ΚοινωνίαΑρχείο

Στο Δήμο Ναυπλιέων το 1ο φαρμακείο του Ελληνικού Κράτους

Εγκρίθηκε σήμερα (5/11/2014), από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η απευθείας εκποίηση στο Δήμο Ναυπλιέων, του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου, κατασκευής του 19ου αιώνα, που στέγαζε το πρώτο φαρμακείο του ελεύθερου ελληνικού κράτους, ιδιοκτησίας του Μπονιφατίου Μποναφίν, στο οποίο ταριχεύθηκε, ο Ιωάννης Καποδίστριας, μετά τη δολοφονία του. Η εκποίηση πραγματοποιείται έναντι ελαχίστου τιμήματος 570.000 ευρώ.

Το κτίριο, που αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της ιστορίας του Ναυπλίου, αλλά και της νεώτερης Ελλάδας, πρόκειται να αξιοποιηθεί από το Δήμο ως πολιτιστικός χώρος, αφιερωμένος στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Σχολιάζοντας την απόφαση της εκποίησης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργος Διδασκάλου, τόνισε:

«Οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχοντας πλήρη επίγνωση της σημαντικότητας για την πόλη του Ναυπλίου, αλλά και την πολιτιστική μας κληρονομιά της αξιοποίησης και διατήρησης του ιστορικού κτιρίου του φαρμακείου του Μπονιφατίου Μποναφίν, έδρασαν άμεσα μόλις έγιναν αποδέκτες του σχετικού αιτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου και των Ιερών Ναών στους οποίους ανήκε το κληροδότημα.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες γνωμοδότησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών της Α.Δ. και τελικά εγκρίναμε την απ’ ευθείας εκποίησή του στο Δήμο Ναυπλιέων».