ΆρθροΑρχείο

Ο Παντελής…καλό παιδί!…[περί κοινωνικού αυτοματισμού]

 
Του Αντώνη Παπαδόπουλου, πολίτη του κόσμου
Προχθές μετά από καιρό ξαναβρεθήκαμε με τον Παντελή. Καλό παιδί! Ήταν μαζί του και η γυναίκα του. Καλό παιδί και αυτή και ωραίο γκομενάκι! Αυτό δεν του το έχω πει και μάλλον δε θα το μάθει ποτέ αφού δε διαβάζει ποτέ εφημερίδες για να δει αυτό το κείμενο. Εκτός από καμιά φορά. Το θυμάμαι γιατί η μοναδική εφημερίδα που διάβαζε είχε το ίδιο όνομα με τον καφέ που έπινε! Τέλος πάντων…
Ο Παντελής….καλό παιδί και δημόσιος υπάλληλος. Συνήθως συζητούσαμε χαζομαρούλες και κουτσομπολιά. Που και που «βάραινε» η κουβέντα και φτάναμε και στην πολιτική ας πούμε.
Περίπου πριν 4 χρόνια (προ κρίσης δηλαδή) τον θυμάμαι να τα βάζει συνέχεια με τους εκπαιδευτικούς. «Ρεμάλια, κάθονται 3 μήνες το χρόνο, και στην τάξη κοροϊδεύουν. Τσάμπα που τους πληρώνουμε.» …έλεγε. Προσπαθούσα να αντικρούσω επιστρατεύοντας όλο το ιδεολογικό μου οπλοστάσιο. Μάταια. Στο τέλος θυμάμαι πάντα να του έλεγα: «Η λογική ρε Παντελή του διαίρει και βασίλευε, είναι ένας έξυπνος μηχανισμός που στήνεται από το κράτος, για να μην υπάρχει ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων. Άλλωστε κάποτε με αυτή τη λογική θα έλθει και η σειρά σου.». Στο τέλος πάντα τσακωνόμασταν.
Ξαναβρεθήκαμε με τον Παντελή στην αρχή της κρίσης. Εγώ τότε ακόμα εργαζόμουν σε ιδιωτικό σχολείο. Αορίστου χρόνου παρακαλώ!. Οργάνωνα τότε μια απεργία. «Άστα αυτά ρε αυτά» μου λέει. «Έχεις τον καλό μισθό σου. Ας τρέξουν οι άλλοι». Ρε Παντελή του λέω. Θα έλθει η στιγμή που θα χρειαστώ και εγώ τους άλλους. Όλοι θα χρειαστούμε όλους. Κάπως έτσι λειτουργούν αυτά. Τίποτα ο Παντελής.
Η γυναίκα του όμως, πάντα συμφωνούσε μαζί μου. Δεν μιλούσε ποτέ. Εγώ την σιωπή της την έπαιρνα ως συμφωνία. Ήταν και ωραίο γκομενάκι!
Ξαναβρεθήκαμε λοιπόν με τον Παντελή, άνεργος εγώ πια. Από τα πρώτα θύματα του μνημονίου. Ο Παντελής τότε εκτός από τους καθηγητές (τι κόλλημα που είχε!) έβριζε πατόκορφα όλους τους βουλευτές. Κλέφτες τους ανέβαζε απατεώνες τους κατέβαζε. Ξέχασα βέβαια να σας πω, ότι ο Παντελής ποτέ δεν έλεγε τι ψήφιζε. Το μάθαινες όμως έμμεσα από το ποιους βουλευτές είχε βάλει μέσο για να τον εξυπηρετήσουν στις μεταθέσεις του κτλ. Πάντα βέβαια ο εκάστοτε βουλευτής θα ήταν ή μπλε ή πράσινος! Όχι ότι θα είχε κάποιο ενδοιασμό να είναι και κόκκινος αν μπορούσε. Σε αυτό που ήταν πάντα σταθερός ήταν στο να βρίζει και τους καθηγητές.
Η γυναίκα του όμως…! Μάλλον συμφωνούσε μαζί μου. Με τη σιωπή πάντα! Αυτή συμβασιούχος χρόνια και χρόνια του δημοσίου. Κι εγώ για να πω την αλήθεια δεν ήθελα να διαφωνήσω μαζί της σε κάτι. Άλλωστε είχε κάνει εκείνο τον καιρό και μια πλαστική στήθους, γύρω στα 5000 ευρώ! Ε και αυτό με είχε κάνει ευάλωτο απέναντί της!. Βέβαια από τη μια απορούσα που στο διάολο βρήκε τόσα λεφτά για πλαστική, και από την άλλη εξοργιζόμουν, που και να τα είχε σε περίσσεια…τα δίνεις σε καιρό κρίσης σε πλαστικές; Άσε το άλλο…που έδωσε 660 ευρώ για το νέο iPhone! Εξοργιζόμουν αλλά όταν έβλεπα το στήθος της μου περνούσε!…Τέλος πάντων…
Χαθήκαμε για λίγο με τον Παντελή και τη γυναίκα του. Που και που «βρισκόμασταν» σε γνωστό μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Τα ίδια κι εκεί όπως και έξω. Εκτός από ένα πρωινό, που ο Παντελής κοινοποίησε βιντεάκι το γνωστό φασιστοειδές-βουλευτή, να βρίζει τους υπόλοιπους βουλευτές και το πολιτικό σύστημα ως κλέφτες. Και πάνω από το βιντεάκι, το σχόλιο του Παντελή: «πέστα χρυσόστομε!..επιτέλους που κάποιος λέει την αλήθεια». Τι έγινε ρε παιδιά λέω; Τσαντίστηκα αλλά το ξέχασα.
Και να προχθές λοιπόν που ξαναείδα τον Παντελή. Πάλι έβριζε τους πολιτικούς και τους καθηγητές. Αλλά όχι όλους τους πολιτικούς! Μόνο τους μπλε και πράσινους. Αυτούς δηλαδή που τον εξυπηρετούσαν χρόνια τώρα. Τι έπαθες ρε του λέω; Μου κόψανε το μισθό ρε! Τα άλλο να πάθω; Πρέπει να οργανωθούμε μου λέει. Να βγούμε στους δρόμους!
 
Τώρα Παντελή μου θα «δουλέψει» αυτό που σου έλεγα: «διαίρει και βασίλευε». Κάποιο τον λένε «κοινωνικό αυτοματισμό»! όπως και να λέγεται ρε Παντελή….εγώ και πολλοί άλλοι θα είμαστε δίπλα σου!