ΆρθροΑρχείο

Να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή να δουλεύεις υπάλληλος σε κάποιον;

Δουλεύεις όλη τη βδομάδα και δεν προλαβαίνεις να δεις τα παιδιά σου, τους φίλους σου, την οικογένεια σου. Δεν υπάρχει πλέον προσωπική ζωή για σένα, ούτε ελεύθερος χρόνος. Οι υποχρεώσεις τρέχουν, οι μέρες περνούν και εσύ εργάζεσαι ατέλειωτες ώρες για λίγα ευρώ (και ευχαριστώ να λες!) Και τώρα θέλουν να δουλεύεις και Κυριακές.
 
Δεν ξέρω πια πλευρά είναι καλύτερη, αυτή την εποχή. Να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή να δουλεύεις υπάλληλος σε κάποιον. Οι απόψεις διίστανται.
 
Από την πλευρά του εργοδότη, οι υποχρεώσεις να τρέχουν, οι λογαριασμοί, οι επιταγές να πρέπει να εξοφληθούν στο τέλος του μήνα, οι προμηθευτές να γκρινιάζουν, οι εργαζόμενοι να ζητούν τα χρήματα τους, αλλά και την άδεια που ορίζει ο νόμος. Και εσύ να πρέπει να κρατήσεις όρθια και υγιή την επιχείρηση σου. Και τον πελάτη ευχαριστημένο.
 
Εσύ όμως συχνά μπορεί να μην ανταποκρίνεσαι στις υποχρεώσεις σου. Να μην πληρώνεις τις υπερωρίες των εργαζομένων σου, να μην τους δίνεις τα ρεπό που δικαιούνται, να μην τους ασφαλίζεις ή να τους βάζεις ένσημα που δεν αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας τους. Το βασικό να μην πληρώνεις τα δεδουλευμένα τους.
 
Σε μια περίοδο, που τα καταστήματα της περιοχής μαστίζονται από την οικονομική κρίση, τις καθημερινές είναι σχεδόν άδεια, καλό θα ήταν να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση και τα καταστήματα που θα αποφασίσουν να ανοίξουν, να λάβουν υπόψη τους και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομένους τους. 
 
Είναι ευχάριστο να βλέπεις κόσμο στο μαγαζί σου αλλά είναι δυσάρεστο ο κόσμος αυτός να βλέπει κουρασμένα πρόσωπα…
 
Κων/να Εμμανουέλα Αργείτη