ΠολιτισμόςΑρχείο

Αναμένεται να χτυπήσει το ρολόι της Ακροναυπλίας

Προς υλοποίηση βρίσκεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου για την επισκευή του ρολογιού της Ακροναυπλίας.

Ήδη φαίνεται ότι ξεπεράστηκε η πρώτη δυσκολία, να βρεθούν οι τεχνικοί που θα μπορέσουν να κάνουν την επισκευή, αφού πρόκειται για εξεζητημένη εργασία την οποία στο παρελθόν την έκανε τεχνίτης που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή.

Πρόσφατα ήρθαν τεχνικοί από Αθήνα να δουν τι χρειάζεται για την επισκευή του. Μάλιστα, το είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο δήμαρχος Δ. Κωστούρος, του οποίου είναι και η φωτογραφία εκ των έσω, που αναρτήθηκε τον Φεβρουάριο στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Το ρολόι της Ακροναυπλίας για πολλά χρόνια, απ΄ όταν πέθανε ο τελευταίος τεχνίτης μέχρι και σήμερα δεν λειτουργεί. Αυτό επισημάνθηκε από χρήστες του διαδικτύου πριν από μερικούς μήνες και μετά από τις δημόσιες αυτές παρεμβάσεις αποφάσισε ο δήμος να δραστηριοποιηθεί και να βρει λύση.

Έτσι ήρθε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα ομόφωνη: «Άμεσα Ηλεκτροφωτισμός του Ρολογιού και επείγουσα εύρεση τεχνίτη για την επισκευή του». Αναμένεται η υλοποίηση πλέον της απόφασης αυτής ώστε να ξανακούσουμε το ρολόι να χτυπά στο ολόκληρο και στο μισό της ώρας.

Σύμφωνα με την τοπική  παράδοση το ρολόι είχε έλθει από την Βαυαρία και είχε αγοραστεί από τον Όθωνα. Όμως στις 3/5/1944 το ρολόι της πόλης του Ναυπλίου γκρεμίζεται (ανατινάχθηκε)  από τους Γερμανούς γιατί εμπόδιζε ένα πυροβόλο που είχαν τοποθετήσει στην Ακροναυπλία.

Η σημερινή κατασκευή του κτηρίου έγινε από τη τουριστική επιτροπή της πόλης του Ναυπλίου το 1949. Στις 14 Σεπτέμβριου του 1949 στις 5.00μμ άρχισε «να προσφέρει τις υπηρεσίες του εις του κατοίκους της πόλεως»  

Ο Μηχανισμός του ρολογιού είχε φυλαχτεί μετά από την ανατίναξη στο δημαρχείο Ναυπλίου.