ΆρθροΑρχείο

Μικρό και μεγάλο καλάθι

Ακούω πολλούς να παραπονιόνται ότι ο πρωθυπουργός πήγε στην ΔΕΘ με μικρό καλάθι. Αυτό είναι αλήθεια. Το μόνο που μας έταξε ήταν €0,10 μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Ο,τι του επέτρεψαν μας έταξε, γιατί είναι γνωστό ότι δεν κάνουμε κουμάντο εμείς στο σπίτι μας, αλλά η τρόικα, που μας έφερε το φευγάτο το γιωργάκι και που εμείς δεν κάναμε έκτοτε τίποτα για να την στείλουμε από ’κεί που μας ήρθε.

 

Τι θα προτιμούσατε εσείς; Μικρό καλάθι και λίγες υποσχέσεις που θα πραγματοποιηθούν ή μεγάλο καλάθι, πληθώρα υποσχέσεων, του τύπου «λεφτά υπάρχουν» και αυτοκτονίες; Εγώ το μικρό καλάθι, χωρίς δεύτερη σκέψη. 10 λεπτά μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τόσα μπορούν, τόσα έδωσαν. Γιατί; Δεν ευθύνεται η τρόικα γι’ αυτό. Η απατεωνιά μας ευθύνεται. Η κυβέρνηση έχει κι ένα λαθρεμπόριο καυσίμων να αντιμετωπίσει και οι εγκέφαλοι του υπουργείου βρήκαν τον τρόπο για να το πατάξουν: Εξίσωσαν τις τιμές πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης! Ωραία! Αν έριχναν λίγο την περηφάνια τους και ρώταγαν πώς αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις άλλες χώρες, –ε, όχι, δεν ζουν άγγελοι στις άλλες χώρες, έχουν κι εκεί τους απατεώνες τους,– θα είχαν αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χωρίς να μας ξεπαγιάσουν. Θα μπορούσα να τους πω μερικούς καλούς τρόπους, για να σταματήσει το λαθρεμπόριο, αλλά οι εγκέφαλοι μίλησαν πρώτοι και είπαν αλακίες (με «μ» μπροστά). Εξίσωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Και νομίζουν ότι το λαθρεμπόριο σταμάτησε. Εν τάξει. «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», κύριοι μεγαλο(αν)εγκέφαλοι του υπουργείου, που έχετε μια αντιλαϊκή λύση (μπορεί και περισσότερες) για κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται.

 

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εγώ βάζω στοίχημα ότι το λαθρεμπόριο συνεχίζεται, ενώ όλη η Ελλάδα παγώνει, τον χειμώνα βεβαίως, –το καλοκαίρι δεν… κρυώνουμε. Συνεχίζεται ίσως σε μικρότερη έκταση από πριν, γιατί μπορεί αυτός να ήταν ο λόγος της εξίσωσης των τιμών: Να πετάξουν έξω απ’ το κύκλωμα τους μικρούς, που, για να «μεγαλώσουν», έσπαζαν τις τιμές κι έφερναν ανακατωσούρα.

 

Ίσως γι’ αυτό και η μείωση των 10 λεπτών στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Για να μην μπορούν να μπουν στο κύκλωμα οι μικροί, που έφερναν ανακατωσούρα, γιατί τα 10 λεπτά, δέκα λεπτά είναι μόνο και «τι ’ν’ ο κάβουρας τι ’ν’ το ζουμί του;» Τι χαΐρι και προκοπή να γίνει με δέκα λεπτά; Ενώ αν ήταν μεγαλύτερη η μείωση, θα έκαναν όλοι, μικροί μεγάλοι, γιούρια στον ταβλά με τα κουλούρια και θα γινότανε τα έλα να δεις.

