ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Αποκέντρωση για ΚΤΕΛ και Σταθμό Τρένου στο Ναύπλιο

Αποσυμφόρηση του κέντρου με μετακίνηση του ΚΤΕΛ και του Σιδηροδρομικού Σταθμού προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Καποδιστριακού Δήμου Ναυπλιέων, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Οι μελετητές της εκπόνησης του ΓΠΣ θεωρούν την ύπαρξη σιδηροδρομικής σύνδεσης ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη της πόλης του Ναυπλίου, δεδομένου ότι συμβάλει ιδιαίτερα στην κινητικότητα κατοίκων και επισκεπτών αλλά και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους.

Στα πλαίσια της μελέτης προβλέπονται δράσεις που αποσκοπούν στην επαναλειτουργία του τρένου, όπως το ερωτηματολόγιο που θα καταγράψει την «εν δυνάμει ζήτηση» και θα ενισχύσει το επιχείρημα ότι η γραμμή είναι βιώσιμη.

Επιπλέον προτείνεται ο καλύτερος σχεδιασμός του Τερματικού Σταθμού έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανή ενόχληση (οπτική, ηχητική, ασφάλειας κ.λπ.) από τη διέλευση και λειτουργία του τρένου.

Για το λόγο αυτό προτείνεται ο τερματικός σταθμός του τρένου να μεταφερθεί στο Βορειο τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμανιού έτσι ώστε να απελευθερωθεί το δάπεδο για άλλες πιο ήπιες δραστηριότητες. Η σύνδεση με το κέντρο της πόλης θα γίνεται με μικρό λεωφορείο μεγάλης συχνότητας.

Το ίδιο μάλιστα προτείνεται και για τον τερματικό σταθμό του ΚΤΕΛ που αυτή τη στιγμή επιβαρύνει συγκοινωνιακά αλλά και περιβαλλοντικά το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τη μελέτη ο τερματικός σταθμός των λεωφορείων θα βρίσκεται επίσης στο Βόρειο τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμανιού με δυνατότητα στάθμευσης δύο οχημάτων και εκδοτήριο εισιτηρίων.

Και σε αυτή την περίπτωση, το κέντρο της πόλης θα συνδέεται με το μικρό λεωφορείο μεγάλης συχνότητας που θα εξυπηρετεί και τον τερματικό σταθμό του τρένου.

 

Σχετικά θέματα:

– Αρχαιολογικός χώρος η Παραλιακή Ζώνη και η Καραθώνα

– Οι άξονες και οι στόχοι του πολεοδομικού σχεδιασμού Ναυπλίου