ΠολιτισμόςΑρχείο

Υποψήφιο το Ναύπλιο στις περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς

Στον κατάλογο των περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO διεκδικεί να ενταχθεί το Ναύπλιο, μετά από απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου.
Το αίτημα θα υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, με βασικό επιχείρημα την ιστορική διαδρομής και τον ρόλο της πόλης, αλλά και τα ιστορικά αρχιτεκτονικά μνημεία που έχουν διασωθεί και προστατεύονται.
Παράλληλα όπως προβλέπουν οι διαδικασίες θα γίνει κοινοποίηση στο Υπουργείο Εξωτερικών στην αρμόδια Δ/νση Διεθνών Οργανισμών και στην Εθνική Επιτροπή UNESCO.
Στην λήψη της απόφασης βοήθησε η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, η οποία με επιστολή της που διαβάστηκε στο συμβούλιο του δήμου, ανέφερε:
«Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επιτευχθεί συμπερίληψη του Ναυπλίου στον ενδεικτικό κατάλογο (tentat list) της Ελλάδας από περιοχές που τις θεωρεί κατάλληλες να προταθούν για τον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς (World Heritage List). Ο Δήμος Ναυπλίου θα πρέπει άμεσα να απευθύνει αίτημα στον Υπουργό Πολιτισμού με υπόμνημα, όπου θ’ αναφέρεται στην ιδιαιτερότητα της πόλης του  Ναυπλίου λόγω της ιστορικής διαδρομής και του ρόλου της αλλά και λόγω των ιστορικών αρχιτεκτονικών μνημείων που έχουν διασωθεί και προστατεύονται.
Παράλληλα πρέπει να γίνει κοινοποίηση στο Υπουργείο Εξωτερικών στην αρμόδια Δ/νση Διεθνών  Οργανισμών  και στην Εθνική Επιτροπή UNESCO.
Στην συνέχεια θα πρέπει από την χώρα μας να προταθεί η υποψηφιότητα του Ναυπλίου για την ένταξη  του στον ειδικό κατάλογο της UNESCO (nomination to the World Heritage List). Τότε θα απαιτηθεί  λεπτομερής φάκελος για τη συγκρότηση του οποίου ο Δήμος θα μπορεί να συνεργαστεί με ειδικούς επιστήμονες, φορείς τοπικούς και την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και την UNESCO, ιδιαίτερα το World Heritage Centre (Παρίσι).
Το Ναύπλιο έχει μία πολυκύμαντη ιστορία και έντονη ταυτότητα τόσο από την αρχαία περίοδο, όσο και από την μεσαιωνική με βενετσιάνικες και τουρκικές επιρροές, η οποία θα πρέπει να αναδειχθεί σωστά. Γι’ αυτό ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα κριτήρια επιλογής για την διαδικασία της nomination».
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Ωστόσο να σημειωθεί ότι ήταν εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Σαλεσιώτης, Δήμας, Μπαρού, Γραμματικόπουλος και Τζαρίμας.
Η αλληλογραφία με την κα Ρόδη συνεχίστηκε με την ευρωβουλευτή να υπόσχεται προς τον δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο, ότι θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως τονίζει «Το Ναύπλιο έχει μία ιστορία κι ένα πλούσιο πολιτισμό που αποτελούν πλεονεκτήματα για όλη την Ελλάδα. Οφείλουμε να τα προβάλλουμε , να τ΄ αξιοποιήσουμε και να τα προστατεύσουμε».
 
Η Παγκόσμια Κληρονομιά
 
Η Συνθήκη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972. Με την υπογραφή της, τα κράτη αναγνωρίζουν ότι οι χώροι που βρίσκονται στην εθνική επικράτειά τους και έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αποτελούν, με κάθε επιφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, παγκόσμια κληρονομιά «για την προστασία της οποίας είναι υπεύθυνη η διεθνής κοινότητα, που πρέπει να εργαστεί ως σύνολο για αυτό τον σκοπό».
Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
 
Τα δύσκολα μετά…
 
Η ένταξη ενός μνημείου στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν αποτελεί το τέλος της διαδικασίας. Μετά την εγγραφή ενός μνημείου, οι υπεύθυνοι διαχείρισης του μνημείου και οι τοπικές αρχές εργάζονται αδιάλειπτα προς την κατεύθυνση του ελέγχου, της παρακολούθησης και της συντήρησής του.
Τα Κράτη-Μέλη έχουν υποχρέωση να συντάσσουν περιοδικές αναφορές ελέγχου για την κατάσταση διατήρησης των μνημείων καθώς των μέτρων που λαμβάνουν για την προστασία τους. Οι αναφορές αυτές διευκολύνουν την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς να αξιολογήσει την κατάσταση των μνημείων και τελικώς να αποφασίσει για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση επαναλαμβανόμενων προβλημάτων. Ένα από αυτά τα μέτρα αυτά είναι και η εγγραφή του μνημείου στον «Κατάλογο Κληρονομιάς σε Κίνδυνο», εάν διαπιστωθεί ότι τα μέτρα συντήρησης είναι πλημμελή.
Η διαδικασία της περιοδικής αναφοράς και ελέγχου προσφέρει στα Κράτη-Μέλη ένα εργαλείο αξιολόγησης της εφαρμογής της Σύμβασης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επίσης δίνει ενημερωμένες πληροφορίες για τυχόν μεταβολές στην κατάσταση διατήρησης των μνημείων. Οι εκθέσεις περιοδικού ελέγχου, υποβάλλονται από τα ίδια τα κράτη-μέλη, προετοιμάζονται σε τοπικό επίπεδο και εξετάζονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς βάσει εξαετούς προκαθορισμένου προγράμματος. Τα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς προς την Γενική Συνέλευση της UNESCO.