ΟικονομίαΑρχείο

Ονειρεύονται φιλέτα

Έντονες είναι οι πρώτες αντιδράσεις μετά τα δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει σε μακρόχρονη μίσθωση των νησιών του Τολού σε ιδιώτες από 40-50 χρόνια και πάνω.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» στο στόχαστρο μπαίνουν οι Νησίδες Αργολικού Κόλπου: Η Ψιλή, η Πλατειά, η Ρόμβη και η Κορωνίδα, που έχουν συνολική έκταση 4.000 στρέμματα. Όπως αναφέρεται στην Ψιλή υπάρχει ένα μικρό δάσος. Στην Πλατειά γίνονται ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ η Ρόμβη βρίσκεται πολύ κοντά στην ξηρά – ακριβώς απέναντι από το Τολό- και θεωρείται η πιο καθαρή για αξιοποίηση.
Να σημειωθεί ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν δίνεται η δυνατότητα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιοποίηση νησιών. Ωστόσο, ήδη έχει πραγματοποιηθεί έρευνα για 585 νησιά και νησίδες σε όλη την Επικράτεια, τα οποία εξετάστηκαν με κριτήρια εθνικής ασφάλειας, εμπορικότητας, δυνατότητα διασύνδεσης και απόστασης από το κοντινότερο σημείο με υποδομές, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε αν έχουν παραλίες ή όχι, αν υπάρχει όρμος και άλλες παράμετροι που μπορεί να τα καταστήσουν ελκυστικά για τους επενδυτές.
 
Αντιδράσεις
 
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολού Καλλιόπη Δεδέα και η γραμματέας Μαρίνα Κεφαλά, αντέδρασαν άμεσα με επιστολή τους:
«Επανειλημμένα έχει τεθεί στο παρελθόν θέμα παραχώρησης του νησιού Ρόμβη. Συγκεκριμένα, το 1985 είχε ζητηθεί από ιδιωτική εταιρεία να εγκατασταθούν στον θαλάσσιο χώρο του νησιού και σε ένα τμήμα του χερσαίου εδάφους του μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας – ιχθυοτροφείου.
Μετά την καθολική αντίδραση κατοίκων και φορέων του Τολού καθώς και την απορριπτική απόφαση του EOT (11-11-1985 / Α.Π. 538702) το αίτημα δεν έγινε δεκτό.
Επίσης, το 1987 είχε προταθεί να ενοικιαστεί στον σύλλογο «Οι Πρωτόπλαστοι» για εγκατάσταση και λειτουργία διεθνούς γυμνιστικού κέντρου. Το αίτημα και πάλι απερρίφθη ύστερα από τη μαζική αντίδραση κατοίκων, φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα απορριπτική ήταν απόφαση της δασικής υπηρεσίας (5-6-1987 / Α.Π. 5199) αφού στο νησί υπάρχει μεγάλης έκτασης πευκοδάσος (αποτέλεσμα συστηματικής δενδροφύτευσης), ενώ συγχρόνως αποτελεί τόπο αναπαραγωγής και καταφύγιο θηραμάτων και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Τέλος, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η απορριπτική απόφαση της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου (24-11-1987 / Α.Π. Φ5Α/16/418) αφού το νησί Ρόμβη είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος (Υ.Α. 15904/24/11/62).
Άραγε οι «ειδικοί» που επιλέγουν νησιά προς «αξιοποίηση», λαμβάνουν υπόψη τους κάτι από τα παραπάνω ή πλέον βγαίνουν όλα, αδιακρίτως, στο σφυρί;
Το νησί Ρόμρη με τα παρακείμενα νησάκια Δασκαλειό και Κορωνήσι είναι άρρηκτα δεμένα με την τουριστική αξία, φήμη και προβολή του τόπου μας. Είναι τα στολίδια μας και ο ζωτικός μας χώρος, συνυφασμένα με την καθημερινότητα μας.
Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος «μνηστήρας» εγείρει αξιώσεις ας γνωρίζει πως, για άλλη μια φορά, θα αντιμετωπίσει την αντίδραση μας αλλά και τις απαγορευτικές νομικές διατάξεις που προαναφέρθηκαν.
Οι αρμόδιοι ας διαβάσουν τα παραπάνω και ας καταλάβουν ότι επιλογή του νησιού Ρόμβη «προς αξιοποίηση» είναι παντελώς παράνομη».
 
Στη Βουλή
 
Εξάλλου με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του βουλευτή Δημήτρη Κοδέλα, τονίζει: «Στις 23/09/2012 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde δήλωνε: «Δεν υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, αλλά μόνο μερικές βραχονησίδες, ακατοίκητες, στο μέσο του αρχιπελάγους. Στην περίπτωση που δεν τίθεται πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αυτές οι βραχονησίδες μπορούν να έχουν μία εμπορική εκμετάλλευση. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο έδαφος, σε ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να αποδώσει έσοδα, σε μία σωστή τιμή».
Λίγες ημέρες μετά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με ημερομηνία 01/09/2012 και τίτλο “Τα νησιά-φιλέτα πόλος έλξης για μεγάλους παίχτες”, η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει έρευνα για την παραχώρηση 585 νησιών και νησίδων σε ιδιώτες και έχει καταλήξει σε “δέκα ομάδες” νησιών που “θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους μεγάλους παίχτες-επενδυτές”.
Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτές τις “δέκα ομάδες” περιλαμβάνονται τέσσερα (4) νησάκια στον Αργολικό κόλπο η Ψιλή, η Πλατειά, η Ρόμβη και η Κορωνίδα με έκταση μεγαλύτερη των 4000 στρεμμάτων, τα οποία βέβαια δεν ανήκουν  στην κατηγορία των “ακατοίκητων βραχονησίδων στο μέσο του αρχιπελάγους” που ανέφερε ο πρωθυπουργός!
Επειδή, οι παραπάνω πληροφορίες έχουν προκαλέσει την ανησυχία και τις εύλογες αντιδράσεις των πολιτών της Αργολίδας, οι οποίοι αναρωτιούνται τι άλλο ακολουθεί ύστερα από την ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ του λιμανιού της Επιδαύρου και το δημοσίευμα για τη μίσθωση των τεσσάρων νησιών του Αργολικού Κόλπου,
επειδή, τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές εν γένει, αποτελούν, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ευαίσθητες περιοχές που χρήζουν ειδικής προστασίας, επειδή, στα αναφερόμενα στο δημοσίευμα νησιά υπάρχει δασική βλάστηση, ενώ στη νήσο Ρόμβη υπάρχουν αρχαία μνημεία, ερωτάται ο κύριος υπουργός αν, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ερευνών για νησιά και νησίδες που θα μισθωθούν σε ιδιώτες;
Ισχύουν τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ για την πρόθεση παραχώρησης, μεταξύ των άλλων, των τεσσάρων (4) νησιών του Αργολικού Κόλπου;».