ΚόσμοςΑρχείο

Ντοκουμέντο. Το Βερολίνο μετά την πτώση του Χίτλερ (Video)

Ένα σπάνιο Video τραβηγμένο αμέσως μετά την πτώση του Χίτλερ τον Ιούλιο του 1945 στο Βερολίνο, παρουσιάζουμε με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (9 Μαΐου).

Στο έγχρωμο Video έχουν καταγραφεί πρόσφυγες και στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που περιφέρονται ανάμεσα σε γνωστά μνημεία του Βερολίνου, όπως η Πύλη του Βραδεμβούργου και το Ράιχσταγκ, που είχε οχυρωθεί η ναζιστική ηγεσία μέχρι την κατάληψή του από τον Κόκκινο Στρατό της Σοβιετικής Ένωσης.

 

 

Στις 30 Απριλίου 1945 και ενώ οι Σοβιετικοί έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία, ως αποτέλεσμα της Μάχης του Βερολίνου, ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση, η οποία εκμηδενίζει τη νομική υπόσταση της Γερμανίας ως χώρας. Η υπογραφή της άνευ όρων συνθηκολόγησης έγινε στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ., στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου.

Με το άρθρο 4 παράγρ. 1 του Ν. 2703/1999 (ΦΕΚ 72/Α/8-4-1999) καθιερώθηκε η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Την ανώτατη γερμανική στρατιωτική διοίκηση εκπροσώπησαν ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ. Την αντιπροσωπεία της αντιχιτλερικής συμμαχίας αποτέλεσαν: από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκωφ, από μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, από μέρους των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από τη Γαλλία, ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινύ. Ο πόλεμος στην Ευρώπη τερματίζεται.