 

Εγώ απ’ την άλλη μεριά, δεν έχω καταλάβει τι σημαίνει λαθρεμπόριο καυσίμων. Θα σας πω τι καταλαβαίνω κι αν κάνω λάθος, διορθώστε με: Σημαίνει ότι ορισμένοι επιτήδειοι να πουλάνε σε γειτονικές χώρες, πετρέλαιο για πετρέλαιο κίνησης, που έχουν αγοράσει ως πετρέλαιο θέρμανσης,  και να κερδίζουν την διαφορά του φόρου. Τι άλλο μπορεί να είναι; Ας προσπαθήσουμε να βρούμε μια φιλολαϊκή λύση στο πρόβλημα. Και το πετρέλαιο θέρμανσης είναι φορολογημένο, δεν είναι; Τότε γιατί οι μεγαλο(αν)εγκέφαλοι του υπουργείου δεν εξισώνουν τις τιμές; Θα μου πείτε τώρα ότι αυτό έκαναν, αλλά δεν εννοώ αυτήν την εξίσωση εγώ. Εννοώ να φτάσει η τιμή του πετρελαίου κίνησης να είναι ίση με του πετρελαίου θέρμανσης. Τότε θα μπορούσε το επίσημο κράτος να κάνει την εξαγωγή καυσίμων προς τις γειτονικές χώρες, χωρίς την μεσολάβηση μεσαζόντων-λαθρεμπόρων. Θα μου πεις τώρα ότι το κράτος θα έχανε απ’ τα μειωμένα έσοδα του πετρελαίου κίνησης. Φυσικά και θα ΄χανε από ’κεί, αλλά υπάρχουν και πλεονεκτήματα:

 

  1. Επιπλέον έσοδα απ’ την εμπορία διυλισμένου πετρελαίου στις γειτονικές χώρες.
  2. Τέρμα οι μισθοί των ελεγκτών μέσα στην επικράτεια, που ελέγχουν τα καύσιμα στα πρατήρια. (Τι να ελέγξουν; Ένα το καύσιμο, μία η τιμή, δεν χρειάζεται έλεγχος).
  3. Οι πολίτες θα είναι ζεστοί τον χειμώνα και δεν θα καίνε τα… δάση μας στα τζάκια τους.

 

Όλ’ αυτά βεβαίως αν το λαθρεμπόριο γίνεται έτσι όπως είπαμε πιο πάνω. Δεν πιστεύω να αγόραζαν πετρέλαιο κίνησης και να το πούλαγαν για θέρμανσης, γιατί θα έμπαιναν μέσα σόλο καπίκι. Όπου κι αν το πούλαγαν, είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό, πετρέλαιο θέρμανσης για κίνησης πούλαγαν. Αν το πούλαγαν στο εσωτερικό, είναι εύκολο να βρεθούν οι αποδέκτες. Ας το παίξουμε τώρα και λίγο μυστικοί πράκτορες. Σε αρκετά βυτία που φορτώνουν στα διυλιστήρια κάποιος υπάλληλος της κυβέρνησης κολλάει μια συσκευή παρακολούθησης και το ΣΔΟΕ ξέρει ανά πάσαν στιγμήν που είναι το βυτίο, που σταμάτησε, τα πάντα. Μετά έφοδο στα πρατήρια που έχει σταματήσει το βυτίο. Για να δούμε τι πετρέλαιο έχει και σε ποια δεξαμενή. Εύκολος είναι ο έλεγχος. Αντί γι’ αυτά όμως, αποφασίσαμε να πουντιάσουμε όλους τους Έλληνες και να εισπράξουμε τους φόρους. Που αυτός ήταν ο σκοπός μας εξ αρχής: Η είσπραξη του επιπλέον φόρου! Γιατί, αν θέλαμε απλώς να πατάξουμε το λαθρεμπόριο, που δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν το πατάξαμε, θα επιστρέφαμε τον επιπλέον φόρο στους δικαιούχους. Πώς; Δεν είμαι πρόχειρος να απαντήσω τώρα, αλλά κάποιος τρόπος θα υπάρχει, είμαι σίγουρος. Δεν έγινε τίποτα τέτοιο όμως. «Άσ’ τους ηλίθιους να ξεπαγιάσουν ! Τα δικά μας σπίτια είναι ζεστά! Και τα βλαστάρια μας δεν κινδυνεύουν να πάθουν κρυοπαγήματα». Μας πέταξαν το κόκαλο του λαθρεμπορίου καυσίμων και είναι ευχαριστημένοι! «Αφού είσαι ανίκανος και δεν μπορείς να πιάσεις τους ενόχους, κύριε, να χάσεις απ’ το λαθρεμπόριο! Βάσει ποια λογικής θα πληρώσω εγώ την νύφη και θα πάθουν κρυοπαγήματα τα δικά μου τα βλαστάρια;» Καταλάβατε τώρα γιατί δεν πιστεύω τίποτα απ’ όσα μας λένε;

