ΑθλητισμόςΑρχείο

Εκκίνησε από τον Ισθμό το Ράλλυ Ακρόπολις – Όλο το αυριανό πρόγραμμα

Έγινε σήμερα (29/3/2014) η εκκίνηση του Ράλλυ Ακρόπολις στον Ισθμό της Κορίνθου, ενώ αύριο θα έχουμε και την ειδική χωμάτινη διαδρομή Κλένια- Μυκήνες. Το Ράλλυ Ακρόπολις 2014 φιλοξενείται και φέτος στην Κορινθία, με κέντρο το Λουτράκι και θα διεξαχθεί σε δύο αγωνιστικές ημέρες. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αποτελείται από δύο διαφορετικές επιφάνειες, ασφάλτινη το Σάββατο 29/3 και χωμάτινη την Κυριακή 30/3.  Καθεμία από τις αγωνιστικές ημέρες περιλαμβάνει από τρεις επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, τρεις ασφάλτινες το Σάββατο κοντά στο Χιλιομόδι και τη Νεμέα και τρεις χωμάτινες η Κυριακή κοντά στην Κινέτα και το Χιλιομόδι, ενώ την Κυριακή έχει προγραμματιστεί και μια υπερειδική διαδρομή στους δρόμους της πόλης της Κορίνθου. Το φετινό Ακρόπολις αποτελείται συνολικά από 13 ειδικές διαδρομές μήκους 283,84 χλμ, από τα συνολικά 751,09 χλμ. του αγώνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Ε.Δ. 7 & 11 ΚΛΕΝΙΑ-ΜΥΚΗΝΕΣ (ΧΩΜΑ)

Μήκος: 18,19 χλμ.
1ο πέρασμα
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 
07:00
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 09:08
2ο πέρασμα
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 
14:04

Περιγραφή: Αρκετά γρήγορη ειδική στο πρώτο τμήμα της, ενώ προς το μέσον της ο δρόμος στενεύει. Οι επιφάνειες είναι αρκετά σκληρές στο χωμάτινο μέρος τους, ενώ γλιστρούν στο ασφάλτινο τμήμα των 1.700 μ., που αναμένεται να κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των πληρωμάτων. Προς το τέλος η ειδική γίνεται και πάλι γρήγορη.

Προσβάσεις:
1. Ερχόμενοι από Χιλιομόδι ή από τον κόμβο της Νεμέας, στη διασταύρωση προς Άγιο Βασίλειο μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book. Ύστερα από 2,15 χλμ. θα φτάσετε στο 4,09 χλμ. της ειδικής.

2. Από το Χιλιομόδι κατευθύνεστε προς την Κλένια. Στην πλατεία του χωριού μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book προς «Αστεροσκοπείο Στεφανίου». Από αυτήν την πρόσβαση έχετε δύο επιλογές:
2A: Έπειτα από 12,90 χλμ. (ευθεία) σε χωματόδρομο, φτάνετε στο 8,40 της ειδικής.
2B: Συνεχίζοντας αριστερά, 700 μέτρα μετά φτάνετε σε αλλαγή από χώμα σε άσφαλτο, όπου βρίσκεται μικρό εκκλησάκι, στο 9,33 χλμ. της ειδικής.

Ε.Δ. 8 & 12 ΝΕΑ ΚΙΝΕΤΑ (ΧΩΜΑ)
Μήκος: 22,20 χλμ.
1ο πέρασμα
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 
08:45
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 10:49
2ο πέρασμα
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 
15:45

Περιγραφή: Κλασική ε.δ. του Ράλλυ Ακρόπολις. Με νέα αφετηρία και τα πρώτα 2,62 χλμ. να είναι τεχνικά και γρήγορα, μέχρι το σημείο που συναντά την κλασική Κινέτα. Από το σημείο αυτό ξεκινά ένα πολύ γρήγορο και φαρδύ κομμάτι – μέχρι το 12,50 χλμ. Στη συνέχεια μπαίνει στην άσφαλτο και έπειτα από περίπου 1 χλμ. τα αγωνιστικά αυτοκίνητα στρίβουν επιτόπου δεξιά σε πατημένο και γρήγορο κομμάτι. Σε περίπου 4 χλμ. ακολουθούν τον κατηφορικό δρόμο που οδηγεί προς Λουτράκι και, συνεχίζοντας για ακόμα 4 χλμ., φτάνουν στον τερματισμό, 230 μ. πριν από την αρχή της ασφάλτου.

Προσβάσεις:
1. Με κατεύθυνση από Αθήνα προς Κόρινθο, στην πινακίδα που δεξιά οδηγεί προς Κινέτα μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book για να φτάσετε στο 2,62 της ε.δ., αφού περάσετε από την αφετηρία της ειδικής διαδρομής «Κινέτα» του 2013.

2. Κατευθυνόμενοι προς Αλεποχώρι από την πόλη των Μεγάρων, στη στρογγυλή πλατεία, όπου υπάρχουν πινακίδες προς Αλεποχώρι και Mάζι, μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book. Έπειτα από συνολικά 24,70 χλμ., φτάνετε στο 8,37 χλμ. της ειδικής.

