ΚοινωνίαΑρχείο

Με την σφραγίδα της περιφέρειας

Νέο φρούτο: Προωθούν την ομαδική ασφάλιση μαθητών από ιδιωτική εταιρεία
Μετά το δημοσίευμα του “α” που αναφερόταν στην καταγγελία δύο γονέων στην Ερμιονίδα για την “είσοδο” εταιριών στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, έφτασαν βροχή οι καταγγελίες γονέων ότι κάτι τέτοιο συνέβη στα περισσότερα σχολεία και μάλιστα με την προτροπή του περιφερειάρχη. Με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία Εκπαιδευτικών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης Αργολίδας καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι: “ προ λίγων ημερών ήρθαν στα σχολεία της περιοχής μας φάκελοι που έφεραν τη σφραγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. Δυστυχώς το περιεχόμενο αυτών έφερε τους συναδέλφους σε δυσάρεστη θέση, καθώς τους ανατέθηκε να μοιράσουν κάρτες ιδιωτικής ασφάλισης σε όλους τους μαθητές, χωρίς να έχει έρθει διευκρινιστικό έγγραφο από κάποια αρμόδια υπηρεσία. Αυτό προκάλεσε διάφορα ερωτήματα:
Είναι οι εκπαιδευτικοί αρμόδιοι να μοιράζουν κάρτες ιδιωτικής ασφάλισης για τους μαθητές μέσα στα σχολεία;
Μήπως καταργείται η Δημόσια Ασφάλιση;
Για ποιο λόγο οι εκπαιδευτικοί να γίνονται διαφημιστές οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρείας;
Για ποιο λόγο η Περιφερειακή Διεύθυνση έστειλε αυτές τις κάρτες χωρίς να διαβιβάζει διευκρινιστικές οδηγίες και χωρίς ούτε καν να αναφέρει αν έχει έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου παιδείας;
Ίσως και σύμφωνα με τα σχέδια περί αυτοαξιολόγησης των σχολείων να αποτελεί και ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου στα πλαίσια της εξεύρεσης «μέσων και πόρων» για τη χρηματοδότηση των σχολείων, αφού πλέον η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ελάχιστη.
Ας αναρωτηθούμε ποια συμφέροντα μας βάζουν να εξυπηρετούμε και τι είδους σχολεία θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Η απαίτηση για 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο των όλων και των ίσων και δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια, η δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση όλων, η ενίσχυση και η αύξηση των κοινωνικών δαπανών, η κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των μέτρων που τα συνοδεύουν, η ανατροπή όσων υλοποιούν την πολιτική της κοινωνικής βαρβαρότητας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι ο μόνος δρόμος, ο δρόμος της κοινωνικής πλειοψηφίας, ο δρόμος του κόσμου της εργασίας.
Θα περιμέναμε βέβαια και από τον τοπικό σύλλογο να πάρει θέση σε αυτά τα θέματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Αγωνιστική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Αργολίδας δεν μπορεί να σιωπήσει: κάθε αυθαιρεσία είναι πλέον ανεπίτρεπτη, όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε στην υποβάθμιση της Παιδείας”. Πράγματι θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο η ΕΛΜΕ, όσο και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις όλων των κομμάτων να τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης των μαθητών.