ΡεπορτάζΑρχείο

Οι ξενοδόχοι παίρνουν το παιγνίδι στα χέρια τους

Ενεργή συμμετοχή σε ότι έχει σχέση με την τουριστική και αναπτυξιακή προοπτική της Πελοποννήσου αποφάσισαν να έχουν στο εξής οι ξενοδόχοι της Πελοποννήσου, που συμμετέχουν στον Αδελφοποιημένο Πυρήνα που έχουν δημιουργήσει και στον οποίο συμμετέχουν από την Αργολίδα ο Πέτρος Κουτσόπουλος (Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Επαρχίας Άργους) και Παναγιώτης Μωριάτης (Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ναυπλίου).
 
Σε συνάντηση που έγινε στην Τρίπολη για να αποτιμήσουν τη χρονιά που πέρασε αποφάσισαν να πάρουν το «παιγνίδι» στα χέρια τους και να περάσουν σε μια πιο παραγωγική τροχιά δράσης και ουσιαστικής παρέμβασης.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων που θέτουν είναι να συσταθούν -όπου δεν υφίστανται- και να λειτουργούν αποτελεσματικά οι υφιστάμενοι Οργανισμοί και Επιτροπές Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης και όλοι οι εν γένει Θεσμικοί Φορείς Τουριστικής Προβολής και Διαχείρισης Προορισμού, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δυναμική συνεργασία μεταξύ των Τουριστικών Φορέων του Ιδιωτικού Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Να ληφθούν μέτρα οικονομικής πολιτικής για την μείωση του λειτουργικού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής.
 
Η Περιφέρεια
 
Σύμφωνα με όσα τονίζουν οι ξενοδόχοι «η αιρετή ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου μετά από σχεδόν 3 χρόνια θητείας, ως όφειλε σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την 1η Διαβούλευση γα τον τουρισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο τον Ιανουάριο του 2011, να είχε ήδη προχωρήσει μεταξύ άλλων:
στη Θεσμοθέτηση Διεύθυνσης Τουρισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου με στόχο τη σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού και Τοπικών Ομάδων Δράσης και Αξιολόγησης, στους κόλπους των οποίων θα συμμετείχαν επαγγελματίες, αιρετοί και μόνιμο διοικητικό προσωπικό της Περιφέρειας ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση του έργου. Τα εν λόγω όργανα θα αποτελούν τον κύριο διαχειριστής της τουριστικής πολιτικής και των διαθέσιμων πόρων για την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας.
στη θεσμοθέτηση Επιτροπής Διαβούλευσης για θέματα τουρισμού στην Πελοπόννησο.
στην αντιμετώπιση της Πελοποννήσου ως ενιαίου τουριστικού προορισμού, συμπεριλαμβανομένων και των νομών Ηλείας και Αχαΐας.
στη δημιουργία Πελοποννησιακού Συμφώνου Ποιότητας και Πιστοποίησης των Επιχειρήσεων.
στην εκπόνηση Marketing Plan, με στόχο τον εντοπισμό των τμημάτων αγοράς και των μέσων προσέγγισής τους.
 
Πυλώνας ο τουρισμός
 
Οι ξενοδόχοι του Αδελφοποιημένου Πυρήνα, επισημαίνουν ακόμα ότι: « Θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε και να παραδεχτούμε ότι ο τουρισμός για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μπορεί να αποτελέσει τον βασικότερο κεντρικό πυλώνα για την ανάπτυξη της, αλλά και να δώσει την αληθινή ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση.
 
Σε μια περίοδο που η κοινωνία μας αναζητεί πηγές ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας, η ανάδειξη του τουρισμού σε βασική προτεραιότητα και κινητήριο μοχλό της αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας, είναι μονόδρομος.
 
Ως εκ τούτου, για την περεταίρω ανάδειξη του Πελοποννησιακού τουριστικού προϊόντος αλλά και την τόνωση της Πελοποννησιακής τουριστικής ζήτησης, επιβάλλεται η αποτελεσματικότερη δρομολόγηση των κάτωθι ενεργειών:
 
ολοκλήρωση των μελετών για τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό, προσελκύοντας αεροπορικές εταιρίες  χαμηλού κόστους.
αξιοποίηση μαρινών και μετατροπή των κατάλληλων λιμανιών σε χώρους υποδοχής κρουαζιέρας.
ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου.
βελτίωση των οδικών αξόνων.
ορθολογιστική διαχείριση των απορριμμάτων».
 
Καταγγέλλουν ακόμα την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, την φοροεισπρακτική οικονομική πολιτική, την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την μεγάλη ανασφάλεια των Ελλήνων για τα οικονομικά τους, έχει πλέον οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τον τουριστικό τομέα.
 
Η μελλοντική επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων σε συνάρτηση με την καταπολέμηση της ανεργίας θεωρούν ότι συνδέεται άρρηκτα με την γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας αλλά και την καλλιέργεια τουριστικής συνεργασίας, Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως:
 
Οι τουριστικοί επιχειρηματίες, από την πλευρά τους, επιβάλλεται να συγκρατήσουν τις τιμές τους και την  ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών τους σε σταθερά ελκυστικά επίπεδα.
Η Πολιτεία, σε επίπεδο εθνικής τουριστικής πολιτικής, πρέπει να περάσει στην κατάρτιση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο παραμένει πάντα ένα ζητούμενο.
 
