ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Προϋπολογισμός νοικοκυρέματος ή αριθμών;

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2015, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες 19 Νοεμβρίου 2014, ένας προϋπολογισμός που από πριν ακόμα ψηφιστεί, έχει προκαλέσει διαμάχες και διαφορετικές ερμηνείες.

Όπως αποκαλύπτεται και από τις σημερινές αναφορές, βλέπουμε πως από τη μία μεριά ο προϋπολογισμός είναι “ισοσκελισμένος και νοικοκυρεμένος“, και από την άλλη είναι “απλά αριθμοί που δεν μεριμνούν για τον άνθρωπο“. 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υποστηρίζει πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό νοικοκυρέματος και μεγέθυνσης της τοπικής οικονομίας.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου αναφέρει:

«Αποδίδουμε πρωτόγνωρο έργο με τους πόρους που διαθέτουμε και αυτή είναι η μεγάλη κατάκτηση της περιφερειακής αρχής» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και υπογράμμισε ότι «αξιοποιούμε πλήρως όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και συνεχώς δημιουργούμε νέες οικονομικές δυνατότητες για την ανάπτυξη του σχεδιασμού του ετήσιου προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η κοινωνική πολιτική και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Την κατάπληξή του διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για αυτούς που εγκαλούν την περιφερειακή αρχή γιατί εξασφάλισε 88 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τη στιγμή που στο σύνολό τους οι λοιπές Περιφέρειες της χώρας έλαβαν «υπόσχεση» για 20 εκατομμύρια ευρώ. «Η διεκδικητικότητα, το ολοκληρωμένο σχέδιο, η σκληρή δουλειά, μα πρωτίστως η ξεκάθαρη πολιτική στόχευση της περιφερειακής αρχής και της παράταξης της πλειοψηφίας είναι η απάντηση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ο κ. Τατούλης έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενίσχυση του θεσμού της Περιφέρειας ως την πρώτιστη διεκδίκηση από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ευθύνης, «ώστε να υπάρξει το πολιτικό αντικείμενο που θα δημιουργήσει νέες πολιτικές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αλλά και για να εξασφαλιστεί η οικονομική αειφορία των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων», σχολιάζοντας ταυτόχρονα με έντονο τρόπο τη δραστική περικοπή των πόρων κάθε χρόνο.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός του 2015 είναι απόλυτα ισοσκελισμένος και θα εφαρμοστεί πλήρως, όπως άλλωστε συνέβη και με τους προϋπολογισμούς των προηγουμένων ετών χωρίς καμία εκκρεμότητα.

Ιδιαίτερα καυστικός προς τη στάση των μειοψηφιών, εκτός της παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική» και της εκπροσώπου της κας Λυμπεροπούλου, οι οποίες τηρούν απόλυτα αρνητική στάση χωρίς ποτέ να καταθέσουν την οποιαδήποτε πρόταση ο κ. Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι «φοβούνται αυτό που είμαστε σήμερα, φοβούνται αυτό που θα είμαστε αύριο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει βγει μπροστά σε όλα τα πολιτικά ζητήματα της χώρας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει δημιουργήσει ισχυρό πολιτικό υπόβαθρο και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό και καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν μπορεί να τη βλάψει».

Πρότεινε επίσης ο κ. Τατούλης σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όλες οι παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, «ώστε να αποκαλυφθεί ο άκρατος λαϊκισμός και αρνητισμός τους» και υπογράμμισε την απουσία του επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας από τη συζήτηση του κορυφαίου πολιτικού θέματος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Ανοίξαμε δρόμους και αυτό είναι γεγονός» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αναφέρθηκε στις πολιτικές πρωτοβουλίες της περιφερειακής αρχής, όπως τη διεκδίκηση της ευθύνης του χωροταξικού σχεδιασμού, της διαχείρισης των οικοσυστημάτων, της εφαρμογής των λιμενικών πολιτικών, την υιοθέτηση των ΣΔΙΤ, της μόχλευσης της οικονομίας με τη συνύπαρξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας.

Ευθύνη της Περιφέρειας είναι η δημιουργία των υποδομών και το αποτέλεσμα που έχει παραχθεί δεν έχει προηγούμενο στην Πελοπόννησο, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, και όχι η επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία ανήκει στους ιδιώτες. «Από την πλευρά μας πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον και το αποτέλεσμα είναι να γίνονται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο».

