ΚοινωνίαΑρχείο

Υποβάθμιση του Κ.Υ. Λυγουριού καταγγέλει ο Γκάτζιος

«Αντί να ενισχύεται ή τουλάχιστον να διατηρείται ένα κέντρο Υγείας που κατά κοινή ομολογία πληροί τις καλύτερες προϋποθέσεις επάνδρωσης αλλά και ανταπόκρισης στα περιστατικά σε σχέση με τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας στην Ελλάδα, είναι εμφανής η προσπάθεια αποδυνάμωσής του από την πλευρά της διοίκησης, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό».
Τα παραπάνω επισημαίνει ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος καταγγέλλοντας την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Λυγουριού, επισημαίνοντας παράλληλα μετακινήσεις προσωπικού που γίνονται συστηματικά το τελευταίο διάστημα.
Όπως αναφέρει, αρχικά μετακινήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου η μοναδική παρασκευάστρια του μικροβιολογικού εργαστηρίου του Κέντρου Υγείας Λυγουριού χωρίς να επιστρέψει ποτέ πίσω στη θέση της. Στη συνέχεια, το ακτινολογικό εργαστήριο σταμάτησε να λειτουργεί με την απόσπαση της μοναδικής τεχνολόγου (χειρίστριας) του ακτινολογικού μηχανήματος. Ακόμη, το παιδιατρικό ιατρείο αποδυναμώθηκε με την μετακίνηση του ενός παιδιάτρου στο νοσοκομείο Κορίνθου, τόσο για τακτικό πρωινό ιατρείο όσο και για εφημερίες. Ο δεύτερος παιδίατρος του Κέντρου Υγείας μετακινείται για πραγματοποίηση των περισσοτέρων εφημεριών του στο νοσοκομείο Ναυπλίου με αποτέλεσμα ελάχιστα (1-2) απογεύματα το μήνα να υπάρχει εφημερεύων παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Λυγουριού.
Προσθέτει ακόμα ότι με πρόσφατη απόφαση αποδυναμώνεται και η νοσηλευτική υπηρεσία με τη μετακίνηση ενός νοσηλευτή στο Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Τέλος, επισημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη υλικών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ο κος Γκάτζιος προσθέτει ότι «Τα Κέντρα Υγείας ιδρύθηκαν για να προσφέρουν υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον αγροτικό πληθυσμό της επικράτειας, που με βάση το σύνταγμα και τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ δικαιούται και αυτός δωρεάν και ισότιμη περίθαλψη» και καταλήγει: «Είναι υποχρέωσή μας να αγωνιζόμαστε για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων του Δήμου, να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι στις αδυνατότερες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική περίθαλψη και να μην επαναπαυόμαστε σε λόγια που απέχουν παρασάγγας από τις πράξεις».
Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας Λυγουριού, θεωρείται ένα από τα καλύτερα σε πανελλαδικό επίπεδο – εξυπηρετώντας όχι μόνο τους πολίτες του Δήμου Επιδαύρου αλλά και όσους χρειάζονται βοήθεια από τους όμορους Δήμους.
 
Ο Άρχοντας
 
Όπως τονίζε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Γιάννης Άρχοντας δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει το Κέντρο Υγείας Λυγουριού, προσθέτοντας μάλιστα ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκε στις τεχνικές υπηρεσίες η μελέτη προϋπολογισμού 210.000 περίπου ευρώ, για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο της βελτίωσης των κτιριακών υποδομών του Κέντρου Υγείας.
Αναφορικά με τις μετακινήσεις τονίζει ότι γίνονται επειδή υπάρχουν πρόσκαιρες ανάγκες στα γειτονικά νοσοκομεία.
Τέλος σχετικά με την έλλειψη υλικών ο κος Άρχοντας υπενθυμίζει παλιότερη δήλωσή του στον «α» στην οποία είχε τονίσει ότι έχει δώσει εντολή στο Κέντρο Υγείας Λυγουριού να ενημερώνουν και τον ίδιο όταν παρατηρούνται ελλείψεις υλικών, κάτι το οποίο δεν έχει τηρείται.