Στο ΣτΕ προς έγκριση το «Kilada Hills»
Τη δημιουργία στην Ερμιονίδα του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα τουριστικού χωριού στη χώρα μας, με 320 επαύλεις, 100 βίλες και 28 κατοικίες, ξενοδοχείο 300 κλινών, κέντρο αναζωογόνησης, beach club με καμπάνες «επάνω στο κύμα» και 768 στρέμματα γκολφ περιλαμβάνει επενδυτικό σχέδιο που βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς αξιολόγηση.
Εφόσον εγκριθεί, ο τουριστικός οικισμός θα αναπτυχθεί στην –αδόμητη σήμερα– πλαγιά ανάμεσα στο Κρανίδι και την Κοιλάδα. Τόσο το μέγεθος της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης, πάντως, όσο και η ανάπτυξη γκολφ σε μια άνυδρη περιοχή προβλημάτισαν τις υπηρεσίες κατά τη διαδικασία αδειοδότησης.
Τα βασικά στοιχεία της επένδυσης «Kilada Hills», όπως αυτά προκύπτουν από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και τη μελέτη του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) του έργου, έχουν ως εξής:
Η τουριστική εγκατάσταση θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.079 στρεμμάτων, η οποία (κάτι που μέχρι σήμερα δεν το έχουμε δει σε ανάλογου μεγέθους επενδύσεις) δεν έχει ενιαίο χαρακτήρα, αλλά είναι κατακερματισμένη σε τρία σημεία της ίδιας περιοχής, ανάμεσα στα οποία μεσολαβούν άλλες ιδιοκτησίες. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης ανήκει στη Mindcompass Overseas, θυγατρική της Dolphin Capital Investors. Ολα αυτά, βέβαια, είναι εφικτά χάρη στη νέα νομοθεσία για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
Το επενδυτικό σχέδιο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:
• Η πρώτη ενότητα (530 στρ.), στο νοτιοανατολικό τμήμα, περιλαμβάνει ξενοδοχείο 300 κλινών (με 12 σουίτες, κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόρια κ.λπ.). Και οικιστική ζώνη με 60 επαύλεις των 600 τ.μ. και 28 κατοικίες των 200 τ.μ. (500 κλίνες). Η συνολική δόμηση είναι 66.600 τ.μ. Κατά παρέκκλιση εγκρίνεται η ανέγερση τοπόσημου ύψους 15 μέτρων (πύργος) σε τμήμα του ξενοδοχείου.
• Η δεύτερη ενότητα (1.425 στρ.) στο βόρειο τμήμα περιλαμβάνει 260 επαύλεις των 440 τ.μ. (συνολική δόμηση 114.400 τ.μ.) και γήπεδο γκολφ 768 στρ. με βοηθητικά κτίρια 5.000 τ.μ.
• Η τρίτη ενότητα (116 στρ.) στο νοτιοδυτικό άκρο περιλαμβάνει 100 βίλες των 200 τ.μ. (συνολική δόμηση 20.000 τ.μ.).
• Τέλος, η τέταρτη ενότητα (8 στρ.) βρίσκεται στην παραλία Λεπίτσα και περιλαμβάνει beach club με 13 ξύλινες καμπάνες (συνολική δόμηση 1.578 τ.μ).
Συνολικά, λοιπόν, στην έκταση θα χτιστούν 178.428 τ.μ. κατοικιών (επαύλεις, βίλες κ.λπ.) και 29.150 ξενοδοχειακών και λοιπών εγκαταστάσεων (ήτοι 207.578 τ.μ.). Να σημειωθεί ότι στις αναφερόμενες εκτάσεις περιλαμβάνονται και οι δασικές (42,5 στρέμματα), οι οποίες στο τελικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος (που βρίσκεται στο ΣτΕ για έλεγχο) αφαιρέθηκαν, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού για ακόμα 38 στρέμματα. Οι οικοδομήσιμοι χώροι καταλαμβάνουν το 29,4% της έκτασης, οι κοινόχρηστοι ακόμα 29,4% και το υπόλοιπο 41,1% το γήπεδο γκολφ. Να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή βρίσκεται η ξενοδοχειακή μονάδα Αmanzoe και το Amanzoe Beach Club που λειτουργούν από το 2012, καθώς και το υπό ανακαίνιση ξενοδοχείο Nikki Beach, όλα της Dolphin Investments. Σύμφωνα με τη μελέτη ΕΣΧΑΣΕ, η επένδυση έχει ύψος 418 εκατ. ευρώ και στοχεύει «στο να αποτελέσει ένα από τα πιο ιδιαίτερα παραθεριστικά θέρετρα της Ανατολικής Μεσογείου, με προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων, λάτρεις του γκολφ, αγοραστών των πολυτελών κατοικιών, ξένων επενδυτών και διεθνώς αναγνωρισμένων τουριστικών brands».
Το μεγάλο μέγεθος της επένδυσης, όσο και του γηπέδου γκολφ, συνεπάγεται μεγάλες ανάγκες σε νερό (ύδρευσης 350.000 κυβικά, άρδευσης 685.000 κυβικά ετησίως) σε μια περιοχή με οξύ υδατικό πρόβλημα, ιδίως το καλοκαίρι. Σύμφωνα με το ΕΣΧΑΣΕ, οι υδρευτικές ανάγκες θα καλυφθούν από το τοπικό δίκτυο και από δημοτική μονάδα αφαλάτωσης, η οποία όμως δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί και οι ανάγκες άρδευσης από επεξεργασμένα λύματα. Πάντως, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου επισημαίνει στη γνωμοδότησή του ότι η ποιότητα νερού του δικτύου, αλλά και των γεωτρήσεων, είναι ήδη κακή. Σημειώνεται ότι πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τη δημιουργία σε γειτονική έκταση 125 στρ. του παραθεριστικού οικισμού «Η Νέα Κοιλάδα», ιδιοκτησίας Υπαλλήλων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΠΗΓΗ