ΟικονομίαΑρχείο

Μπορεί να πάει στα 750 κιλά ανά στρέμμα το όριο για χυμοποίηση;

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί έντονη φημολογία ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόκειται να θέσει τα 750 κιλά ανά στρέμμα ως ελάχιστη παραγωγή για χυμοποίηση, αλλιώς ο παραγωγός δεν θα λάβει την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Πρόκειται για μία είδηση η οποία έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους εσπεριδοπαραγωγούς της Αργολίδας με τους αγρότες να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Το καθεστώς που αφορά τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση για τα πορτοκάλια στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, και συγκεκριμένα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον ορισμό της παραγωγής που πρέπει να διατεθεί προς χυμοποίηση, φέρνει με σχετική Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Δαβάκης.  

Στην Λακωνία εκκρεμεί ακόμα η καταβολή της de minimis αποζημίωσης των ντόπιων παραγωγών εσπεριδοειδών, χωρίς να γνωρίζει κανείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκεκριμένη διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο ο βουλευτής ζητά επιπλέον από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τον ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα καταβολής της de minimis ενίσχυσης που έχει υποσχεθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του εισοδήματός τους.