ΚοινωνίαΑρχείο

Έσκασε μύτη ο Βαγγέλης!

Παραδόθηκε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Παπανικολάου, που πλέον βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Ο 80χρονος πρώην βουλευτής Αργολίδας με τη ΝΔ, φέρεται ως εγκέφαλος σπείρας η οποία μέσω πλαστών διαθηκών ηλικιωμένων υφάρπαζε τις περιουσίες τους όταν αυτοί έφευγαν από τη ζωή. 

Η υπόθεση προκάλεσε αίσθηση στην Αργολίδα, και όχι μόνο, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται για ποινικές υποθέσεις. Εναντίον του είχε εκδοθεί εδώ και έξι μήνες ένταλμα σύλληψης ωστόσο παρέμενε εξαφανισμένος. Την περασμένη Πέμπτη όμως ο ίδιος εμφανίστηκε και παραδόθηκε στην 5η ανακρίτρια.

Ο ίδιος απέδωσε την εξαφάνισή του για τόσους μήνες στα προβλήματα υγείας που ισχυρίζεται πως αντιμετωπίζει. Όπως  αναφέρει, «από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκα τον σχηματισμό της εν λόγω δικογραφίας σε βάρος μου, επιθυμούσα να εμφανιστώ ενώπιων σας προκειμένου να αποκαταστήσω τη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή της αθωότητάς μου στην εν λόγω υπόθεση. Όμως τα σοβαρά προβλήματα υγείας που με ταλανίζουν δεν μου επέτρεψαν την εμφάνισή μου όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

Ο κατηγορούμενος μετά την κατάθεσή του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφού η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας έλαβαν υπόψη το προχωρημένο της ηλικίας, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ισχυρίζεται πως αντιμετωπίζει.

Αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης υποστήριξε πως «δεν υπήρξε καμία διαρκής και δομημένη ομάδα. Αντίθετα, εμφανής είναι η απουσία οργάνωσης δομής μελών, κοινού δόλου, ενσυνείδητης ένωσης κοινώς επιδιωκόμενου σκοπού, πολλώ  δε μάλλον βλάβης της οργανωμένης κοινωνίας. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι καθοδήγησα με οποιονδήποτε τρόπο τη φερόμενη ως οργάνωση. Αρνούμαι κατηγορηματικά την ύπαρξη αυτής όπως και τη διεύθυνση της υποτιθέμενης οργάνωσης από εμένα».

Λαμβάνοντας προφανώς υπόψη όλα αυτά τα προβλήματα υγείας που επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος αλλά και την προχωρημένη ηλικία του, η ανακρίτρια και ο Εισαγγελέας δεν του επέβαλαν προσωρινή κράτηση ,αλλά τον άφησαν ελεύθερο με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Η δικηγόρος του Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου δήλωσε πως «Ο Ευάγγελος Παπανικολάου εν μέσω πολύ σοβαρών ασθενειών, συνεχών επισκέψεων στα νοσοκομεία της χώρας και όντας σε πολύ μεγάλη ηλικία βρήκε το ψυχικό σθένος να εμφανιστεί αυτοβούλως ενώπιον της 5ης ανακρίτριας. Δεν διέπραξε καμία από τις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται και αυτό θα αποδειχθεί».

Για τι κατηγορείται;

Φέρεται ως ο εγκέφαλος σε κύκλωμα του οποίου η δράση αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας. Οι κατηγορούμενοι φέρονται εδώ και πέντε χρόνια να μεθόδευαν την ιδιοποίηση περιουσιών ηλικιωμένων.

Πιο συγκεκριμένα, αφού μάθαιναν τον θάνατο εύπορων ατόμων, τα οποία συνήθως δεν είχαν σύζυγο ή παιδιά, προέβαιναν αρχικά στην κατάρτιση πλαστών ιδιόγραφων διαθηκών. Μετά τις προσκόμιζαν στα αρμόδια Πρωτοδικεία, όπου μέλη της σπείρας εμφανίζονταν ως μάρτυρες και βεβαίωναν ψευδώς ότι γνώριζαν τους θανόντες και πως ο γραφικός χαρακτήρας στις διαθήκες προερχόταν από αυτούς.

Με αυτόν τον τρόπο, οι διαθήκες αναγνωρίζονταν ως γνήσιες και τα μέλη της οργάνωσης θεμελίωναν κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας των θανόντων. Ακολούθως προέβαιναν σε αποδοχή κληρονομιάς με συμβολαιογραφικές πράξεις των ακινήτων τα οποία μετέγγραφαν στο όνομά τους στα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία. Στη συνέχεια πωλούσαν τα ακίνητα ή τα εκμεταλλεύονταν, αποκομίζοντας έτσι παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Βάσει της αστυνομικής έρευνας η εγκληματική ομάδα ιδιοποιήθηκε δώδεκα ακίνητα στην Αθήνα, τον Πειραιά, το Λουτράκι και το Κορωπί, τα οποία ανήκαν σε δύο αδέρφια, που έφυγαν ξαφνικά από τη ζωή, το 2006 και το 2008, αντίστοιχα. Η συνολική αξία της εν λόγω ακίνητης περιουσίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα ακίνητα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πούλησαν σε ανυποψίαστους αγοραστές ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας καθώς και ένα δεύτερο διαμέρισμα 81 τ.μ. στο Κουκάκι.

Να σημειώσουμε πως για την συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ήδη προφυλακιστεί τρεις κατηγορούμενοι, έξι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και ένας έχει αφεθεί ελεύθερος χωρίς την επιβολή όρων.