ΠολιτικήΑρχείο

Εταιρία λαϊκής βάσης για την ανακύκλωση των σκουπιδιών προτείνει η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας

 
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες από το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη και η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας, στο Κρανίδι. Προσκεκλημένοι ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους. Στην δημιουργία εταιρίας λαϊκής βάσης η οποία θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια και θα τα ανακυκλώνει πρότεινε η Μαργαρίτα Καραβασίλη από το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη και η Μαρία Καρρά πρόεδρος της  Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας .
Σύμφωνα με την οικοδέσποινα κ. Μαρία Καρρά το θέμα των σκουπιδιών είναι ζωτικής σημασίας αλλά παρ όλα αυτά παραμένει εδώ και χρόνια άλυτο. Αναφερόμενη στον δεματοποιητή η κ. Καρρά υποστήριξε πως η περιοχή έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο ΧΑΔΑ, εκφράζοντας παράλληλα για πολλοστή φορά την αντίθεση του συλλόγου της στην χρήση των δεματοποιητών για σύμμεικτα σκουπίδια. Αντιδράσεις από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Ερμιονίδας προκάλεσε και η ρητορική ερώτηση της προέδρου της ΠΑΠΟΕΡ κατά πόσο πραγματικά γίνεται και που ανακύκλωση από τον δήμο Ερμιονίδας, στις οποίες η κ. Καρρά απάντησε με μια διαπίστωση ότι “Δεν μας απάντησε ποτέ κανείς αν ο εργολάβος (σ.σ. που έχει αναλάβει τα σκουπίδια για τον δεματοποιητή) είναι υποχρεωμένος απ την σύμβασή του να κάνει ανακύκλωση”. Αναπάντητη έμεινε και μια σειρά άλλων ερωτημάτων, όπως “γιατί δεν γίνεται μελέτη των επιπτώσεων του Δεματοποιητή και του χώρου εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος”.
 
Η δημοτική Αρχή
Ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής, απουσιάζοντας απ την εκδήλωση, με επιστολή του προς τους παρευρισκόμενους επανέλαβε τις θέσεις του συνδυασμού του τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Ενόψει της συνάντησης, που προκάλεσαν για την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΠΟΕΡ, θέλουμε να επικαιροποιήσουμε τις θέσεις της Παράταξής μας, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας, από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.
 Οι θέσεις αυτές είναι κρυστάλλινες, έχουν διατυπωθεί πολύ πριν η Παράταξή μας αναλάβει την διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2010 με την επιστολή του επικεφαλής της Παράταξής μας και σημερινού Δημάρχου Δημήτρη Καμιζή προς τον τότε Περιφερειάρχη κ. Χατζημιχάλη, και συνοψίζονται στα εξής σημεία:
1) Καταγγέλλουμε την λειτουργία του δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων, η οποία εκτός των άλλων αντίκειται και στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει σαν αποκλειστικό και μόνο σκοπό να δημιουργήσει έτοιμη πρώτη ύλη για το περιβόητο εργοστάσιο καύσης (όποτε και όπου αν φτιαχτεί).
2) Καταγγέλλουμε την δημιουργία δεμάτων σύμμεικτων απορριμμάτων χωρίς προορισμό, γιατί αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο Σταυρό Διδύμων αυτή την στιγμή να έχει δημιουργηθεί ένας ΧΑΔΑ χειρότερος από τους προηγούμενους, γεγονός που και αυτό από την πρώτη στιγμή είχαμε προβλέψει και διακηρύξει προς κάθε κατεύθυνση.
3) Η μόνη λύση είναι το πλαίσιο ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ – ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟΜΕΝΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΥΠΟΛΛΕΙΜΑΤΟΣ, το οποίο πλαίσιο έχει γίνει σχεδόν καθολικά αποδεχτό σαν ο ηπιότερος και οικονομικότερος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων και στο οποίο πλαίσιο μπορεί να είναι χρησιμοποιηθεί ο δεματοποιητής, μόνο για να μπαλοποιεί το ελάχιστο που απομένει μετά την κομποστοποίηση, και το οποίο είναι σχετικά αδρανές. Η αλλαγή χρήσης του δεματοποιητή είναι περιβοντολογικά, νομικά και οικονομικά επιβεβλημένη καθότι θα μεταλλάξει το ποσό των 500.000 ευρώ που πληρώνουν σήμερα οι δημότες για να γίνονται τα απορρίμματα μπάλες και να στοιβάζονται εκεί, χωρίς προορισμό, σε ένα κόστος που θα εξασφαλίζει αφ΄ενός μεν σωστή διαχείρηση των απορριμμάτων της καθημερινής αποκομιδής και αφ΄ετέρου προοπτική εξάλειψης του αναθέματος που έχει σήμερα δημιουργηθεί και αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό και πρωτευούσης σημασίας.
4) Ζητάμε την άμεση μεταφορά, με κρατική δαπάνη, των δεμάτων από το χώρο του δεματοποιητή στον Σταυρό Διδύμων, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για την εγκατάσταση του εξοπλισμού υλοποίησης του ανωτέρω προγράμματος, για να γίνει διαχείριση και των ήδη υπαρχόντων δεματοποιημένων και χύδην απορριμμάτων. Και αυτό προέχει και είναι εξ ίσου σημαντικό να γίνει παράλληλα με την διαχείρηση των απορριμμάτων γης καθημερινής αποκομιδής, διότι το αίσχος και το ανάθεμα του Σταυρού Διδύμων μόνο έτσι μπορεί να είναι διαχειρήσιμο και αναστρέψιμο, καθότι συνολική μεταφορά των δεμάτων και των χύδην απορριμμάτων, με τις σημερινές τιμές αγγίζει το ποσό των 2.000.000 ευρώ, που είναι με τα σημερινά δεδομένα απαγορευτικό ακόμα και να το σκέφτεσαι”.
 
