ΡεπορτάζΑρχείο

Πέντε νέες επιθέσεις σκύλων κατά αμέριμνων πολιτών

Ένα καλοδιατηρημένο Πιτ -Μπουλ αρκούσε στο να σπείρει τον πανικό τις προάλλες στην περιοχή της Καραθώνας, όταν επιτέθηκε σε μια γυναίκα την στιγμή που ετοιμαζόταν νε μπει στο αυτοκίνητό της μαζί με τα δύο παιδιά της. Δεν είχε σουρουπώσει ακόμα όταν η νεαρή μάνα πήρε τα δυο ανήλικα παιδιά της για να επιστρέψουν στο σπίτι. Ξαφνικά είδε ένα Πιτ-Μπουλ να τρέχει προς τα πάνω τους με άγριες διαθέσεις. Η μάνα, άρπαξε τότε ένα ξύλο για να προστατέψει τα παιδιά της μέχρι να μουν στο αυτοκίνητο, όμως το Πιτ-μπούλ έδειξε να μην πτοείται απ αυτό και όρμηξε επάνω της δαγκώνοντας δυνατά το ξύλο για να της το αποσπάσει. Στις φωνές της μάνας έτρεξαν ευτυχώς θαμώνες παρακείμενης ταβέρνας και έδιωξαν το αγριεμένο σκυλί, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Έχω στα μάτια μου ακόμα την αγριεμένη όψη του και τα δόντια του να με απειλούν έλεγε η νεαρή μάνα στους σωτήρες της, ενώ όλοι αναρωτιόντουσαν πως βρέθηκε το Πιτ-Μπουλ μόνο του στην Καραθώνα.
Το πρόβλημα με πολλά αδέσποτα κυρίως στο Ναύπλιο οφείλεται στο ότι πολλοί κυρίως Αθηναίοι, είτε γιατί παραμεγάλωσε το σκυλί τους και δεν χωράει στο σαλόνι του διαμερίσματος, είτε γιατί δεν έχουν πλέον χρήματα να το θρέψουν, κάνουν μια βόλτα μέχρι το Ναύπλιο και παρατούν το σκυλί τους αδέσποτο στα σοκάκια και στην πλάζ της πόλης.
Ανάλογη περίπτωση με θύμα αυτή την φορά έναν ποδηλάτη είχαμε και στην περιοχή της Ευαγγελίστριας στο Ναύπλιο. Εδώ όμως δεν ήταν ένα μεμονωμένο σκυλί αλλά μια αγέλη που επιτέθηκε σε διερχόμενο ποδηλάτη τραυματίζοντάς τον ελαφρά στο πόδι. Ανάλογα περιστατικά καταγράφονται καθημερινά στο τέλος της Αιγίου, στις δικαστικές φυλακές και στο πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής, όπου δυό μεγαλόσωμα σκυλιά επιτίθενται κυρίως σε ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές.
Ειδικά στα δημοτικά διαμερίσματα και ιδίως στην Ασίνη και το Τολό τα προβλήματα με τα αδέσποτα είναι τεράστια, αφού πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αφήνουν τις αυλόπορτές τους ανοιχτές με αποτέλεσμα ακόμα κι αν τα σκυλιά δεν ειναι επιθετικά να τρομάζουν τους διερχόμενους. Στην Ασίνη μάλιστα είχαμε και εκεί ένα τραυματισμό πολίτη από δάγκωμα σκύλου.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και όποιος θελήσει να περάσει απ την παραλιακή Ναυπλίου-Ν. Κίου. Στο ύψος του βιολογικού αλλά και λίγο πιο κάτω πριν την στροφή για Δαλαμανάρα θα πρέπι κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
 
Άργος
Η ίδια κατάσταση με ανοιχτές τις αυλόπορτες, όπως στα διαμερίσματα του Ναυπλίου, επικρατεί και στα διαμερίσματα του Άργους. Στον δρόμο Ν. Κίος Άργος υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για επιθέσεις σκύλων, ενώ τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα αν κανείς θελήσει να απολαύσει μόνος του την διαδρομή Ν. Κίος- Κεφαλάρι παράλληλα με στον Ερασίνο. Όμως και μέσα στο κέντρο του Άργους έχουν καταγραφεί στο παρελθόν πολλές επιθέσεις. Σήμερα ευτυχώς μόνο δυο σκυλάκια που περιφέρονται στις καφετέριες δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν θελήσει κανείς να κατευθυνθεί βόρια περνώντας απ τις πορτίτσες. Πριν βγει στον περιφεριακό δύο τεράστιοι σκύλοι δείχνουν να ελέγχουν τον δρόμο, αφού ο ιδιοκτήτης τους. Εγκληματεί αφήνοντάς τους ελεύθερους να απειλούν την ζωή και την ελευθερία κινήσεως των πολιτών. Φυσικά πέρα απ την ανυπαρξία φορέα για την περίθαλψη των αδέσποτων, είναι τεράστια και η ευθύνη της αστυνομίας που δεν επεμβαίνει για να προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες σκύλων να διατηρούν τα ζώα τους σε μαντρωμένο χώρο,
Είναι υποχρέωση της πολιτείας να δημιουργήσει χώρο συλλογής των αδέσποτων και των αρχών να επιβάλλουν επιτέλους τσουχτερά πρόστιμα σε όσους αφήνουν τα σκυλιά τους αδέσποτα ή να απειλούν τους διερχόμενους.