ΟικονομίαΑρχείο

Το Πελοποννησιακό ελαιόλαδο περνάει σε άλλο επίπεδο!

Τράπεζα ελαιολάδου θέλει να φτιάξει η Περιφέρεια στην Πελοπόννησο και προφανώς δεν εννοεί κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα… Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογισμικό το οποίο θα περιέχει μία βάση δεδομένων από 8.000 δείγματα ελαιολάδου ανά τον κόσμο και θα τα συγκρίνει με το Πελοποννησιακό ελαιόλαδο, προκειμένου να αποδειχθεί η αυθεντικότητα του και ο βαθμός πρόσμιξης με άλλα στοιχεία.

Αυτό συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Πέτρος Τατούλης με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λέανδρο Σκαλτσούνη και τη συνεργάτιδά του κα Κωνσταντίνα Βουγογιαννοπούλου, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014. «Θέλουμε να δώσουμε ταυτότητα στα προϊόντα μας στη βάση της αξίας τους στη διατροφικής μας αλυσίδας και όχι στη βάση της εμπορικής τους κινητικότητας» δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης. 

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;
Με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το επόμενο διάστημα να δημιουργηθεί Τράπεζα Ελαιολάδου στην Πελοπόννησο, η οποία θα ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές και ολιστικές στρατηγικές στον έλεγχο του ελαιολάδου όσον αφορά την ποιότητα και την αυθεντικότητα. Η Τράπεζα αυτή θα περιέχει 8000 δείγματα ελαιολάδου από όλο τον κόσμο, τα οποία θα ενσωματωθούν σε μια βάση δεδομένων, ενώ θα αναπτυχθούν ειδικά λογισμικά και στατιστικά εργαλεία για την εύρεση συσχετίσεων μεταξύ των αυθεντικών και νοθευμένων λαδιών. Συνεπώς θα μπορεί πλέον το Πελοποννησιακό ελαιόλαδο να συγκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά με τους “ανταγωνιστές” του και να αποδειχθεί έτσι η αναμφισβήτητη ποιότητά του, βοηθώντας έτσι στο να βελτιώσει το Brand name που έχει στο εξωτερικό, προσδίδοντάς του υπεραξία. 
 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε επίσης τη συνεργασία του εργαστηρίου για να δημιουργηθεί ένα κέντρο πιστοποίησης και ελέγχου των προϊόντων μας, με υπηρεσίες υψηλού επιστημονικού επιπέδου, ώστε να τους προσδώσει υπεραξία. και πρόσθεσε ότι «κρίσιμο ρόλο στη στρατηγική μας αυτή παίζει η βιοποικιλότητα και η διατροφική μας αλυσίδα». Μάλιστα η συνεργασία αυτή, όπως επεσήμανε ο κ. Σκαλτσούνης, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και έθεσε στη διάθεση της Περιφέρειας τις υπηρεσίες του εργαστηρίου.