ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Δεν πληρώνουν για πρόστιμα οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου

Η ΠΕΔ Πελοποννήσου συνεδρίασε εχθές Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014, στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλιού Δημαρχείου Δήμου Τρίπολης, υπό την προεδρία του δημάρχου Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου. Η συνεδρίαση έγινε στη σκια της ανακοίνωσης της “καμπάνας” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απορρίμματα, για την οποία οι δήμοι της Πελοποννήσου με ψήφισμα που εξέδωσαν, αρνούνται να μετακυλήσουν τα πρόστιμα αυτά στους Δημότες τους, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις των 12 τελευταίων ετών για έλλειψη εθνικής στρατηγικής.

Οι σημαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν οι παρακάτω:

1.) Πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.
Τα μέλη του Δ.Σ. εξέδωσαν ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

Η μεγάλη και συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εσόδων των Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελής  Πόρους, όπως διαφαίνεται καθαρά και στο σχέδιο του Προϋπολογισμού έτους 2015, δεν επιτρέπει, καμιά σκέψη για μετακύλυση των προστίμων αυτών στους Δημότες μας.

Μπορεί ορθά να επιβλήθηκαν τα πρόστιμα αυτά στη Χώρα μας, γιατί ενώ οι Κυβερνήσεις, από το 2002, γνώριζαν το πρόβλημα, δεν σχεδίασαν, ούτε βεβαίως εφάρμοσαν, μια εθνική στρατηγική για την επίλυση του.
 
Η Περιφερειακή Ένωση Πελοποννήσου, διαμαρτύρεται έντονα και δεν δέχεται να πληρώσουν οι Δήμοι, ούτε ένα ευρώ, για ένα πρόβλημα που ουδέποτε τους δόθηκε η αποκλειστική αρμοδιότητα να δρομολογήσουν την επίλυση του.   

2. Διοικητική και Τεχνική υποστήριξη των Δήμων, στα πλαίσια των διατάξεων των άρθρων 94 και95 του Ν. 3852/2010(Καλλικράτης)
Τα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισαν να ζητήσουν, για όσους Δήμους επιθυμούν την ίδρυση και στελέχωση τμημάτων πολεοδομίας, την επίσπευση της  έκδοσης από τους Υπουργούς των προβλεπόμενων κοινών αποφάσεων, όπως ορίζουν οι διατάξεις των νόμων. 

3.) Ενημερωτικό σημείωμα της ΚΕΔΕ για τον Προϋπολογισμό έτους 2015
Τα μέλη του Δ.Σ. εξέδωσαν ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

Οι Δήμοι μας έχουν συμβάλλει όσο κανένας άλλος φορέας, στην προσπάθεια της Χώρας μας να αντιμετωπίσει τη μεγάλη οικονομική κρίση, στηρίζοντας ταυτόχρονα, με κάθε τρόπο, τις τοπικές κοινωνίες ώστε να παραμείνουν όρθιες. Έχει όμως προ πολλού ξεπεραστεί κάθε όριο αντοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι, Κυβέρνηση, Πολιτικά Κόμματα, Πολίτες.

Διεκδικούμε στον Προϋπολογισμό του 2015, να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση τους θεσμοθετημένους πόρους, ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο κοινωνικό της ρόλο, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης  που βιώνει η Χώρα και οι Πολίτες της.

4.  Καταστατική θέση των Αιρετών
Τα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ να διαβάσει το ψήφισμα που εξέδωσε η ΠΕΔ σχετικά με το θέμα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ,που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 5-12-2014.

5.) Διοικητικά και οικονομικά θέματα
Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. όσον αφορά στα διοικητικά και οικονομικά θέματα  ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις.

6.) Ορισμός εκπροσώπων της ΠΕΔ Πελοποννήσου σε Επιτροπές
Τέλος, με ομόφωνες, επίσης, αποφάσεις ορίστηκαν εκπρόσωποι της ΠΕΔ με τους αναπληρωτές τους σε Επιτροπές και Συμβούλια Περιφερειακού και Νομαρχιακού Επιπέδου.