμε κάποια γνωστή αλλεργία, εάν είχαμε αλλεργία μετά από εμβολιασμό, εάν υπάρχει χρόνιο πρόβλημα (καρδιακό, πνευμονικό, νεφρικό, μεταβολικό), εάν λαμβάνεται μακροχρόνια αγωγή με αντιπηκτικά ή ασπιρίνη, εάν έχουμε ήδη νοσήσει.

Θα υπάρχει και ένα δεύτερο έντυπο, για πολίτες μη δυνάμενους να παράσχουν προφορική συγκατάθεση. Στο έντυπο θα συμπληρώνονται προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, φύλο, ημερομηνία γέννησης) και θα φέρει την υπογραφή δικαστικού συμπαραστάτη ή οικείου προσώπου.

Στο έντυπο αναφέρεται πως έχουν εξηγηθεί οι πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, κατανοούνται τα πλεονεκτήματα, οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και ο κίνδυνος μη εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα δημιουργηθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, κατανεμημένα στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες.

Πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.