ΚόσμοςΑρχείο

Πώς θα γίνει περιοχή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το Ναύπλιο

Την πρόταση που συντάχθηκε από τα «Αρχεία της Αργολίδας» για να τεκμηριωθεί η ένταξη του Ναυπλίου στον κατάλογο της UNESCO ως περιοχή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσιάζει σήμερα η στήλη. Το κείμενο υπογράφει ο Ιστορικός – Αρχειονόμος Δημήτης Γεωργόπουλος:
 
Η αρχιτεκτονική του Ναυπλίου είναι χωρίς άλλο το καθρέφτισμα της ιστορικής του μοίρας. Στις διάφορες νεώτερες εποχές που πέρασαν από πάνω του, τη Βυζαντινή, τη Φραγκοκρατία, τη Βενετοκρατία, την Τουρκοκρατία, καθώς και στα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας διαμορφώθηκαν σιγά-σιγά τα κάστρα και η πολιτεία, όπως είναι σήμερα.
 
Η Γαληνότατη Δημοκρατία της Αδριατικής διαμόρφωσε τα κάστρα και το σχέδιο του Αναπλιού.  Πάνω σ’ αυτό χτίστηκαν τα χρόνια της Τουρκοκρατίας  σπίτια σε ανατολίτικο ρυθμό και αργότερα, στις αρχές του 19ου αιώνα, ανανεώθηκε η οικοδομική με τον ευρωπαϊκό ρυθμό του ρομαντικού κλασσικισμού, που ήρθε να δώσει μιαν απλή αρχοντιά. Για την ιδιαίτερη ιστορική σημασία του, προπάντων με το να είναι τόσους αιώνες το Ανάπλι κέντρο και πρωτεύουσα του Μοριά, δεν μπορούσε να είναι λαϊκή η αρχιτεκτονική των σπιτιών του αλλά προσαρμοζόταν κάθε φορά στους ρυθμούς, που επικρατούσαν στα μεγάλα κέντρα της Δύσης και της Ανατολής. Παρ’ όλες όμως τις συγκρουόμενες αυτές επιρροές, η εικόνα της πολιτείας εκράτησε μιαν απαραγνώριστη ενότητα.
 
Τίποτα ξένο δεν δημιουργήθηκε, αλλά πήραν όλα μιαν απλότητα και αρχοντιά, που θα τη νόμιζε κανείς βγαλμένη οργανικά – τα κάστρα, τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα σπίτια.  Και γύρω απ’ αυτά η θερμή φύση και μέσα τους η γοητεία της παράδοσης, μεσαιωνικής και νεώτερης, δημιουργούν ένα κλίμα μνημειακής επιβλητικότητας, ενώ από το άλλο μέρος η υγρή σιωπή των ανήλιαγων στενών δρόμων  έχει κάτι από ενός μεγάλου ερειπίου την ατμόσφαιρα.»
 
Όμως, δεν είναι μόνο όλα όσα προαναφέραμε που κάνουν μοναδικό τ’ Ανάπλι• είναι και τα κάστρα του. Το Μπούρτζι, κάστρο της Αναγέννησης, το  άπαρτο Παλαμήδι, κάστρο του μπαρόκου,   το κάστρο της Ακροναυπλίας και τέλος η ίδια η πόλη – κάστρο, δημιουργούν ένα οχυρωματικό σύνολο, που δύσκολα συναντά κανείς.
 
Για όλα τα παραπάνω το Ναύπλιο αξίζει να συμπεριληφθεί στον ενδεικτικό κατάλογο της Ελλάδας, προκειμένου να προταθεί και να χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού από εδώ πέρασαν λαοί με διαφορετικούς πολιτισμούς που άφησαν τ’ αχνάρια τους.