ΡεπορτάζΑρχείο

Αγωνία σε Αργολίδα, Κορινθία για την μεσημεριανή καταιγίδα που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου στην Ανατολική Πελοπόννησο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε Κόρινθο, Άργος, Σπάρτη, αλλά και τα Κύθηρα, αφού οι προβλέψεις δείχνουν να δέχονται αυτές οι περιοχές μεγάλο όγκο νερού. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν στην Πελοπόννησο και τη νύχτα και πιθανόν να υπάρξουν και πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως ανέφεραν εξάλλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων, φαίνεται πως η κακοκαιρία θα πλήξει μέχρι το μεσημέρι την Αττική αλλά δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ έντονη.

Εντονότερα φαινόμενα αναμένονται μετά το μεσημέρι προς το απόγευμα, κυρίως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και μεγάλο όγκο νερού σε Κορινθία και Αργολίδα και αργότερα στις Κυκλάδες.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 19/09/2020

Για το λόγο αυτό άλλωστε, η Επιτροπή Πρωταθλήματος και Κυπέλλου αποφάσισε εκτάκτως την αναβολή των αγώνων του κυπέλλου για σήμερα Σάββατο στην Αργολίδα. Την ίδια ώρα έχει γεμίσει το λιμάνι του Ναυπλίου με σκάφη, που βρήκαν καταφύγιο για την κακοκαιρία.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19/09/2020 ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μήνυμα sms στους κατοίκους της Αργολίδας. Μην μετακινείστε. Ασφαλίστε τα σπίτια σας

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει: «Σφοδρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις επόμενες ώρες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο που προς το βράδυ και αύριο μέχρι και το βράδυ θα επηρεάσουν πρώτα τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και στη συνέχεια τα κεντρικά και κυρίως τα νότια παράλια με ιδιαίτερα υψηλό τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε όλες τις παραπάνω προαναφερθείσες περιοχές. 
Λάβετε μέτρα προστασίας και συνεχίζετε να μένετε ενημερωμένοι μέχρι και την ολοκλήρωση του φαινομένου».

Το πρωί δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή της Κορινθίας και συγκεκριμένα στα Λουτρά Ωραίας Ελένης, που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, αλλά και να κλείσει προσωρινά ο δρόμος Ισθμού – Επιδαύρου. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός και η κυκλοφορία γίνεται κανονικά.

Σε τροχιά προς την Κρήτη ο Ιανός

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία (13.15μμ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο,  αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 19/09 να κινηθεί αρχικά νότια και στη συνέχεια νοτιοανατολικά με τα φαινόμενα του σταδιακά να περιορίζονται στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Από το απόγευμα του Σαββάτου 19/09 και την Κυριακή 20/09 ο ΙΑΝΟΣ θα επηρεάσει την Κρήτη.

Ο «Ιανός» ξεγέλασε το Ναύπλιο (Pics, Video)

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ έως και τη νύχτα της Κυριακής 20/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο.
 

Ύψη βροχόπτωσης

Πολύ μεγάλα ύψη βροχόπτωσης από τον Ιανό αναφέρει το Meteo.gr Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ήψη βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αιθηνών/meteo.gr. 

ΠΝΑΚΑΣ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ

 

Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 19/09 και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09 αντίστοιχα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αιθηνών/meteo.gr. Επισημαίνεται ότι λόγω διακοπών ρεύματος αρκετοί σταθμοί όπως αυτοί στη Λαμία, στο Μουζάκι και στην Καρδίτσα είναι εκτός σύνδεσης με αποτέλεσμα οι βροχές που παρουσιάζονται να είναι μικρότερες των πραγματικών.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ ΙΑΝΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ ΙΑΝΟΣ

 

Ο Μητσοτάκης για τα θύματα

Από την κακοκαιρία Ιανός η χώρα θρηνεί ήδη δύο θύματα. Η πρώτη νεκρή καταγράφηκε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων. Πρόκειται για μια γυναίκα που βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της, καθώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μανία της φύσης. Το δεύτερο θύμα, είναι ένας κτηνοτρόφος που αγνοούνταν σε χωριό στην Καρδίτσα. Επίσης, ακόμα μια γυναίκα αγνοείται στην Καρδίτσα. Πρόκειται για μια 40χρονη στο Μουζάκι η οποία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Πάμισου ποταμού, όταν επιχείρησε να περάσει τον πλημμυρισμένο δρόμο με το αυτοκίνητο της.

Εντωμεταξύ με μήνυμά του στο twitter ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τα συλλυπητήριά του:
«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τους συμπολίτες μας που χάθηκαν από το χτύπημα του Ιανού και να καλέσω τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση όσο διαρκεί το φαινόμενο. Αυτό που προέχει τώρα είναι η προστασία της ζωής. Όλες οι πληγείσες περιοχές θα έχουν άμεση στήριξη».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ ΘΑΝΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