ΡεπορτάζΑρχείο

Κίνδυνος – θάνατος ο περίπατος στην Αρβανιτιά. Επικίνδυνο και το τμήμα προς Καραθώνα

Ο κίνδυνος των κατολισθήσεων στη διαδρομή από την παραλία του Ναυπλίου προς την Αρβανιτιά αυξάνει σταδιακά, αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Άκη Γκάτζιο για το anagnostis.org.

Εντύπωση προκαλεί η εκτίμηση του κου Λέκκα ότι και στο τμήμα προς Καραθώνα υπάρχουν σημεία που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Ο καθηγητής επισημαίνει τον υψηλό κίνδυνο για τους διερχόμενους: 

«Μέσα από μια διαδικασία που έχει δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια, δηλαδή των έντονων εξελίξεων, των έντονων βροχοπτώσεων, της ξηρασίας, της έντονης διάβρωσης, ο κίνδυνος στη συγκεκριμένη διαδρομή αυξάνει σταδιακά.

Έτσι λοιπόν είχαμε το φαινόμενο πριν δύο μήνες που πραγματικά ήμασταν τυχεροί, που δεν είχαμε διέλευση πεζών».

Όπως τονίζει στη συνέντευξή του ήδη υπάρχει συμφωνία με το δήμο Ναυπλίου για να γίνει έρευνα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ επισημαίνει ότι:

«Είναι ώριμο να παρέμβουμε στο πρανές, με τέτοιες δράσεις για έργα που θα έχουν αυξημένη αποτελεσματικότητα, δεν θα προσβάλουν το περιβάλλον και θα είναι οικονομικά σε πολύ χαμηλό επίπεδο».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας πριν από μερικές ημέρες έκανε αυτοψία στην περιοχή της Αρβανιτιάς, ενώ περπάτησε και μέχρι την Καραθώνα.

Όπως δηλώνει στον Άκη Γκάτζιο, το θέμα αυτό το παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες, γιατί στο συγκεκριμένο σημείο κάνει ασκήσεις με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το σημείο αυτό αποτελεί έναν σπάνιο γεώτοπο. Η δομή των πετρωμάτων είναι τέτοια που φανερώνει τις διαστάσεις των γεωτεκτονικών διεργασιών που έγιναν στο Ελληνικό χώρο, με πολύ απλό και παραστατικό τρόπο και είναι μία περιοχή που εκπαιδευτικά είναι ένα πρότυπο για τους φοιτητές.