Η αντιπολίτευση
Αναφερόμενος στο θέμα του Δεματοποιητή ο πρώην δήμαρχος Δ. Σφυρής με επιστολή του τονίζει: “Τον Ιούλιο του 2012 κατατέθηκε μετά από Αίτημα της Αντιπολίτευσης, σε Συνεδρίαση του Δ.Σ., η πρόταση – λύση για την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ του Δήμου Ερμιονίδας,του Δήμου Ερμιονίδας, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.
Η πρόταση αυτή δίνει λύση ΟΧΙ μόνο στην διαχείριση, αλλά και στην υπάρχουσα κατάσταση της ανεξέλεγκτης χωματερής, που αποδεδειγμένα δημιουργήθηκε ,βάσει των εκθέσεων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος από τον Ιανουάριο του 2011.
Η μη λειτουργία του δεματοποιητή, επιλογή της σημερινής Δημοτικής Αρχής, δημιούργησε την πιο επικίνδυνη εστία μόλυνσης για το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.
Η πρόταση – μελέτη δίνει λύση στη σημερινή κατάσταση και εξασφαλίζει την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ Διαχείριση των απορριμμάτων, του Δήμου Ερμιονίδας.
Παρόλο που δεν υπήρχε υλοποιήσιμη πρόταση από το Δήμο Ερμιονίδας για τη διαχείριση, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τη Δημοτική Αρχή.
Η Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας κατέθεσε την πρόταση της, στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Ιούλιο του 2012 και την ίδια πρόταση κατέθεσε στην Ανοιχτή συζήτηση και διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την 7/12/2012, παρουσία παραγόντων της Περιφέρειας και Βουλευτών.
Η πρόταση συνάδει με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, με την Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της από το ΕΣΠΑ- ΕΠΠΕΡΑΑ.
Μάλιστα στο Δ. Σ. του Δήμου Ερμιονίδας είχαμε προτείνει η εκπόνηση της μελέτης και ένταξη στο ΕΣΠΑ να γίνει από το ΕΜΠ, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος.
Κριτήρια που στηρίζεται η πρόταση – λύση είναι:
-η ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισης και λειτουργίας, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δημότης
-κοινωνικά οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, με αναπροσαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού, που στηρίζεται στην Ανακύκλωση την κομποστοποίηση στην πηγή και στην νέα χρήση του δεματοποιητή, ο οποίος αποτελούσε και αποτελεί την προσωρινή λύση
-μέθοδοι φιλικοί προς το περιβάλλον και τη προστασία της Δημόσιας Υγείας”.
 
 
 
Επιστολές “συμμετοχής” στηνεκδήλωση έστειλαν τόσο ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, όσο και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Τζανής
 
 
Eπιστολή του κ. Γιάννη Μανιάτη
Ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων στην επιστολή του αναφέρει:
“Η σημερινή συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε το αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί όχι μόνο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων, ενώ ενοποιεί και εκσυγχρονίζει την υφιστάμενη νομοθεσία, δίνει μεγαλύτερη έμφαση και επεκτείνει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», εφαρμόζει μια αναθεωρημένη ιεράρχηση ως προς τις προτεραιότητες στη διαχείριση των αποβλήτων και θέτει αυστηρότερες απαιτήσεις, ώστε να επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων.
Η λύση των δεματοποιητών απορριμμάτων ήταν και είναι μια προσωρινή λύση. Μια λύση που πρέπει όμως να λειτουργεί σωστά, σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους που έχει λάβει ο κάθε δεματοποιητής. Ο Δεματοποιητής δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνιμη λύση, δηλαδή το μέσο που λύνει το πρόβλημα των οικιακών απορριμμάτων Ερμιονίδας, αλλά ένα μέσο για την απολύτως προσωρινή αντιμετώπισή του.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύτηκε ότι αρχές Σεπτέμβρη 2010 θα ορίσει το χώρο μεταφοράς και επεξεργασίας των δεμάτων, καθώς η θέση του Δήμου ήταν ότι με τη λειτουργία του δεματοποιητή θα έπρεπε να διασφαλισθεί και ο χώρος του τελικού προορισμού των δεμάτων μετά την αποθήκευσή τους η οποία ωστόσο θα έπρεπε να είναι απόλυτα ασφαλής στο δεματοποιητή.
Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθησαν καθόλου έτσι. Το αντίθετο μάλιστα, βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση που έχει δημιουργήσει στα Δίδυμα τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά”.
 
 
 
Επιστολή του κ. Τάσου Τζανή,
Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας μεταξύ άλλων τονίζει:
“Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ζητήσω συγνώμη γιατί δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην ωραία, χρήσιμη και αξιέπαινη εκδήλωσή σας, λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος (ευρισκόμουν στο Αττικό Νοσοκομείο για πρόβλημα υγείας της μητέρας μου).
Νιώθω την ανάγκη να σας συγχαρώ και να σας επαινέσω για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία σας αλλά και για την ανιδιοτελή σας δράση σε όλα τα μεγάλα προβλήματα, ιδιαιτέρως τα περιβαλλοντικά που ταλανίζουν την περιοχή μας και που δυστυχώς έχουν οξυνθεί πολύ τους τελευταίους μήνες”.