ΠολιτικήΑρχείο

Ένα Βήμα πριν την Βουλή οι Οικολόγοι

 
 
Να πιάσουν το όριο του 3% και στην Αργολίδα αισιοδοξούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Σύμφωνα με την επικεφαλής της προεκλογική εκστρατείας Ιωάννα Κοντούλη:
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρέπει να μετέχουν στη Βουλή. Οχι γιατί η Βουλή δεν μπορεί χωρίς εμάς. Αλλά γιατί πιστεύουμε ότι σε αυτή τη Βουλή, σε αυτή τη χώρα, με ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει, εμείς θα είμαστε χρήσιμοι. Γιατί εμείς μιλάμε με τη φωνή του αυτονόητου και της αλήθειας, που δεν άγγιξαν την χώρα όλα αυτά τα χρόνια.
Θα τα καταφέρουμε να είμαστε στη Βουλή; Εμείς έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε. Άλλωστε και το 2009 για λίγες χιλιάδες ψήφους μείναμε εκτός. Πολλοί έκτοτε κατάλαβαν ότι θα ήμασταν χρήσιμοι, ακριβώς επειδή απουσιάζαμε. Θέλουμε να πείσουμε κι άλλους. Θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί και χρήσιμοι.
Η ελληνική κοινωνία οδηγείται στην αυτογνωσία. Οδηγείται στο να καταλάβει τι είναι αυτό που την έφερε σε αδιέξοδο και την υπέταξε στο μνημόνιο. Ομως το μνημόνιο είναι η κορυφή του παγόβουνου – και φυσικά δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα μιας οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής παρακμής. Δηλαδή, ζούσαμε καλά πριν από τον Απρίλιο του 2010; Ζούσαμε καλά σπαταλώντας τους πόρους μας; Ορισμένοι θα πούνε ότι ζούσαμε καλά κι απολαμβάναμε την ευημερία. Είναι αυτοί που δεν κατάλαβαν -ή κάνουν πως δεν κατάλαβαν- την παγίδα. Βλέπετε, αυτοί που κυβερνούσαν φρόντιζαν να “ποτίζεται κι η γλάστρα”. Πέρα από το σύστημα της διαπλοκής, είχαν στήσει κι ένα σύστημα κοινωνικής συνενοχής.
Μετά το μνημόνιο όμως, καταλάβαμε ότι αυτό ήταν ένα ψέμα που κατέστρεψε μια ολόκληρη γενιά. Σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε τώρα! Πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τις αξίες που χάσαμε, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη, την κατανόηση, την αξιοπρέπεια. Να αποκαταστήσουμε όσα χάσαμε τότε πιστεύοντας στις χίμαιρες μιας ψεύτικης ανάπτυξης.
Δείτε για παράδειγμα τα περίφημα “κλειστά” επαγγέλματα. Το άνοιγμά τους είναι σε θέση να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, μόνο αν η κατάργηση των ειδικών προνομίων εφαρμοστεί δίχως εξαιρέσεις και δεν υπαχθεί σε λογικές πλήρους απορρύθμισης των αγορών».