ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Έφυγαν τα πρώτα σκουπίδια από το Κρανίδι

Ξεκίνησε η μεταφορά των σκουπιδιών της Ερμιονίδας προς τον ΧΥΤΑ της Φυλής. Το πρώτο φορτίο έφυγε το πρωί της Τρίτης.
Το κόστος ανέρχεται σε 74,52€ ανά τόνο (Είσοδος στον ΧΥΤΑ 45€, Μεταφορά 24€ + Φ.Π.Α 23%). Καθημερινά δηλαδή ο δήμος θα πληρώνει 1.863,00 ευρώ, με δεδομένης της συμφωνίας να δέχεται η Φυλή 25 τόνους ημερησίως.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής «Για 66 μέρες τα αστικά απορρίμματα του Δήμου μας παρέμεναν στους κάδους και πέριξ αυτών και σε μικρές προσωρινές συγκεντρώσεις. Η αποσυμφόρηση των χώρων που έχουν συγκεντρωθεί, συγχρόνως με την αποκομιδή και μεταφορά στον ΧΥΤΑ Φυλής των καθημερινών αστικών απορριμμάτων και με δεδομένο ότι μόνο 25 τόνοι την ημέρα επιτρέπεται να μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Φυλής, θα απαιτήσει κάποιο χρόνο και ξεκίνησε να γίνεται βάσει συγκεκριμένου προγράμματος. Προτεραιότητα έχουν τα απορρίμματα που βρίσκονται εντός των οικισμών και μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα θα υπάρξει μέριμνα για την σταδιακή αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων που βρίσκονται κοντά σε τουριστικές επιχειρήσεις, ενόψει μάλιστα της αναμενόμενης τουριστικής περιόδου.
Ζητούμε συγνώμη από τους δημότες μας, αν και η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από επιλογές και αποφάσεις άλλων, καθώς επίσης ευχαριστούμε τους δημότες για την κατανόηση και την υπομονή που έδειξαν μέχρι σήμερα».
Ο δήμαρχος επισημαίνει ακόμα: «Είναι αυτονόητο για όλους μας ότι η ενίσχυση της διαδικασίας της επανάκτησης και ανακύκλωσης υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν (χαρτί, πλαστικό, μέταλλα, γυαλί), είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων μας, αφού ο μεταφερόμενος όγκος απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής θα είναι μικρότερος. Ήδη πλέον με συντονισμένο και τακτικό τρόπο μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα υλικά στο ιδιωτικό ΚΔΑΥ Τρίπολης με μοναδικό κόστος τα έξοδα μεταφοράς τους. Αμέσως από σήμερα και για το προσεχές 6μηνο μπαίνουν για όλους μας, Δημοτική Αρχή και δημότες αλλά και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου όσον αφορά στην υποχρέωσή της για την προμήθεια του εξοπλισμού των νέων μονάδων διαχείρισης, καθήκοντα για την αποτελεσματική οργάνωση και εφαρμογή του νέου σύγχρονου τρόπου διαχείρισης με βάση τη διαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ενταφιασμό του αδρανούς υπολείμματος. Αυτή η ευκαιρία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ορθολογικής, σύγχρονης και αποτελεσματικής διαχείρισης δεν πρέπει να χαθεί».