Στην παρούσα  δύσκολη συγκυρία, για την μείωση του λειτουργικού κόστους όλων των εν γένει τουριστικών επιχειρήσεων, προτείνεται:
 
Η άμεση μείωση του ΦΠΑ στις κύριες και συμπληρωματικές τουριστικές υπηρεσίες.
Η δραστική μείωση έως και 15% των ασφαλιστικών εισφορών, όχι των  μισθών, δηλ. το μη μισθολογικό κόστος, που σήμερα είναι οι υψηλότερες της Ευρωζώνης.
Η συνέχιση της κινητροδότησης για την  διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας στις ξενοδοχειακές  και λοιπές  τουριστικές επιχειρήσεις.
Η αντιμετώπιση του επαυξημένου κόστους λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, ιδίως των ορεινών περιοχών, λόγω της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, με ρύθμιση αντίστοιχη εκείνης του ναυτιλιακού πετρελαίου για το 2012-2013.
Η διατήρηση του συντελεστή 3 ‰ για το φόρο ακίνητης περιουσίας των ιδιοχρησιμοποιούμενων ξενοδοχειακών ακινήτων καθώς και αυτών που τελούν υπό το καθεστώς του sale and lease back,  εφόσον τα ξενοδοχειακά  ακίνητα αποτελούν μέρος της παραγωγής και συνεπώς οποιαδήποτε επαύξηση φορολόγησης τους αποτελεί στην ουσία φορολόγηση της ίδια της παραγωγής.
Η μείωση των τιμολογίων ΔΕΗ και ΔΕΥΑ και προσαρμογή τους στα αντίστοιχα των κοινωφελών οργανισμών.
Η ισότιμη μεταχείριση των τουριστικών επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες του εξαγωγικού τομέα ως προς την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ.
Η θέσπιση ενιαίου φορέα Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων και καταβολή των εισφορών των ξενοδοχειακών και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων με κριτήριο χρέωσης την πληρότητα και την εποχικότητα.
Η πλήρης απαλλαγή της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για ξενοδοχειακές μονάδες κάτω των 10 δωματίων και ρύθμιση η οποία να προβλέπει την υποχρεωτική μεν ασφάλιση σε ένα εκ των μελών της διοίκησης, των κεφαλαιουχικών εταιριών (Α.Ε. & Ε.Π.Ε.), που τυγχάνουν παράλληλα και μέτοχοι  άνω του 3% του εταιρικού κεφαλαίου και την εθελοντική συμμετοχή των υπολοίπων μελών.
Αναφορικά με την αξιοποίηση των πόρων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) και του υπό σύσταση Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, με στόχο την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αξιώνεται, τα εν λόγω κεφάλαια που θα διατίθενται, να έχουν επιδοτικό χαρακτήρα.
Η ρύθμιση διευκόλυνσης για την αποπληρωμή των τραπεζικών υποχρεώσεων των πυρόπληκτων περιοχών (Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας) και ισότιμη αντιμετώπιση των δανειοληπτών. Ο αρμόδιος Υπουργός προέβη σε μερική και επιλεκτική ικανοποίηση του αιτήματος, εντάσσοντας στη ρύθμιση μόνον τα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια, αδιαφορώντας για τους χιλιάδες υπόλοιπους από τους δανειολήπτες που είχαν εγγυηθεί τα δάνειά τους με την περιουσία τους.
 
Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση του ο Αδελφοποιημένος Πυρήνας των Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατέληξε στις παρακάτω ομόφωνες αποφάσεις:
Από τούδε και στο εξής να προχωρήσει δυναμικά με στόχο την αναπτυξιακή τουριστική πορεία της Πελοποννήσου και να είναι πάντα ενεργός σε κάθε προσπάθεια που θα έχει ως αντικείμενο την προαγωγή του τοπικού τουριστικού προϊόντος.
Οι προτάσεις και τα αιτήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη να προωθηθούν μέσω υπομνήματος, προς όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους Πολιτειακούς Φορείς (Υπουργεία, Περιφέρεια κλπ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, καθώς επίσης και προς όλα τα Μέλη των Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Να προκληθούν συναντήσεις με τους εν λόγω Θεσμικούς Φορείς, αφενός μεν για την πληρέστερη ενημέρωσή τους, επί των προαναφερθέντων θεμάτων, αφετέρου δε για την από κοινού εξεύρεση λύσεων ή συνεργασιών.
Για την ισχυροποίηση του Αδελφοποιημένου Πυρήνα, να διερευνηθεί άμεσα η αναγκαιότητα για τη θεσμική νομιμοποίηση και κατοχήρωσή του, καθώς επίσης και η αναγκαιότητα εισχώρησης και των υπολοίπων Ενώσεων – Συλλόγων Καταλυμάτων Πελοποννήσου (Camping – Ενοικιαζόμενα Δωμάτια).