ΡεπορτάζΑρχείο

Σαρωτικοί έλεγχοι στην Αργολίδα για ανασφάλιστη εργασία

Έτρεχαν να κρυφτούν στον κάμπο των Ιρίων οι ανασφάλιστοι εργάτες που δούλευαν στα χωράφια, όταν εμφανίστηκαν δύο περιπολικά της αστυνομίας με ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας και της Οικονομικής Αστυνομίας.
Σε πολλές περιοχές της Αργολίδας γίνονται αυτές τις ημέρες,  σαρωτικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό ανασφάλιστων εργαζόμενων από τα μεικτά κλιμάκια, αλλά και για να “χτυπηθούν” κρούσματα παράνομης εργασίας.
Το κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας που συνδράμουν αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας ελέγχει κυρίως αγροτικές περιοχές στις οποίες υπάρχουν καλλιέργειες αυτή την εποχή, είτε πρόκειται για χωράφια, είτε για θερμοκήπια.

Εκτός από τα χωράφια οι έλεγχοι – όπως αναφέρουν πληροφορίες – εστιάζονται και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά  και σε εμπορικά καταστήματα.
Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι  τσουχτερά και φτάνουν 10.550 ευρώ το κεφάλι, ενώ επιβάλλονται επί τόπου χωρίς να δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα της προηγούμενης ακρόασης. Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο, που έχει επιβληθεί ποτέ από υπουργό Εργασίας.
Εντωμεταξύ, όλοι οι εργοδότες τρέχουν να καλύψουν τα κενά που μπορεί να έχουν στις επιχειρήσεις τους είτε με την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, είτε ακόμα και με τους τεχνικούς ασφαλείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως συμπληρώθηκαν οι αιτήσεις για σεμινάριο τεχνικών ασφαλείας που κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και ζητείται η διενέργεια και δεύτερου σεμιναρίου εντός του Δεκέμβρη. Το ενδιαφέρον όλων των κλάδων είναι τεράστιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Παιβανά.
Μετά την επιβολή των πρώτων προστίμων έγινε πλέον κατανοητό ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες «δεν αστειεύονται», επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.