ΆρθροΑρχείο

Ας ετοιμαστούμε για τα χειρότερα

 
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με το κυπριακό τραπεζικό φανερώνει πως το Μέα Κούλπα που αναφώνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την επιστροφή του από το Μάαστριχ δεν θα επουλωθεί εύκολα. Η Ευρώπη των τραπεζιτών απέχει πολύ από την Ευρώπη των Λαών της. Με 12% ανέργους κατά μέσον όρο, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της αντοχής των λαϊκών στρωμάτων όμως υπολείπεται 5 % για να να φτάσει τα όρια πίεσης των μισθών προς τα κάτω, από μια στρατιά ανέργων.
ΚΑΤΑ την διάρκεια και παλαιοτέρων κρίσεων μπορεί να είχαμε υψηλά ποσοστά ανεργίας, όμως δεν υπήρχε μισθολογική πίεση προς τα κάτω όπως υπάρχει σήμερα. Η κατάσταση μετά την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος αναμένεται να χειροτερεύσει, αφού η κλοπή των καταθέσεων σημαίνει παράλληλα και νέα απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ συνάμα σημαίνει και μείωση των πιθανοτήτων επένδυσης, αφού τα χρήματα, μέρος των οποίων πιθανότατα να επενδύετο, εξανεμίστηκαν.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ πρόβλημα όμως αναμένεται να το αντιμετωπίσουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ στην επαρχία ο αγροτικός τομέας ενδεχομένως να μπορέσει να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην μείωση των μισθών παρέχοντας στους εργαζόμενους σε εξαρτημένη εργασία, προϊόντα από το δικό τους μπαξέ, που μέχρι σήμερα κινούμενοι καταναλωτικά απέφευγαν να καλλιεργήσουν.
Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ, αποτελούμενη από ένα πληθυσμιακό κράμα μισθοσυντήρητων αγροτών μπορεί να καλύψει την απώλεια των εισοδημάτων μέσω της αυτάρκειας των αγροτικών προϊόντων. Το μεγαλύτερο κομμάτι των υπαλλήλων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαθέτη καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που μπορεί να μην αποδίδουν πλέον, όπως στην 10ετία του 80, όμως πέρα από συμπληρωματική λειτουργία στο τραπέζι του νοικοκυριού μπορούν να αποτελέσουν νέα πηγή εσόδων αν κανείς δει τα πράγματα εις βάθος και δεν κοιτάξει μόνο το πρόσκαιρο κέρδος.
ΕΔΩ υπεισέρχεται και ο ρόλος του ΕΒΕΑ το οποίο σήμερα αρκείται συνήθως στην προβολή πεπαλαιωμένων προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Το να προωθεί κανείς προγράμματα καινοτομίας είναι σαν να κάνει μια τρύπα στο νερό, αφού μόνο από τύχη μπορούν να αποδώσουν. Είναι σαν να φτιάχνει κανείς ανοιχτό χιονοδρομικό κέντρο στην Σαχάρα. Χρειάζεται επομένως το ΕΒΕΑ να προχωρήσει σε μελέτη-ες των δυνατοτήτων ανάπτυξης της περιοχής, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν επενδυτικό προσανατολισμό με ταυτόχρονη αύξηση της πιθανότητας βιωσιμότητας των εγχειρημάτων τους. (Άκης Ντάνος)