ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Γιατί το Άργος ήθελε τόσο πολύ την Οικία Τσώκρη

Εγκρίθηκε το αίτημά του δήμου Άργους Μυκηνών για την αγορά της ιστορικής διατηρητέας Οικίας Τσώκρη στο Άργος. Με την 104/2013 απόφαση το δημοτικό συμβούλιο σε κατεπείγουσα συνεδρίαση είχε αποφάσισει την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινοχρήστων χώρων και Διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2013» του «Πράσινου Ταμείου».
 
Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών, ήδη, έχει στην κατοχή του φορεσιά του οπλαρχηγού η οποία θα βρει μόνιμη στέγη. Ο Δημήτριος Τσώκρης είχε ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, επέστρεψε όμως κατά την αρχή της επανάστασης και αγωνίστηκε ως αρχηγός της Επαρχίας Άργους. Διέπρεψε κατά την πολιορκία του Ναυπλίου και κατά την εισβολή του Δράμαλη στην Αργολίδα. Βρέθηκε και σε διάφορους ακροβολισμούς και σε μάχες στο Παλιόκαστρο του Άργους και είναι θαμμένος στον Αη Γιάννη.
 
Τώρα, σε μια περίοδο που η πατρίδα χειμάζεται σημειώνεται μια ακόμη νίκη για το  Άργος. Μετά από πολλά χρόνια, που το σπίτι αυτό κινδύνευε να καταστραφεί, ο Δήμος και ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος κάνουν το πρώτο και σημαντικό βήμα με την αγορά της οικίας αυτής που προορίζεται να γίνει Μουσείο του 21. Έτσι, από τη μία αποκαθίσταται η τιμή στην προσφορά του Αργείου οπλαρχηγού της Επανάστασης και από την άλλη το όραμα μας για μια πόλη με σημαντικά ιστορικά ορόσημα ενδυναμώνεται.
 
Ο στόχος μας να βγει το Άργος από την πολυετή καταδίκη και απομόνωση και να γίνει προορισμός για εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό σιγά σιγά γίνεται πραγματικότητα.
 
Όπως είχε υποστηρίξει ο δημοτικός συμβούλος Δημήτρης Κρίγγος κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Απριλίο: «από το Πράσινο Ταμείο, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινοχρήστων χώρων και Διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2013. Μεταξύ των δικαιούχων του προγράμματος είναι και οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, άρα και ο δήμος μας. Εντός των διοικητικών μας ορίων και συγκεκριμένα εντός της δ.κ. Άργους ευρίσκονται πολύ αξιόλογα νεοκλασικά κτήρια. Η οικία του στρατηγού Δ. Τσώκρη επί της οδού Τσώκρη το οποίο πρέπει ο δήμος μας να διεκδικήσει για να περιέλθει στην κατοχή του ως μνημείο μεγάλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
 
Ο Δημήτριος Τσώκρης υπήρξε εξέχουσα στρατιωτική προσωπικότητα του 1821 και κατόπιν βουλευτής Άργους. Το 1821 και αφού επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη στο Άργος οργάνωσε στρατιωτικό σώμα το οποίο συντηρούσε με δικά του έξοδα και πολλοί καπεταναίοι αναγνωρίζοντας τις ηγετικές του ικανότητες τέθηκαν υπό τις διαταγές του. Ως οπλαρχηγός του Άργους προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην πατρίδα και αναδείχθηκε πρώτος στρατιωτικός της επαρχίας Άργους. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Ο Κολοκοτρώνης έτρεφε μεγάλη εκτίμηση για το πρόσωπό του, το ίδιο και ο Ι. Καποδίστριας ο οποίος όποτε ερχόταν στο Άργος φιλοξενούνταν στην οικία του Τσώκρη. Έλαβε μέρος στην Δ΄ και Ε΄ εθνοσυνελεύσεις. Μετά το 1843 μεσουράνησε και στην πολιτική και εξελέγη πολλές φορές βουλευτής. Η κατασκευή της οικίας Τσώκρη χρονολογείται το 1829, ενώ κηρύχθηκε διατηρητέα το 1965.
Το ανωτέρω πρόγραμμα είναι μια οικονομική διέξοδος και μας δίνει τη δυνατότητα απόκτησής του. Σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε για την υποβολή πρότασης στο Πράσινο Ταμείο για την απευθείας εξαγορά του κτηρίου και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό την απαλλοτρίωση του. Τέλος να εξουσιοδοτήσουμε το Δήμαρχο για όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.»
 
Αυτή η υπόθεση έλαβε αίσιο τέλος για το δήμο μας ο οποίος θα προχωρήσει άμεσα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για να θέσει υπό την κατοχή του την οικία Τσώκρη.
 
Το επόμενο βήμα θα είναι προφανώς η μελέτη επισκευής και συντήρησης του κτηρίου, αφού η εγκατάλειψη το έχει οδηγήσεις προς την κατάρρευση. Πρόκειται ίσως για το ωραιότερο και ένα πα τα παλαιότερα κτήρια του νομού. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει ο δήμος να ασχοληθεί με την απαλλοτρίωση των κτηρίων που εμποδίζουν την ορατότητα του κτηρίου.