ΠολιτικήΑρχείο

Θα φτάσει στα σπίτια των Αργολιδέων το φυσικό αέριο;

Με την αναμενόμενη παραχώρηση σε ιδιώτες των φορέων που χειρίζονται το φυσικό αέριο απομακρύνεται όλο και περισσότερο η ελπίδα να αποτελέσει η χρήση του φθηνή ενεργειακή λύση για την Αργολίδα. Σε ερώτησή της προς τον κ. υπουργό περιβάλλοντος ενεργείας και κλιματικής αλλαγής«σχετικά με την κατασκευή αγωγού παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή της Αργολίδας» κατέθεσε η βουλευτής Πειραιώς της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, όπου μεταξύ άλλων τονίζει:
“Προσφάτως ανακοινώθηκε ότι επίκειται η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του κεντρικού αγωγού παροχής φυσικού αερίου, από Άγιους Θεόδωρους προς Μεγαλόπολη. Με την ανακοίνωση αυτή οριστικοποιήθηκε η αλλαγή χάραξης του αγωγού στην Αργολίδα, και αντί αυτός να διέρχεται μεταξύ των πόλεων Άργους και Ναυπλίου μετατοπίσθηκε κατά αρκετά χιλιόμετρα δυτικότερα. Αυτή η αλλαγή χάραξης προφανώς θα επιβαρύνει οικονομικά το κόστος για την παροχή φυσικού αερίου στην Αργολίδα και στα μεγάλα αστικά κέντρα των πόλεων του Άργους και του Ναυπλίου. Με δεδομένο ότι ήδη έχει εξαγγελθεί η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ ερωτάται ο κ Υπουργός:
1.Εάν έχουν προχωρήσει οι μελέτες για την κατασκευή του έργου για την παροχή φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Αργολίδας.
2.Εάν έχει γίνει οικονομικοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει τη βιωσιμότητα ή μη της επένδυσης κατασκευής του έργου παροχής φυσικού αερίου στην Αργολίδα με το δεδομένο της μετατόπισης του κεντρικού αγωγού προς Μεγαλόπολη δυτικότερα.
3.Εάν θα χρειασθούν και άλλες απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του δευτερεύοντος αγωγού παροχής φυσικού αερίου στους τελικούς καταναλωτές της Αργολίδας και εάν έχουν προχωρήσει οι σχετικές μελέτες κτηματογραφήσεων.
4.Ποίο το κόστος κατασκευής του αγωγού που θα συνδέει τις πόλεις του Ναυπλίου και Άργους με τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου που απομακρύνθηκε από τα αστικά κέντρα και ποία ακριβώς η επιβάρυνση του κόστους σε σχέση με την αρχική χάραξη;
5.Εάν με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ, θα προβλεφθεί να υπάρχει υποχρέωση του νέου ιδιώτη ιδιοκτήτη των εταιριών αυτών για την παροχή φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του Νομού Αργολίδας ή πλέον η νέα ιδιοκτησία θα αποφασίσει με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια την κατασκευή ή μη του έργου.
6.Εάν σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση δεσμεύεται για την κατασκευή του έργου αυτού, που είναι αναγκαίο για τη μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Αργολίδας.