ΚοινωνίαΑρχείο

Επέλεξαν τον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ για το μάθημά τους

“Το χθες και το σήμερα μέσα από τον τοπικό Τύπο: ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις” είναι το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που επέλεξαν με την καθηγήτριά τους κα Σοφία Στενού, οι μαθητές της Β΄τάξης του 1ου Λυκείου Ναυπλίου.

Οι 19 μαθητές συναντήθηκαν στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπλίου, με τον Άκη Γκάτζιο και για δύο ώρες τον «ανέκριναν» ρωτώντας για ο,τιδήποτε έχει σχέση με την έκδοση της εφημερίδας ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, για την ύλη, την εκτύπωση, την διακίνηση, την διανομή. Μέχρι και οικονομικά ζητήματα συζητήθηκαν, πληροφορίες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στην εργασία που ετοιμάζουν.

Σημειώνει η καθηγήτρια κα Στενού για την εργασία που ετοιμάζει η τάξη της: 

Στα πλαίσια του μαθήματος “Ερευνητική εργασία – project” που εισήχθη τα δύο τελευταία χρόνια στο Λύκειο, έχουμε αναλάβει με μία ομάδα μαθητών της Β’ Λυκείου του 1ου Λυκείου Ναυπλίου να μελετήσουμε ό,τι έχει να κάνει με τον τοπικό – Αργολικό Τύπο. Συγκεκριμένα ο τίτλος της ερευνητικής μας εργασίας είναι “Το χθες και το σήμερα μέσα από τον τοπικό Τύπο : ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις”.

Τα παιδιά που εργάζονται στη συγκεκριμένη ερευνητική εργασία μελέτησαν τις πρώτες εφημερίδες που εκδόθηκαν στο Ναύπλιο και ενδεικτικά τα έντυπα που εκδίδονταν από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι και αυτά που εκδίδονται σήμερα. Από τη μελέτη των εντύπων αυτών άντλησαν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, το καταναλωτικό πρότυπο της κάθε εποχής, τη θέση της γυναίκας, τον πολιτισμό, αλλά και στοιχεία που αφορούν τη θέση του τύπου στην τοπική κοινωνία και τα προβλήματα που αυτός αντιμετωπίζει σήμερα.

Στο  τέλος της χρονιάς οι μαθητές θα εκπονήσουν εργασία με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτή τους την έρευνα. 

Ο «α» αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εργασία των μαθητών για να την δημοσιεύσει.