ΟικονομίαΑρχείο

Δεν πέτυχαν οι εκπτώσεις στο Άργος

Δεν βοήθησε την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής και τις πωλήσεις τους, η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος, ούτε η λειτουργία τους την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Το Άργος ήταν μία από τις πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι απογοητευτικά.

Συγκεκριμένα στο Άργος, η εκτίμηση του ποσοστού των εκπτώσεων την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο (Μάιος 2015) ήταν από 11-20%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Κόρινθο ήταν 11-20%, στη Σπάρτη 11 20% και στην Τρίπολη 11-20%. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων το ύψος των εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου κινήθηκε κατά βάση εντός του εύρους 11-40%. 

Παράλληλα, η εκτίμηση της αγοραστικής κίνησης κατά την ίδια περίοδο κυμάνθηκε στο Άργος στα ίδια επίπεδα. Το ίδιο στην Κόρινθο και την Σπάρτη. Αντίστοιχα στην Καλαμάτα ήταν (-) 11 – 20% και στην Τρίπολη (-) 21 – 30%.

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, η εκπτωτική περίοδος του Μαΐου, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων κινήθηκε σε χαμηλότερα ή στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη πριν τις εκπτώσεις περίοδο. Το μεγαλύτερο τμήμα των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η μείωση της αγοραστικής κίνησης κινήθηκε στο 11-20%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αμφισβητούν πλέον την παραδοσιακή αντίληψη ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στο τζίρο των επιχειρήσεων. Λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι πλέον παύουν να αποτελούν από μόνες τους ισχυρό κινητήριο μοχλό για την αύξηση της αγοραστικής κίνησης.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δύο στάδια. Το διάστημα 5-6 Μαΐου πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική έρευνα με δομημένο ερωτηματολόγιο σε πανελλαδικό δείγμα 100 επιχειρήσεων και σε Εκπροσώπους Εμπορικών Συλλόγων, αναφορικά με την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 3 Μαΐου.

Η δεύτερη φάση της έρευνας υλοποιήθηκε μετά τη λήξη του ενδιάμεσου εκπτωτικού δεκαημέρου όπου πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις στους Εκπροσώπους των Εμπορικών Συλλόγων  και ζητήθηκαν οι εκτιμήσεις τους για την κίνηση της αγοράς το διάστημα αναφοράς.

Τόσο από τις απαντήσεις από το Άργος, όσο και από το σύνολο των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο της ΕΣΕΕ, προκύπτει ότι οι εκπτώσεις το συγκεκριμένο δεκαήμερο δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αναφορικά με τα επίπεδα των πωλήσεων.

Για την Κυριακή 3 Μαΐου διαπιστώνεται μια εδραιωμένη πλέον αρνητική στάση του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, εκτός των εορταστικών περιόδων και της τουριστικής σεζόν στους δημοφιλείς προορισμούς. Ακόμη δε και για όσους επιχειρηματίες εναρμονίζονται με το μέτρο και ανοίγουν, παρά την προσωπική τους διαφωνία, τα οφέλη είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων πενιχρά. Καθώς, σύμφωνα και με την ποσοτική αποτίμηση του μέτρου σε επίπεδο τζίρου, στις περισσότερες περιπτώσεις όχι μόνο δεν βοηθάει τον εμπορικό κόσμο, αλλά επιδεινώνει την υπάρχουσα βεβαρημένη κατάσταση.