ΟικονομίαΑρχείο

Θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων το νεοσύστατο ΚΕΑΟ

Θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων αποτελεί το νεοσύστατο Κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ), σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών. Όπως τονίζει ο κος Παναγιώτης Μακρής «το Κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών θα αναλάβει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμών ασφαλιστικών οφειλών του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , καθώς και την ένταξη των οφειλετών σε καθεστώς ρύθμισης ή τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Σε πρώτη φάση προβλέπεται ότι στο ΚΕΑΟ θα διαβιβαστούν από 1.7.2013 οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ, που υπερβαίνουν τις 5.000€ (κύρια οφειλή και τυχόν επιβαρύνσεις).
Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα ενημερώνουν τον οφειλέτη για τη  ύπαρξη της οφειλής (τηλεφωνικά, με επιστολή με sms ή μέσω e-mail), και εφόσον αυτός δεν ανταποκριθεί , θα αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση . Στην ατομική ειδοποίηση προβλέπεται προθεσμία είκοσι ημερών   στον οφειλέτη να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή .
Μετα την παρέλευση της προθεσμίας και εφόσον ο οφειλέτης δεν προέβη σε εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής , οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ προχωρούν στη λήψη αναγκαστικών μέτρων  σε χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα και είκοσι μέρες.
Η άσκηση διοικητικών προσφυγών ή ένδικων βοηθημάτων δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα».