ΚοινωνίαΑρχείο

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Ποιο είναι το φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει δριμύ ψύχος στην Ευρώπη μέσα στο Γενάρη

Παραδοσιακά, μέσα στον Ιανουάριο, έχουμε συνηθίσει να ζούμε ένα διάστημα 10-20 ημερών ανοιξιάτικων, τις λεγόμενες Αλκυονίδες μέρες. Ωστόσο, φέτος, ο έγκριτος μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για ένα πολύπλοκο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που μπορεί να φέρει βαρυχειμωνιά διαρκείας. 

Με ανάρτησή του στο Facebook, o προγνώστης καιρού κάνει λόγο για αύξηση της πιθανότητας «για ένα επεισόδιο αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης τον Ιανουάριο»

«Οι Daniela I. και V. Domeisen του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής και Κλιματικής επιστήμης στη Ζυρίχη της Ελβετίας, περιγραφουν στο περιοδικό nature, πως τέτοιου είδους επεισόδια στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπορούν να οδηγήσουν σε έντονα έως και ακραία καιρικά φαινόμενα στην επιφάνεια της γης. Αυτή η μελέτη παρέχει μια γενική εικόνα των ανιχνευόμενων στρατοσφαιρικών επιδράσεων όσον αφορά στις βροχοπτώσεις και τις ακραίες θερμοκρασίες καθώς και στις πυρκαγιές και στην απώλεια θαλάσσιου πάγου. Έτσι, η στρατόσφαιρα μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός επιφανειακών καιρικών συνθηκών και πηγή προβλεψιμότητας για ένα διάστημα ακόμα και πάνω των δύο εβδομάδων», σημειώνει.

Πρόβλεψη καιρού για τον Ιανουάριο 2021

»Τα παρακάτω γραφήματα (Daniela and Domeisen 2020) επιχειρούν να δώσουν μια πιθανή εξέλιξη του καιρού στο βόρεια ημισφαίριο και ειδικότερα στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες όπου στον χάρτη (2m temperature anomaly) αξιοσημείωτη, σύμφωνα με τους μελετητές, δείχνει η πιθανότητα για ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας μέσα στον Ιανουάριο, αλλά και η πιθανότητα έντονων βροχοπτώσεων στη νότια Ευρώπη οι οποίες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλημμυρικά επεισόδια!».

Πρόβλεψη καιρού για τον Ιανουάριο 2021