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στη σχολική μεταφορά, «την οποία παραλάβαμε με κόστος 37,5 εκατομμύρια ευρώ και πετύχαμε με τον τρόπο εκτέλεσης του σχεδιασμού μας να έχει πέσει το κόστος αυτό στα 15 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μειωθεί στο ελάχιστο η ποιότητα της μεταφοράς των μαθητών. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα».

«Ο προϋπολογισμός του 2015 είναι ένας απόλυτος ισοσκελισμένος και ισορροπημένος προϋπολογισμός, ο οποίος κρύβει και εκπλήξεις όπως το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος» δήλωσε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε «κάνουμε έργα που μόνο οι «τυφλοί» πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν βλέπουν».    
 

Η παράταξη του Οδυσσέα Βουδούρη πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση, τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός του 2015 μεριμνά για αριθμούς και όχι για ανθρώπους και αναλύει τους λόγους παρακάτω:

«Με διαδικασία “fast truck” και εμβόλιμη δεύτερη συνεδρίαση την ίδια μέρα, επέλεξε η Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει στις 19 Νοεμβρίου, στην κορυφαία διαδικασία που είναι η συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού 2015 της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Για άλλη μια φορά από σύσσωμη την Αντιπολίτευση τέθηκε το ζήτημα των πρόχειρων, αντιδημοκρατικών και έξω από κάθε λογική διαβούλευσης και συνεννόησης μεθοδεύσεων του κ. Π. Τατούλη και της παράταξής του.  Ωστόσο εκείνοι επέμειναν και ψήφισαν μόνοι τους τον Προϋπολογισμό, «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα και στις επιλογές που επιβάλουν κυβέρνηση, Τρόικα και Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Μάλιστα ενώ εισπράττουν μέσω φόρων από τους πολίτες πόρους για την τοπική αυτοδιοίκηση, επιστρέφουν σ΄αυτή  μόνο το 60%. Σ΄ αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας της Περιφέρειας,  όσο κι αν ψάξει κάποιος, πουθενά δεν θα βρει πολιτικές ανάπτυξης που θα αντιμετωπίζουν την κρίση, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση της  παραγωγής και των υποδομών, προβλέψεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Καμία μέριμνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των κατοίκων της Πελοποννήσου.

Στον αντίποδα, ωστόσο, κανένας από την πλειοψηφία δεν σκέφτηκε ότι… μπορεί και να χρειαζόταν ανάλογος περιορισμός σε δαπάνες υπερωριών, μετακινήσεων προσωπικού, δημοσίων σχέσεων με συμμετοχή σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας εκθέσεις και εκδηλώσεις.  

Η «Πελοπόννησος Πρώτα» καταψήφισε τον προϋπολογισμό που αποτελεί «καθρέφτη» των πολιτικών επιλογών που επιβάλει η Τρόικα,  που μεριμνά μόνο για αριθμούς και δείκτες και όχι για ανθρώπους. Καταψήφισε έναν άκρως αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό, που πετσοκόβει δραματικά, έως και 50%, κοινωνικούς πόρους που κατευθύνονται π.χ. στα διατροφικά επιδόματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στη μεταφορά μαθητών κ.α.

Εκτός του προϋπολογισμού, στην χθεσινή συνεδρίαση του Π.Σ. επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η Περιφερειακή Αρχή συντάσσεται απόλυτα με την πολιτική της Κυβέρνησης, για την μεταφορά δημοσίων εκτάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ και του ξεπουλήματος δημοσίου πλούτου της χώρας. Η σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει η «Πελοπόννησος Πρώτα» δεν έλαβε καμία συγκεκριμένη απάντηση.

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι η περιφερειακή Αρχή δεν έχει πρόταση αξιοποίησης των εκτάσεων της περιφέρειας Πελοποννήσου για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Ενώ ο κ. Τατούλης διατύπωσε με σαφήνεια, ότι δεν πρόκειται να λάβει ουδεμία πρωτοβουλία να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται για τον τόπο και τις επόμενες γενιές. Την ώρα που άλλες Περιφέρειες, Δήμοι και συλλογικότητες  έχουν ξεσηκωθεί κατά της πολιτικής ξεπουλήματος της χώρας, η Κυβέρνηση στο πρόσωπο του Κ. Τατούλη έχει βρει πρόθυμο συνένοχο.»