ΆρθροΑρχείο

«Βενετσιάνικο Ναύπλιο»: Το πείραμα που πέτυχε

Του Άκη Γκάτζιου

Το πείραμα πέτυχε. Το «Βενετσιάνικο Ναύπλιο» που οργανώθηκε το προηγούμενο αποκριάτικο Σαββατόβραδο άρεσε και στους ντόπιους και στους ξένους.

Ήταν πρωτότυπη και εξαιρετική η ιδέα να σκηνοθετηθεί έστω και ερασιτεχνικά και να ταιριάξει η Βενετσιάνικη θεατρική σκηνή στα μπαλκόνια, με τα Ντόµινο, τις ανθρώπινες µαριονέτες, την όμορφη  σαξoφωνίστρια ∆ιονυσία Γεωργιάδου και τους «Finger snap» που έκλεισαν με ένα ωραίο πάρτι, κάτω στην πλατεία Συντάγματος ανάμεσα στον κόσμο.

Αν έλειπαν κάποια προβλήματα στον ήχο και κάποιες άλλες μικρές οργανωτικές λεπτομέρειες, το «Βενετσιάνικο Ναύπλιο» στην γραφική αυτή μεριά της παλιάς πόλης, θα άγγιζε την τελειότητα. Όμως δεν έχουν τόση σημασία οι λεπτομέρειες, όσο η ιδέα και η εφαρμογή της.

Αν μάλιστα συνεχιστεί με πιο επαγγελματικούς ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια, τότε το Ναύπλιο θα έχει καταφέρει να ξεφύγει από τους ερασιτεχνισμούς και να ξεχωρίσει από τις άλλες πόλεις της χώρας, που μονολογούν και επαναλαμβάνονται στα Latin και στο κιτς. Απαραίτητη προφανώς είναι η πινελιά ενός σκηνοθέτη που να μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό το πρότζεκτ και φυσικά τα απαραίτητα κονδύλια από τον δήμο που τα τελευταία χρόνια αναμένει τα πάντα από τους εθελοντές. Αν μάλιστα αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι το όποιο κόστος για τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ανταποδοτικό, τότε θα συμβάλουν τα μέγιστα στην πόλη τους εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση. Ενδεχομένως, μια λύση πέρα και έξω από τα στενά οικονομικά του δήμου, θα ήταν η αναζήτηση χορηγών σε μεγάλες εταιρείες εθνικής εμβέλειας που θα έβρισκαν μοναδική ευκαιρία να προβάλουν τα προϊόντα τους σε τόσους χιλιάδες επισκέπτες (βέβαια για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει αφενός να παρουσιαστεί από πριν το πρότζεκτ και να λείψουν οι αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής και αφετέρου να «χτυπήσουν» πόρτες οι κατάλληλοι άνθρωποι).

Οι επιρροές  από το Βενετσιάνικο καρναβάλι, όσο ξενόφερτες κι αν είναι δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν αρμόζουν στο Ναύπλιο, που ακόμη και σήμερα οφείλει σε μεγάλο βαθμό την ιδιαιτερότητά του στο Βενετσιάνικο παρελθόν του.

Γι΄ αυτό η φετινή προσπάθεια που έρχεται λίγο πιο οργανωμένη από παλιότερους αποσπασματικούς πειραματισμούς, ας είναι η αρχή μιας επιτυχημένης, μοναδικής και ξεχωριστής διοργάνωσης που μπορεί να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.