ΠολιτικήΑρχείο

Ο Κοδέλας στρέφεται κατά του Τσαυτάρη

Ελλιπείς και ανεπαρκείς απαντήσεις έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κοδέλα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής σχολιάζει:
1.Όσον αφορά στα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στις διαδικασίες πληρωμής των παραγωγών, με αποτέλεσμα να υφίσταται σημαντικό πλήγμα το αγροτικό εισόδημα και πολλοί παραγωγοί κάθε χρόνο να μένουν απλήρωτοι, το υπουργείο στην απάντησή του αποδέχεται ότι το Μητρώο Εμπόρων χρειάζεται αλλαγές και βελτιώσεις, ώστε να καταστεί “περισσότερο λειτουργικό και παραγωγικό” και αναφέρεται στην ανάγκη βελτιώσεων και αποσαφηνίσεων ώστε να υπάρχει προστασία των αγροτών και των εισοδημάτων τους. Δυστυχώς όμως, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες, για το κατά πόσο το υπουργείο κατανοεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις πληρωμές παραγωγών και στο αν προτίθεται να παρέμβει άμεσα ώστε να αλλάξει ριζικά αυτή η κατάσταση.
2.Στο ζήτημα των ελέγχων στη διακίνηση εσπεριδοειδών στις πύλες εσόδου και εξόδου της χώρας ενώ ζητάμε να ενημερωθούμε για τον αριθμό των ελέγχων που έγιναν φέτος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, δυστυχώς το υπουργείο απαντά, περιγράφοντας γενικά τις διαδικασίες που προβλέπονται, χωρίς όμως να μας δίνει τα συγκεκριμένα στοιχεία. Το πρόβλημα είναι ότι μάλλον το υπουργείο  δεν γνωρίζει τα συγκεκριμένα δεδομένα και λόγω της κατάρρευσης του δημόσιου τομέα, είναι βέβαιο ότι όσες οδηγίες και να δώσει, αυτές δύσκολα μπορούν να υλοποιηθούν.
3.Στα προβλήματα στη διενέργεια ποιοτικών ελέγχων δεν υπάρχει απάντηση.
4.Στο ζήτημα της ανάγκης στελέχωσης του ΕΛΓΑ ώστε να μπορούν να υπάρχουν άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις φαίνεται ότι αυτές τις μέρες, δηλαδή σχεδόν ύστερα από ένα χρόνο από τότε που ο ΕΛΓΑ ζήτησε γεωτεχνικούς, θα υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες προσλήψεις, οι οποίες αφορούν σε συμβάσεις διάρκειας τριών μηνών! Μετά τους τρεις μήνες τι θα γίνει;
5.Άλλωστε, αναμένουμε ακόμα τις απαντήσεις του υπουργείου Εργασίας για τα ζητήματα που αφορούν στη διασφάλιση των προβλεπόμενων εργασιακών και ασφαλιστικών συνθηκών στις βιομηχανίες.
6.Τέλος, επαναλαμβάνουμε την πλήρη αντίθεσή μας για το ενδεχόμενο κλείσιμο ή συρρίκνωση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου στο Ναύπλιο και επισημαίνουμε τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στον ποιοτικό έλεγχο, στη διατροφική ασφάλεια και στη στήριξη των αναγκών των παραγωγών. Αντίθετα, χρειάζεται η αναβάθμιση και η ενίσχυση του ρόλου του και ο βέλτιστος συντονισμός όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου και της πολύπλευρης υποστήριξης των αγροτών.