ΟικονομίαΑρχείο

Δεν αποζημιώνονται οι αγρότες της Αργολίδας

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωση του δηλώνει ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ αλλά και τις προϋποθέσεις για τα ΠΣΕΑ οι ζημιές στις καλλιέργειες του νομού Αργολίδας δε μπορούν να αποζημιωθούν. Οι μόνες ζημιές που καλύπτονται είναι αυτές του Δήμου Άργους Μυκηνών  που επλήγησαν από την πλημμύρα της 1ης Δεκεμβρίου 2013.
 
Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργειου για τις ζημιές που προκάλεσε η πλημμύρα:
«Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από τη βροχόπτωση – πλημμύρα που σημειώθηκε την In Δεκεμβρίου 2013 κυρίως σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών αλλά και κηπευτικών στην ευρύτερη περιοχή του Δ.Δ. Άργους Π.Ε. Αργολίδας, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις.
Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ξεκίνησε αμέσως μετά τη λήξη υποβολής δηλώσεων. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς, με την προϋπόθεση βέβαια οι τελευταίοι να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
Επίσης, ζημιές υπήρξαν στην ανωτέρω περιοχή και σε ζωικό κεφάλαιο (κυρίως μελισσοσμήνη), για τις οποίες το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε.
Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 3877/15.9.2010 (ΦΕΚ 160/τ. Α720.9.2010) «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. υπάγονται συγκεκριμένοι φυσικοί κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές στη φυτική παραγωγή και ειδικότερα: α) ο παγετός, β) το χαλάζι, γ) η ανεμοθύελλα, δ) η πλημμύρα, ε) ο καύσωνας και η ηλιακή ακτινοβολία, στ) το χιόνι, ζ) οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, η) οι κίνδυνοι από τη θάλασσα, καθώς επίσης οι ζημιές από αρκούδα, οι ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR, καθώς και οι ζημιές που προκαλούνται από άγρια κουνέλια στη φυτική παραγωγή της νήσου Λήμνου.
Σε εφαρμογή των διατάξεων του προαναφερθέντος Νόμου εκδόθηκε η αριθ. 157502/27.7.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1668/τ. Β’/27.07.2011) «Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής για τον ΕΛ.Γ.Α.», όπως ισχύει σήμερα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 1, του άρθρου 4 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές που προξενούνται στην ηρτημένη παραγωγή των καλλιεργειών, που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια που προαναφέρθηκαν (χαλάζι, καύσωνας κ.λπ.), στη φυτική παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο»
 
Και η απάντηση που αφορά το φαινόμενο της «υδαρής κηλίδας» στα μανταρίνια της ευρύτερης περιοχής του Νομού Αργολίδας:
«Δεν καλύπτονται οι ζημιές (π.χ. ασθένειες) που δευτερογενώς οφείλονται στα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, καθώς και οι ζημιές που προξένουνται από άλλα, εκτός από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, ανεξάρτητα αν αυτά προηγούνται, ακολουθούν ή συμβαίνουν ταυτόχρονα με τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια».
Επομένως, οι τυχόν ζημιές που παρατηρήθηκαν στις καλλιέργειες μανταρινιάς στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας λόγω της εμφάνισης στους καρπούς “υδαρής κηλίδας” δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ανωτέρω Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α..
Επιπρόσθετα, οι ζημιές αυτές δεν μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ζημιά να οφείλεται σε θεομηνίες ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άρθρο 4 του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων – ΚΥΑ 281245/8.04.2008 – ΦΕΚ 628/τ. Β79.04.2008).
Ειδικότερα στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, οι ζημιές από ασθένειες που προκαλούνται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή απρόβλεπτα γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης.
Στις περιπτώσεις αυτές, προκειμένου να τεκμηριωθεί η σοβαρότητα των ζημιών, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι οι προσβολές αυτές έχουν αποκτήσει επιδημικό χαρακτήρα, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπάρχει αντίκτυπο στην οικονομία μιας ευρύτερης περιοχής ή περιοχών της χώρας.
Για το σκοπό αυτό έχει ορισθεί ένα κατώφλι ζημιάς πέρα από το οποίο θεωρείται ότι η συγκεκριμένη ζημιά μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς ενισχύσεων. Το κατώτατο αυτό όριο έχει καθοριστεί στο 30% των ομοειδών ειδών της Περιφερειακής Ενότητας.
 
 
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε σε ερώτηση του Βουλευτή Αργολίδας Δημήτρη Κοδέλα που είχε ως θέμα: “Ζημιές από υπερβολικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Αργολίδα”.
 
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρης Κοδέλας δήλωσε:
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να καταλάβει ότι ο ΕΛΓΑ που χρυσοπληρώνουν οι παραγωγοί δεν είναι διακοσμητικός. Σε μια περίοδο όπου έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές από τις καιρικές συνθήκες με σοβαρό αντίκτυπο στο αγροτικό εισόδημα και στην τοπική οικονομία δε μπορεί να ερμηνεύεται ο κανονισμός του ΕΛΓΑ με τρόπο που υπονομεύει πλήρως τον ρόλο του και την ανταποδοτικότητα των εισφορών.
Το Υπουργείο ύστερα και από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών οφείλει να καταλάβει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες και να αλλάξει στάση. Οι αγρότες της Αργολίδας δε ζητούν εύνοια αλλά δικαιοσύνη.”