ΠολιτικήΑρχείο

Αγωνιούν στην Αργολίδα: Σε ασφυκτικό κλοιό ο Βορίδης από τους παραγωγούς κλημεντίνης

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, ιδιαίτερα της κλημεντίνης, τόσο στην Αργολίδα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω μιας πληθώρας επιβαρυντικών παραγόντων όπως η μείωση των παραγγελιών των συσκευαστηρίων προς εξαγωγή, η δυσκολία πρόσβασης στις αγορές ιδίως σε ότι αφορά τις κλημεντίνες που έχουν μικρό χρονικό περιθώριο διάθεσης, τα προβλήματα στην καρπόδεση και την ωρίμανση των φρούτων λόγω άκαιρων καιρικών συνθηκών, ο αθέμιτος ανταγωνισμός της Τουρκίας λόγω φτηνής λίρας, καθώς και το εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

Αν και υπήρχε μια κρυφή ελπίδα ότι η Χριστουγεννιάτικη αγορά θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον και θα αυξήσει τη ζήτηση, τελικά το αισιόδοξο σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε.

Ήδη μανταρινοπαραγωγοί εντείνουν τις πιέσεις τους ώστε να δοθεί και σε αυτούς έκτακτη ενίσχυση λόγω πανδημίας, όπως συνέβη με τους ελαιοπαραγωγούς και άλλους παραγωγικούς τομείς του πρωτογενούς τομέα.

Ήδη για το θέμα έχει υποβάλει ερώτηση προς τον Μάκη Βορίδη ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός, και δυο φορές μάλιστα, κάτι που καταδεικνύει την αγωνία των παραγωγών που πιέζουν προς κάθε πολιτική κατεύθυνση μήπως και πετύχουν κάτι.

Επιστολή Πουλά σε Βορίδη

Στο ίδιο πλάισιο είναι και η επιστολή που απέστειλε ο βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ζητά την άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών κλημεντίνης του νομού Αργολίδας.

Ο κ. Πουλάς στην επιστολή του, αφού περιγράφει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι παραγωγοί κλημεντίνης του Ν. Αργολίδας λόγω της πανδημίας και του απαγορευτικού που έχει επιβληθεί στη χώρα, προτείνει για την οικονομική τους στήριξη την εξέυρεση από το Υπουργείο λύσεων όπως:

  • Μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας («de minimis»)
  • Μέσω των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω COVID-19
  • Μία άλλη λύση που θα μπορούσε να υλοποιηθεί είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με τις δύο παραπάνω θα ήταν μία μορφή «κοινωνικής» απόσυρσης ώστε τα μανταρίνια να προσφερθούν από το κράτος σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες αλλά και σε άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές είτε νωπά είτε με μορφή χυμού.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Οι δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν εκφραστεί για τις κλημεντίνες του Νομού Αργολίδας δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Οι κλημεντίνες παραμένουν αδιάθετες και σαπίζουν στα χωράφια, ενώ οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και αναμένουν την πολιτεία να πάρει θέση και να τους υποστηρίξει οικονομικά .

Η φετινή χρονιά αποδείχτηκε καταστροφική για αυτούς διότι λόγω της πανδημίας η ζήτηση τόσο από την εξωτερική όσο και από την εσωτερική αγορά, ήταν αισθητά μειωμένη.  Λόγω της πανδημίας και του απαγορευτικού που υπάρχει στη χώρα μας και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υπήρξε υποκατανάλωση στην εστίαση και στον τουρισμό.  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μη συγκομιδή του προϊόντος στην κατάλληλη περίοδο και την προσβολή του από την κηλίδα ύδατος ή αλλιώς  ‘μονίλια’ λόγω των βροχοπτώσεων. Έτσι, σήμερα, οι κλημεντίνες βρίσκονται ποιοτικά σε δυσχερή θέση έναντι των υπολοίπων ποικιλιών που μπήκαν τώρα στην αγορά και σαφώς προτιμώνται έναντι αυτών.

Άρα οι κλημεντίνες «χτυπήθηκαν» και αυτές από τον κορονωιό και κατ’ επέκταση και οι παραγωγοί. Οι οποίοι κινδυνεύουν να μην εισπράξουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα που έχουν καταβάλλει έως τώρα αλλά και τις κάθε είδους εισφορές και φόρους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο για κάποιους,  που το ετήσιο εισόδημα τους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη για την λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης των παραγωγών κλημεντίνης στην Αργολίδα που δεν διέθεσαν την σοδειά τους λόγω του COVID-19. Αίτημα θεμιτό και δίκαιο κατ΄ αναλογία αντίστοιχων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για άλλα είδη αγροτικών προϊόντων που δεν απορροφήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Δεδομένου ότι δεν έχει ληφθεί πρόνοια ώστε ο ΕΛΓΑ  να αποζημιώνει τους παραγωγούς σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναζητηθούν  άλλες λύσεις όπως :

• Μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας («de minimis»)

• Μέσω των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω COVID-19

• Μία άλλη λύση που θα μπορούσε να υλοποιηθεί είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με τις δύο παραπάνω θα ήταν μία μορφή «κοινωνικής» απόσυρσης ώστε τα μανταρίνια να προσφερθούν από το κράτος σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες αλλά και σε άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές είτε νωπά είτε με μορφή χυμού.

Σχετικά με την τελευταία παρατήρηση θα ήθελα επίσης να προτείνω για κάθε κρατική προμήθεια αγροτικών προϊόντων σε όλες τις βαθμίδες να προτιμούνται αποκλειστικά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ως μέτρο έμμεσης στήριξης των Ελλήνων παραγωγών που πλήττονται από την πανδημία στο σύνολο τους.

Κύριε Υπουργέ, σας καλώ  να σταθείτε έμπρακτα στο πλευρό των παραγωγών κλημεντίνης του Νομού Αργολίδας  και να προβείτε σε άμεσες ενέργειες για την οικονομική τους στήριξη ώστε να διαφύγουν του αδιεξόδου που έχουν βρεθεί λόγω της πανδημίας.  Άλλωστε εσείς ο ίδιος έχετε προσφάτως δηλώσει ότι  από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαταραχή εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό θα παρέμβετε και θα στηρίξετε τους Έλληνες παραγωγούς. Για τις κλημεντίνες της Αργολίδας η ώρα πλέον έχει φτάσει.