ΡεπορτάζΑρχείο

Επικίνδυνη η μαύρη κηλίδα για τα πορτοκάλια

Επιβεβαιώνονται από την αρμόδια υπηρεσία οι φόβοι που εξέφρασε ο «α» για την εισαγωγή πορτοκαλιών με Μαύη Κηλίδα από την Αφρική.
Με επιστολή του ο διευθυντής του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτ/κού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Δημήτρης Δήμου (γεωπόνος), επισημαίνει ότι πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη μυκητολογική ασθένεια, που καθιστά τα πορτοκάλια μη εμπορεύσιμα για νωπή κατανάλωση.
Στην επιστολή του ο κος Δήμου τονίζει:
«Κύριε Διευθυντά,
Νοιώθουμε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε και να σας συγχαρούμε για την κάλυψη που δώσατε στην εφημερίδα σας «Αναγνώστης» στις 8-8-2013, στο θέμα που αφορά τη νέα επικίνδυνη ασθένεια που ονομάζεται «Μελανή κηλίδωση των καρπών των εσπεριδοειδών – Citrus Black Spot». Το άρθρο σας  και μάλιστα πρωτοσέλιδο, με τίτλο «Αφρικάνικα πορτοκάλια» ήταν άκρως ενημερωτικό και αναλυτικό. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι ο συντάκτης του «το βασάνισε το θέμα», με αποτέλεσμα  η κάλυψή του να είναι  πολύ σωστή και άρτια.
Πράγματι, πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη μυκητολογική ασθένεια, που προκαλείται από το μύκητα Quinardia citricarpa, που προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς των εσπεριδοειδών προκαλώντας δραματική μείωση της φυλλικής επιφάνειας καθώς επίσης και μελανές νεκρωτικές κηλίδες,  που καθιστούν τους καρπούς μη εμπορεύσιμους  για νωπή κατανάλωση (Εικ. 1)
Σημειώνουμε ακόμη ότι, στις μέρες μας, λόγω της εύκολης μετακίνησης αγαθών και της δύναμης του εμπορίου, μπορεί να φτάσουν προβληματικά φορτία εσπεριδοειδών από τις χώρες αυτές, κυρίως μέσω των μεγάλων  Ολλανδικών και Γερμανικών αγορών. Έτσι, αφού για τις χώρες της Ε.Ε δεν μπορεί να γίνει τελωνιακός έλεγχος, αφού δεν υπάρχουν σύνορα και η αγορά είναι ενιαία, τέτοια φορτία εσπεριδοειδών με προέλευση χώρες που αναφέρθηκαν παραπάνω,  μπορεί να φτάσουν και στις δικές μας λαχαναγορές και από εκεί να διασκορπιστούν σε διάφορα σημεία  της χώρας.  Έτσι, είναι καθοριστικός ο έλεγχος που διενεργείται στα σημεία αυτά. Είναι λοιπόν ουσιαστικό  στοιχείο να ενημερώνονται οι τοπικές  ελεγκτικές αρχές από τους διάφορους εμπόρους, όταν διακινούν εσπεριδοειδή από αυτές τις αγορές,   ώστε να διενεργείται ο κατάλληλος φυτοϋγειονομικός έλεγχος.
Σας ενημερώνουμε ότι, πριν τρία χρόνια σε φορτίο εσπεριδοειδών που  έφτασε στο λιμάνι του Βόλου, εντοπίστηκαν  προσβεβλημένοι καρποί πορτοκαλιών  στην Ημαθία όπου έγινε και ο τελικός έλεγχος. Βλέπουμε λοιπόν ότι μπορεί να έρθουν μολυσμένα φορτία στη χώρα μας και  έτσι πρέπει οι διάφοροι φορείς (Φυτοϋγειονομικοί Ελεγκτές, Έμποροι-Διακινητές των λαχαναγορών, τοπικές λαχαναγορές) που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, να είναι σε εγρήγορση.
Τέλος, αναφέρουμε ότι με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εσπεριδοειδή, ένα ακόμη πρόβλημα όπως αυτό της Μελανής κηλίδωσης των καρπών των εσπεριδοειδών, θα συντελέσει ακόμη περισσότερο στην απαξίωσή τους.
Για τους λόγους αυτούς, θεωρούμε ότι τέτοιες ευαισθησίες, όπως η δική σας, για διάφορα θέματα όπως  το πρόβλημα της Μελανής κηλίδωσης των καρπών των εσπεριδοειδών, συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπισή τους, με αποτέλεσμα   η σωστή και ουσιαστική ενημέρωση να έχει καθοριστικό ρόλο».