ΠολιτισμόςΑρχείο

Διάλεξη: Τοπογραφία και μνημεία του νεότερου ΄Αργους

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Αργείων «ο Δαναός» θα μιλήσει ο Χρήστος Πιτερός, Αρχαιολόγος με θέμα: «Τοπογραφία και μνημεία του νεότερου ΄Αργους».

Θα προβληθούν σχετικές διαφάνειες και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ποιος είναι ο Χρήστος Πιτερός;
Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και Αρχαιολογία και Τέχνη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. 

Ως αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού, υπηρέτησε αρχικά στη Βοιωτία ( Θ΄ ΕΠΚΑ) και στη συνέχεια στην Δ΄ ΕΠΚΑ στην Αργολίδα, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2010. 

Έχει διενεργήσει μεγάλο αριθμό σωστικών ανασκαφών στη Θήβα, τη Λιβαδιά, το Δήλεσι, τη Σαλαμίνα, στον τύμβο των Σαλαμινομάχων, την Ερέτρεια, την Επίδαυρο, την Ασίνη, το Ναύπλιο, την Τίρυνθα, το Τημένιο και κυρίως στην αιώνια πόλη του ΄Αργους, όπου επικεντρώθηκαν εξ αρχής τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα, όπως η οχύρωση, η πολεοδομική οργάνωση, η τοπογραφία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και η αργειακή πλαστική. ΄Εχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πολλές και σημαντικές επιστημονικές εργασίες, αλλά και εκλαϊκευτικά άρθρα στον αθηναϊκό και τοπικό τύπο. 

Αρκετές από αυτές, αναφέρονται στο ΄Αργος, όπως: «Το Αρχαίο Στάδιο του ΄Αργους», «Οι Πυραμίδες της Αργολίδας», «Συμβολή στην Αργειακή Τοπογραφία», «Προτάσεις για την ανέγερση ενός νέου Μουσείου στο ΄Αργος»,«Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Λάρισας του ΄Αργους», «Η Ακρόπολη της Λάρισας και τα τείχη της πόλης του ΄Αργους», «Η λατρεία των Διοσκούρων στο ΄Αργος», «Το ΄Αργος και ο Χάραδρος», « Υστεροαρχαϊκή επιτύμβια στήλη από το ΄Αργος», «Το Μυκηναϊκό ΄Αργος», «Ηραία τα εν ΄Αργει», «Θέρμες του ΄Αργους, ένας τεκές και ένα καφενείο στα χρόνια της Επανάστασης και της Ανεξαρτησίας», το θεωρούμενο ως « Σπίτι του Μακρυγιάννη» στο ΄Αργος. 

Διετέλεσε Διευθυντής της συστηματικής ανασκαφής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας στην Αρχαία Αγορά του ΄Αργους, Αναπληρωτής Διευθυντής της Δ΄ ΕΠΚΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής έκδοσης του περιοδικού «Ναυπλιακά Ανάλεκτα» (VII, 2009).