ΡεπορτάζΑρχείο

Το Planet Solar τουριστική ατραξιόν του Ναυπλίου!

Ποιο Παλαμήδι; Ποιο Μπούρτζι; Αυτό που κλέβει την παράσταση από τους τουρίστες αυτές τις μέρες δεν είναι άλλο από το MS Turanor PlanetSolar, ένα αλλοπρόσαλλο σκαρί που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η πόλη του Ναυπλίου. Ακόμα και οι ξένοι τουρίστες δεν παύουν να κοιτάνε και να φωτογραφίζουν το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Μία απρόσμενη τουριστική ατραξιόν για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της πόλης, έστω και παροδική.

Το PlanetSolar κατασκευάστηκε στη Γερμανία το 2010 και κοστίζει περί τα 15 εκατομμυρία ευρώ, ενώ τελεί υπό Ελβετική σημαία. Για όσους αναρωτιούνται τι δουλειά έχει η Ελβετία με τη ναυτιλία μιας και δεν βρέχεται από θάλασσα, σας πληροφορούμε ότι η χώρα διαθέτει εμπορικό λιμάνι στη Βασιλεία, πόλη η οποία διασχίζεται από τον Ρήνο, ενώνοντάς την με το λιμάνι του Ρότερνταμ.

Το σκάφος μπορεί να μην είναι πολύ πρακτικό -είναι μεγάλο (31μ. μήκος – 15μ. πλάτος), είναι βαρύ (85 τόνους), είναι αργό (7,5 κόμβοι ταχύτητα ταξιδιού) και χρειάζεται να αποφεύγει τα σύννεφα- ωστόσο μας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να κινήσουν τα πλοία στο μέλλον.


 

Ας δούμε όμως κάποιες άγνωστες πτυχές από το εξωτερικό και το εσωτερικό του πρωτότυπου και συνάμα εντυπωσιακού καταμαράν:

1.)  Οι δύο μπαταρίες λιθίου, συνολικού βάρους 8,5 τόνων, βρίσκονται στα μισοβυθισμένα ύφαλα του πλοίου. Τα μέλη του πληρώματος θα πρέπει να μεταβούν στο κάτω μέρος του πλοίου για να έχουν πρόσβαση στις μπαταρίες και τις μηχανές, οι οποίες είναι χωμένες σε ένα ειδικά διαμορφωμένο αδιάβροχο διαμέρισμα. Οι μπαταρίες αυτές είναι οι μεγαλύτερες σε μήκος μη στρατιωτικές φορητές μπαταρίες στον κόσμο. Από άδειες χρειάζονται γύρω στις δύο ημέρες για να φορτίσουν πλήρως, και χωρίς ήλιο είναι σε θέση να ταξιδέψουν το σκάφος για 72 ώρες. 

2.) Το πλοίο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει τη μεγαλύτερη επιφάνεια του καταστρώματος στα φωτοβολταϊκά πάνελ. Το κατοικίσιμο μέρος είναι αρκετά περιορισμένο και υπάρχουν μόνο λίγα παράθυρα. Μάλιστα η γωνία του πίσω πτερυγίου μπορεί να ρυθμιστεί με τη χρήση υδραυλικού συστήματος, ώστε να αιχμαλωτίζει τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ηλιακής ενέργειας, για όσο το σκάφος βρίσκεται στη θάλασσα.

3.) Τα φωτοβολταϊκά κύτταρα στο κατάστρωμα είναι σε κομμάτια. Όταν το πλοίο βρίσκεται στη θάλασσα το πλήρωμα εκτείνει χειροκίνητα το ανώτερο στρώμα πάνω από τη πλευρά του πλοίου, δίνοντας έτσι ένα μέγιστο 516 τετραγωνικών μέτρων φωτοβολταϊκών πάνελ. Τα φωτοβολταϊκά κύτταρα έχουν μία απόδοση 22,6% και καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του καταστρώματος. Σε αντίθεση με άλλα φωτοβολταϊκά πάνελ, αυτά είναι λιγότερο ευαίσθητα και μάλιστα μπορούν να κρατήσουν το βάρος ενός ανθρώπου, μέχρι 80 κιλά.

4.) Η γέφυρα δεν διαφέρει πολύ από ένα πλοίο παρόμοιου μεγέθους, αντιθέτως θα λέγαμε ότι είναι κάπως στενός ο χώρος, αν και υπάρχουν κάποιες έξτρα τεχνικές προδιαγραφές σε σχέση με άλλα σκάφη. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες με ισχύ 60kW είναι αυτοί που κινούν το σκάφος αθόρυβα και χωρίς δονήσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και με ένα ηλεκτροκίνητο όχημα.

5.) Το σκάφος σύμφωνα με τον έμπειρο καπετάνιο του Gérard d’Aboville θα μπορούσε ως πρωτότυπο να έχει κατασκευαστεί αρκετά ελαφρύτερο.

Το παρακάτω πάνελ ελέγχει τον εξωτερικό φωτισμό του σκάφους. 

6.) Υπάρχει χώρος για μέχρι 9 άτομα στα 6 συνολικά δωμάτια του σκάφους.

7.) Μία σχετικά μικρή κουζίνα αναλαμβάνει να υποστηρίξει το περιορισμένο πλήρωμα του σκάφους ως προς τη διατροφή του.

8.) Σε σχέση με τον Φιλέα Φογκ που έκανε τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες, το ηλιακό καταμαράν πέτυχε το ίδιο σε 584! Συγκεκριμένα αναχώρησε από το Μονακό στις 27 Σεπτέμβρη του 2010 και επέστρεψε στις 4 Μαϊου του 2011. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έκανε στάση σε 28 χώρες και 52 πόλεις.

 

Επόμενη στάση του επιβλητικού καταμαράν η Ερμιονίδα και η περιοχή του Αργολικού Κόλπου γύρω από το Σπήλαιο Φράγχθι, όπου θα πραγματοποιηθούν αρχαιολογικές έρευνες από Έλληνες και Ελβετούς επιστήμονες, για την ανακάλυψη του αρχαιότερου χωριού στην Ευρώπη. Το “ηλιακό θαύμα” θα κάνει τις γεωφυσικές μετρήσεις με τη συμβολή του Ελληνικού σκάφους “Αλκυών” του ΕΛΚΕΘΕ, που μπορεί να επιχειρεί σε παράκτιες αβαθείς περιοχές. Σκοπός να μελετηθούν οι περιοχές στον Αργολίκό Κόλπο, οι οποίες στα προϊστορικά χρόνια βρίσκονταν πάνω από την επιφάνεια των υδάτων, αλλά σήμερα πια έχουν βυθιστεί.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