ΡεπορτάζΑρχείο

Η …αποκαθήλωση του Κολοκοτρώνη

Δεν βγήκε σε διαθεσιμότητα, ούτε πήρε ρεπό το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στο πάρκο του Ναυπλίου. Κατέβηκε όμως από την θέση του για να συντηρηθεί.
112 χρόνια μετά την τοποθέτησή του, κινδύνευε να καταρρεύσει, οπότε ήταν απαραίτητο να συντηρηθεί, αφενός για την διατήρησή του, αφετέρου προς αποφυγήν ατυχήματος.
Χρειάστηκαν πολλές ημέρες και εξειδικευμένο προσωπικό για την «αποκαθήλωση» του αγάλματος. Υπήρχε ο φόβος να διαλυθεί και να σπάσει κατά την μεταφορά, αφού η φθορές σε κάποια σημεία είναι πολύ μεγάλες. Τις εργασίες μάλιστα επέβλεπε η ίδια η προϊσταμένη της υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Δυτικής Ελλάδος του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού Άννα Κωτσοβίλη.
Το άγαλμα αυτό συνδέεται άμεσα με την ιστορία του Ναυπλίου, αφού κατασκευάστηκε από κράμα χαλκού, με έρανο που έγινε το 1884.
Ο μνημειακός έφιππος ανδριάντας του ήρωα της Eλληνικής Eπανάστασης Θεόδωρου Kολοκοτρώνη είναι ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα της νεοελληνικής γλυπτικής, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Tήνιο γλύπτη Λάζαρο Σώχο στο Παρίσι.       
O «Γέρος του Mοριά», παριστάνεται έφιππος, με το αριστερό χέρι να κρατάει τα ηνία του αλόγου και με το δεξί να δείχνει προς τα εμπρός. Tο σύνολο του έργου είναι επιβλητικό και η αγέρωχη μορφή του Kολοκοτρώνη αποπνέει μνημειακότητα.
Tο χρηματικό ποσό για την αγορά του ανδριάντα ήταν ιδιαίτερα υψηλό και χρειάστηκε να γίνει πανελλήνιος έρανος για τη συγκέντρωσή του. Tο 1894 το άγαλμα χυτεύτηκε στο χυτήριο Tιεμπό των Παρισίων και το 1895 μεταφέρθηκε στην Eλλάδα. Tο βάθρο, δωρεά του εφέτη Nικόλαου Kωτσάκη, σχεδιάστηκε στο Παρίσι από τους αδελφούς Tιερό και κατασκευάστηκε το 1900 στην Aθήνα στο μαρμαρογλυφείο του Iωάννη Xαλδούπη.
Ο έφιππος ανδριάντας του Κολοκοτρώνη, έργο βραβευμένο από το Ελληνικό τμήμα της Διεθνής Παρισινής έκθεσης του 1900 και την Ακαδημία της Ρώμης. Η χύτευση του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη έγινε, σε δύο αντίτυπα, στο Παρίσι. Το υλικό προερχόταν από κανόνια της Επανάστασης που υπήρχαν στο Κάστρο του Παλαμηδίου.
Tα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα έγιναν το 1901. Όμοιος ανδριάντας, έργο του ίδιου γλύπτη, υπάρχει και στην Aθήνα, μπροστά από το κτίριο της Παλαιάς Bουλής
Το άγαλμα του Κολοκοτρώνη κουβαλάει ένα μυστικό, μια παραδοξότητα κι έναν αστικό μύθο…
Το μυστικό είναι πως όταν παραγγέλθηκε στο γλύπτη Λάζαρο Σώχο να το φιλοτεχνήσει το 1895, τον υποχρέωσαν να του φορέσει περικεφαλαία. Για να τους εκδικηθεί έγραψε στο εσωτερικό της χαίτης «Παρά τη θέλησιν του Σώχου, Κολοκοτρώνη μου, ξαναφόρεσε την περικεφαλαία, Paris 1909», που αποκαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια κατά τη διάρκεια συντήρησής του. Το περίεργο είναι πως το άγαλμα τοποθετήθηκε το 1904, ενώ η υπογραφή λέει 1909.
Η παραδοξότητα έχει να κάνει με το άγαλμα. Σύμφωνα με τη διεθνή γλυπτική παράδοση, όταν το ένα πόδι του αλόγου είναι υψωμένο σημαίνει πως ο αναβάτης πέθανε από τα τραύματα μετά τη μάχη. Μόνο που ο Κολοκοτρώνης πέθανε από εγκεφαλικό στο γάμο του γιου του.