ΚόσμοςΑρχείο

Ολοταχώς για το λιμάνι Ναυπλίου

Στην υποβολή του Τεχνικού Δελτίου για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, βρίσκεται το λιμάνι του Ναυπλίου. Ήδη σύμφωνα με τον δήμο, έχουν ήδη παρθεί όλες οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις και το έργο έχει κριθεί υπερώριμο. Το κόστος των εκβαθύνσεων αναμένεται να ανέλθει στα 3εκ. ευρώ, ενώ για τα σύγχρονα μέτρα ασφαλείας (ISP) θα δαπανηθούν περίπου 900.000 ευρώ.
Πρόσφατη άλλωστε είναι η δέσμευση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Όπως είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ο Περιφερειάρχης Π. Τατούλης το Ναύπλιο θα μπορέσει πλέον να γίνει ανταγωνιστικό και να κερδίσει το μερίδιο του τουρισμού που δικαιούται. Το λιμάνι, σημείωνε, θα είναι έργο που θα μπει με την διαδικασία Overbooking και αποτελεί προσωπικό στοίχημα του.
Η εκ βάθρων ανακαίνιση του Λιμανιού του Ναυπλίου θα το καταστήσει ασφαλές για την έλευση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων αλλά και για το επιβατικό κοινό. Πρόκειται για μεγάλο αναπτυξιακό έργο αφού στοχεύει στην αύξηση της προσέλευσης τουριστών καθώς και στη ασφαλέστερη μετακίνηση εμπορευμάτων. Οι εργασίες διαμόρφωσης του λιμένος αναμένεται να δημιουργήσουν παράλληλα και νέες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο όπου η ανεργία είναι αρκετά υψηλή.
Το έργο αυτό αν υλοποιηθεί θα δώσει λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, αφού τώρα οι τουρίστες βγαίνουν με λάντζες και χωρίς καμμία ασφάλεια στην πόλη. Επιπλέον λίγες είναι οι εταιρείες που προτιμούν το Ναύπλιο για τις κρουαζιέρες τους υπό αυτές τις τριτοκοσμικές συνθήκες.
Χαρακτηριστικές είναι οι τριτοκοσμικές εικόνες όποτε φτάνει κρουαζιερόπλοιο στο Ναύπλιο, όπου οι τουρίστες βγαίνουν με λάντζες στο λιμάνι, αφού τα μεγάλα πλοία δεν μπορούν να φτάσουν στον προβλήτα.
Ποιος δεν θυμάται τον προηγούμενο Σεπτέμβρη το τεράστιο κρουαζιερόπλοιο New Amsterdam, που κατέβασε με λάντζες 2500 τουρίστες στην πόλη.
Το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, παρέμεινε αρόδο έξω από το λιμάνι, όπως και όλα τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στο Ναύπλιο, αφού το βάθος τους δεν τους επιτρέπει να δέσουν στον προβλήτα.
Μάλιστα οι επαγγελματίες της πόλης προκειμένου να αφήσουν καλές εντυπώσεις για την πόλη είχαν αναγκαστεί να οργανώσουν υποδοχή με παραδοσιακούς χορούς και προσφέροντάς τους παραδοσιακά τοπικά προϊόντα (τυρί, ελιές, ψωμί, μεζέδες, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, κρασί, τσίπουρο, ούζο).