 

Κι έχεις και τον άλλον, τον υποψήφιο πρωθυπουργό μας ντε, το καμάρι μας, τον Αλέξη, που ακόμη διαφωνούν εκεί μέσα για το τι θα πει στην ΔΕΘ απόψε, να σου λέει ότι όλ’ αυτά θα τακτοποιηθούν σε βάθος χρόνου. Δηλαδή, πόσο βάθος θα έχει αυτός ο χρόνος; Για να ξέρω κι εγώ τι σωσίβιο να κουβαλάω μαζί μου. Καλά, θα πάρω υπερωκεάνιο! Θα επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι, θα προσληφθούν κι άλλοι στο δημόσιο, (τι να τους κάνουμε;) θα αυξηθούν οι μισθοί, (τότε να δεις λεφτά! Πού θα τα βρούμε δεν ξέρω, αλλά ο Χολαργός εκεί είναι, θα τον βάλουμε να κόβει τρισεκατομμύρια δραχμούλες, το εθνικό μας νόμισμα, βρεεεεεεε…) αυτά όμως σας τα εξήγησε η Αθηνά προχτές στον έντυπο «Αναγνώστη» κι ο θεός να βάλει το χέρι του! Τα έχουμε ξαναπεράσει αυτά. Ρωτήστε και κάναν γεράκο, που να θυμάται την κατοχή. Θα σας πει τι μπόρα έρχεται! Με αστροπελέκια! Τότε όμως θα πρέπει να ξεχάσετε και τα διακοσμητικά φτερά παγωνιών εκ Ταϊλάνδης. Με τι θα τα πληρώνουμε; Με δραχμές; Καλά, μην γυρίσετε πλευρό. Έτσι να μείνετε, βγαίνουν ωραία όνειρα!

 

ο θείος Τάκης (Παναγιώτης Περράκης)

 

Το κείμενο που διαβάσατε ήταν μια προσφορά της Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής «Αλεύρι & Ζάχαρη», Σιδηράς Μεραρχίας 26, Ναύπλιο, με πάντα φρέσκα προϊόντα και αγνά υλικά.   Σας συστήνω να δοκιμάσετε τα νέα προϊόντα τους: Εξαιρετικά σάντουιτς και υπέροχες, φρεσκοφτιαγμένες σαλάτες.

Και

Του POPEYE bistro, Σταϊκοπούλου 32, Ναύπλιο, για ποιοτικό φαγητό, την νοστιμότερη πίτσα που έχετε ποτέ δοκιμάσει, τέλειες μακαρονάδες, εξαιρετικά και προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά και μια αξιόλογη συλλογή από ελληνικές και ξένες μπρες.

Και στα δύο αυτά μαγαζιά προτείνω να δοκιμάσετε τον καφέ τους. Εξαιρετικός! Ο καλύτερος καφές στην πόλη!

Η επιλογή και ανάπτυξη του θέματος, όπως πάντα, δική μου! Αυτό το τελευταίο σημαίνει (για όσους δεν μπορούν να καταλαβαίνουν ελληνικά,)  ότι οι χορηγοί  μπορεί και να μην συμφωνούν με το θέμα ή με την ανάπτυξή του, δημοκρατικά σκεπτόμενοι όμως, δεν επεμβαίνουν.