ΆρθροΑρχείο

Η επιστροφή των Ρως

Η ΞΑΦΝΙΚΗ εμφάνιση των ρώσων στην Αργολίδα και στην Αθήνα και η αγάπη τους μετά από 185 χρόνια για τον Καποδίστρια μας κίνησε το ενδιαφέρον για την επίθεση αγάπης. Είχαν έρθει και στο παρελθόν κάποιοι εκπρόσωποι τη Ρωσίας, αλλά πάντα προσκεκλημένοι του Δήμου Ναυπλιέων ή του Ναυπλιακού Ιδρύματος Καποδίστρια.

ΑΥΤΗ την φορά τα πράγματα ήταν περιέργως επίσημα. Άγημα του Ρωσικού Ναυτικού της Μαύρης Θάλασσας, ρωσική στρατιωτική μπάντα, αντίστοιχο Ελληνικό άγημα και μπάντα κλπ. Ο μαύρος ο Καποδίστριας τέτοιες τιμές ούτε εν ζωή δεν γνώρισε. Και αποκοντά και η πρέσβειρα της Αργολίδας στην Ουνέσκο, που είχαμε κάμποσο καιρό να δούμε ως μέλος του «Κέντρου Ευρωπαϊκών μελετών και σπουδών Ιωάννης Καποδίστριας».

ΕΚΕΙ που αρχίσαμε να μπερδευόμαστε λιγάκι ήταν το «Διαπεριφειακό Κοινωνικό ίδρυμα Κέντρο Εθνικής Δόξας» της Ρωσίας και το «Ίδρυμα Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου» εξ ίσου απ την χώρα των Ρως. Λέμε Ρως για να θυμόμαστε τους Νεορωμαίους κατοίκους του Βυζαντίου που εκχριστιάνεψαν τους βάρβαρους Ρως για να μην επιτίθενται στην Νέα Ρώμη του Κωνσταντίνου και για να θυμίσουμε στους ρώσους προσκεκλημένους πως ο χριστιανισμός δεν μεταλαμπαδεύτηκε απ την Ελλάδα στη Ρωσία, αλλά από το Βυζάντιο και μάλιστα μια εποχή που οι λεγόμενοι βυζαντινοί απαγόρευαν να πεις πως είσαι Έλλην.

ΓΙΑ ΝΑ μην πλατειάζουμε ρώτησα τι είναι το κέντρο εθνικής δόξας και μου είπαν μάλιστα πως είχε βραβεύσει κατά το παρελθόν ακόμα και κομμουνιστές. Έτσι ντε, τώρα ησύχασα γιατί μου μύριζε χωρίς λόγο Στοά. Όχι πως θα με ενοχλούσε δηλαδή, αλλά δεν θάθελα το μέλλον των σιδηροδρόμων να εγκλωβιστεί από τέτοιες λογικές. Γράφω και λίγο ασυνάρτητα αλλά με τις εκπροσωπίσεις μάλλον θα νόμισαν οι Ρως πως ο Τρικούπης και ο Καποδίστριας ήταν τα ίδια πρόσωπα κι έστειλαν τον αντιπρόεδρο των Ρωσικών σιδηροδρόμων στις εκδηλώσεις.

ΟΣΟ για το άλλο ίδρυμα τι σχέση είχε με τον Καποδίστρια δεν ξέρω. Πάντως είχε σχέση με την ζώνη του αγίου Αντρέα όπως μας ενημέρωσαν, μόνο που ξέχασαν να μας πουν η περιφορά της πως γέμισε τα παγκάρια των ρωσικών εκκλησιών. Άντε τώρα με τις ξαφνικές επιθέσεις φιλίας γιατί έχω θέμα, απ την εποχή των Ορλωφικών μέχρι τον Μοροζίνη (βομβάρδισε ακόμα και την Αργολίδα κι όχι μόνο την Ακρόπολη) μέχρι την υποκίνηση σε εξέγερση των Ποντίων και την εγκατάλειψή τους στα χέρια των Τούρκων…

(Άκης Ντάνος)