ΟικονομίαΑρχείο

Αργολίδα: Σε σοβαρό κίνδυνο η καλλιέργεια κλημεντίνης με τους γεωπόνους να εκπέμπουν SOS

Σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται η καλλιέργεια της κλημεντίνης λόγω του λεγόμενου «water mark» που υποβάθμισε την ποιότητα των καρπών με αποτέλεσμα να εκμηδενίσει την εμπορική αξία του προϊόντος. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η αδιαφορία των αρμοδίων, καθώς το πρόβλημα έχει επισημανθεί και έχουν προταθεί λύσεις από το 2016.

Αυτό επισημαίνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων επαγγελματιών Αργολίδας και όμορων Νομών σε επιστολή του πρός τον Υπουργό Αγροτικής Οικονομίας Μάκη Βορίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της καλλιέργειας στην Αργολίδα, και όχι μόνο.

Σα να μην έφθανε αυτό φέτος ήρθε και η πανδημία του κορωνοϊού και αποτελείωσε τους μανταρινοπαραγωγούς που ψάχνουν αποκούμπι στους βουλευτές μήπως και ενταχθούν στην έκτακτη ενίσχυση, ενδεχόμενο που έχει αφεθεί ανοιχτό, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη θετική ή αρνητική μέχρι σήμερα.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους οι γεωπόνοι της Αργολίδας:

«Μία ακόμα χρονιά μετά το 2016 και το 2018 που η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Άλλη μια χρονιά σημαντικών απωλειών για τους παραγωγούς Κλημεντίνης του νομού μας, μετά τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις συνολικής διάρκειας 11 ημερών (2/12 έως 7/12 & 10/12 έως 14/12). Το «water mark» ή «water burn» (υδαρής κηλίδωση, γνωστό στους παραγωγούς και ως «μονίλια») υποβάθμισε την ποιότητα των καρπών –  κυρίως ποικιλίας Κλημεντίνης – και σχεδόν εκμηδένισε την εμπορική τους αξία.

Ήταν  Δεκέμβρης του 2016, που σε σύσκεψη  (που είχε προκαλέσει ο σύλλογος μας) στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, παρουσία του διοικητή του ΕΛΓΑ, βουλευτών του νομού, του αντιπεριφερειάρχη, γεωτεχνικών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του νομού, αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

1. Ανάθεση στην γεωτεχνική επιστημονική κοινότητα (Γ.Π.Α – Μ.Φ.Ι) – υπό την μέριμνα της τοπικής διεύθυνσης γεωργίας- ερευνητικού προγράμματος, για τη διερεύνηση των συνθηκών εμφάνισης του “water mark” και την εύρεση πιθανών τρόπων πρόληψης ή και ελαχιστοποίησης του φαινομένου.

2. Σύνταξη αναλογιστικής μελέτης για να συμπεριληφθεί το φαινόμενο στις ζημιές που χρήζουν ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ, καθώς τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε παρασιτικά αίτια αλλά σε δυσμενή κλιματικά φαινόμενα. 

Τέσσερα χρόνια μετά και το μόνο που έχει γίνει είναι κάποιες περιορισμένες πειραματικές εφαρμογές. Η δε συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος και η αδιαφορία από την πολιτεία θέτει σε κίνδυνο την ίδια την καλλιέργεια κλημεντίνης, η οποία διαθέτει μοναδικά ποιοτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων ποικιλιών.

  • Ζητάμε να δοθεί αποζημίωση (είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από κρατικούς ή ενωσιακούς πόρους) που να αναπληρώνει το χαμένο εισόδημα. Για να μην είναι η φετινή χρονιά, ακόμα μια χρονιά καταστροφής για τους παραγωγούς κλημεντίνης.
  • Ζητάμε ενημέρωση σχετικά με το τι έχει κάνει ο ΕΛΓΑ, εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, για την ένταξη του τόσο σοβαρού προβλήματος για την καλλιέργεια της κλημεντίνης στις ασφαλιστικές καλύψεις (όπως άλλωστε έχει κάνει και η γειτονική Κύπρος). Να θυμίσουμε ότι άλλες καλλιέργειες, όπως το σταφύλι και το κεράσι, που ζημιώνονται από παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες, αποζημιώνονται κανονικά! 

Τέλος, η εγκατάλειψη του Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών στη Νέα Κίο στερεί ένα εργαλείο που θα μπορούσε να είχε συντονίσει ενέργειες και να είχε προσφέρει λύσεις σε βασικά προβλήματα των εσπεριδοειδών, ένα εκ των οποίων είναι και το προαναφερθέν πρόβλημα της Κλημεντίνης. 

Ο σύλλογος μας περιμένει απαντήσεις και προτίθεται να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες σχετικά με τα ανωτέρω».