3. Με κατεύθυνση από Αθήνα προς Κόρινθο, στην πινακίδα που δεξιά οδηγεί προς Κινέτα μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book για να φτάσετε έπειτα από 16,60 χλμ. στο 12,48 χλμ. της ειδικής. Η συγκεκριμένη πρόσβαση για 10,60 χλμ. είναι ασφάλτινη και μετά χωμάτινη σε μέτριας προς κακής ποιότητας έδαφος.

4. Με κατεύθυνση από Αθήνα προς Κόρινθο, στην πινακίδα που δεξιά οδηγεί προς Κινέτα μηδενίζετε το χιλιομετρητή. Ακολουθώντας το road book, έπειτα από 15,70 χλμ. φτάνετε στην αρχή χωματόδρομου όπου τα αγωνιστικά αυτοκίνητα στρίβουν επιτόπου δεξιά, ερχόμενα από την άσφαλτο.

5. Στον κεντρικό δρόμο του Λουτρακίου συναντάτε το εργοστάσιο της PepsiCo-ΗΒΗ. Μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book. Ύστερα από 6,67 χλμ. στρίβετε αριστερά στο φαρδύ χωματόδρομο, για να φτάσετε έπειτα από 800 μ. στο 21,42 χλμ. της ειδικής.

Ε.Δ. 9 & 13 ΛΟΥΤΡΑΚΙ (ΧΩΜΑ)
Μήκος: 
16,13 χλμ.
1ο πέρασμα
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 
09:15
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 11:22
2ο πέρασμα
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 
16:18

Περιγραφή: Τα πρώτα 6,18 χλμ. είναι ίδια με εκείνα της ειδικής διαδρομής 12-14 «Λουτράκι/Power Stage» του 2013, με τα γνωστά τρία περάσματα από νερά. Τα επόμενα 3 χλμ. είναι ανηφορικά, σε δύσκολο και μπόσικο οδόστρωμα, μέχρι να συναντήσει την ειδική διαδρομή 11-13 «Πίσσια» του 2013 με αντίθετη φορά. Τα επόμενα 4 χλμ. είναι πολύ γρήγορα, σε σκληρό, καλό οδόστρωμα, μέχρι να φτάσει στο πλάτωμα, στην εκκλησία της Φανερωμένης. Το τελευταίο κομμάτι των 2,76 χλμ. είναι κατηφορικό, τεχνικό, σε πολύ καλό οδόστρωμα μέχρι τον τερματισμό, 500 μ. πριν από την είσοδο του χωριού.

Προσβάσεις:
1. Στον κεντρικό δρόμο του Λουτρακίου συναντάτε το εργοστάσιο της PepsiCo-ΗΒΗ. Μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book. Έπειτα από 5,5 χλμ. μπαίνετε σε χωματόδρομο μέτριας ποιότητας και σε άλλα 5 χλμ. φτάνετε στο 9,18 της ειδικής.

2. Έχοντας κατεύθυνση από Λουτράκι προς Σχίνο, φτάνοντας στην πινακίδα «Πίσσια», μηδενίζετε το χιλιομετρητή. Ακολουθείτε το road book και σε 2 χλμ. φτάνετε σε διασταύρωση, όπου στα αριστερά του δρόμου υπάρχει εκκλησάκι. Στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο που είναι ανάμεσα σε δύο μάντρες και συνεχίζετε για ακόμα 2 χλμ. σε ανηφορικό, δύσκολο χωματόδρομο, μέχρι να φτάσετε έπειτα από 2 χλμ. στο 13,37 χλμ. της ειδικής, στην Παναγία Φανερωμένη.

Για την ασφάλειά σας!
Στο ωράριο ενός αγώνα ράλι αναγράφονται οι ώρες διέλευσης του 1ου αγωνιστικού αυτοκινήτου από τους Σταθμούς Ελέγχου Χρόνου (TC). Στις ειδικές διαδρομές, μεσολαβούν 3 λεπτά από το Σταθμό Ελέγχου Χρόνου μέχρι την εκκίνηση. Ας υποθέσουμε ότι την ώρα X διέρχεται το 1ο αγωνιστικό αυτοκίνητο από την αφετηρία. Μάθετε τι έχει προηγηθεί και τι ακολουθεί μέχρι να ξανανοίξει η ειδική διαδρομή:
X-2 ώρες: Κλείσιμο ειδικής διαδρομής
X-2 ώρες: Αυτοκίνητο Ασφαλείας «S»
X-90′: Κλείσιμο ειδικής διαδρομής για διαπιστευμένους φωτογράφους
X-75′: Αυτοκίνητο ασφαλείας «000»
X-45′-50′: Αυτοκίνητο Παρατηρητή
X-35′-40′: Αυτοκίνητο ασφαλείας «00»
X-15′-20′: Ελικόπτερο Ασφάλειας της Οργάνωσης
X-10′-20′: Πλοηγό αυτοκίνητο «0»
X: Εκκίνηση 1ου αυτοκινήτου
Ανά 2′: Εκκίνηση αυτοκινήτων FIA/ERC
Η ειδική διαδρομή ανοίγει μόνο μετά το πέρασμα του ουραγού αυτοκινήτου, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ανακοινώνεται πως δεν ανοίγει μεταξύ δύο περασμάτων.